Avrupa ve Orta Asya’da HIV/AIDS ile Mücadele

UNICEF | her çocuk için

UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Avrupa Mülteci ve Göçmen Müdahalesi Özel Koordinatörü Regina De Dominicis’in Açıklaması

CENEVRE, 29 Kasım 2024 – “Avrupa ve Orta Asya’da HIV/AIDS ile mücadelede çok yol katettik. Bu nedenle rehavetin, kaydedilen ilerlemenin önüne geçmesine ve çocukların hayatının riske atılmasına göz yumamayız.

“Son verilere göre Avrupa ve Orta Asya’da 0-14 yaş grubunda antiretroviral tedavi ihtiyacı olan çocukların dörtte biri bu hayat kurtaran tedaviyi almıyor.

“Bizi benzer şekilde kaygılandıran bir başka veri de son beş yılda çocukların antiretroviral tedavi kapsamına alınmasında yaşanan düşüşle ilgili. 2018’de çocukların yüzde 83’ü bu kapsamdayken, bu rakam 2023’te yüzde 73’e düştü. Sadece 2023’te Avrupa ve Orta Asya bölgesinde tahmini olarak 760 çocuğun AIDS kaynaklı nedenlerden öldüğü ve bu çocukların büyük bir bölümünün (yüzde 84) 10 yaşın altında olduğu biliniyor.

“Bölgede, kız çocukları başta olmak üzere çocuklar ve ergenler arasında HIV/AIDS’in önlenmesine yönelik çabaların zayıfladığına dair de kaygı verici bildirimler alıyoruz. 2023’te neredeyse dörtte üçü kız çocuğu olmak üzere günde ortalama 20 çocuk ve ergen HIV virüsüne yakalandı.

“Çocuklara yönelik tedavi kapsamı daralırken ve ergen kız çocuklarına yönelik önleme çabaları zayıflarken Avrupa ve Orta Asya’da anneden çocuğa bulaşan HIV virüsünün önlenmesi konusunda elimizde çok güçlü bir kamu sağlığı hikayesi de var.  

Son 23 yılda bölgede anneden çocuğa bulaşan HIV oranında beş katın üzerinde bir düşüş yaşandı. 2000’de yüzde 28,1 olan bu oran, 2023’te yüzde 5,7’ye geriledi. Yaygın olarak uygulanan doğum öncesi HIV testi ve önleme müdahalelerin geniş kapsama ulaşması bu başarının arkasındaki temel faktörlerdendi.

“Bu alanda gösterdiğimiz azmi ve işbirliğini şimdi çocukların ve ailelerinin toplum tarafından etiketlenmeden tedavi görmesini sağlamak için göstermeliyiz. Aynı şekilde bütün çocukların ve ergenlerin testler dahil kapsamlı önleme hizmetlerinden faydalanmasını da sağlamalıyız.

“UNICEF, Avrupa ve Orta Asya bölgesinde öncelikli ülkelerde HIV virüsünün yayılmasına engel olmak amacıyla çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar arasında çocukların ve gençlerin HIV’den korunmasına yönelik engellerin ortadan kaldırılması ve konu hakkında farkındalıklarının arttırılması yer alıyor.

“Bu alandaki çalışmalarımızda henüz bitiş çizgisini göremedik. AIDS salgını bitmedi. Tedavide ve önleme çabalarında en küçük bir aksama son yıllarda kaydettiğimiz muazzam ilerlemeyi başa sardırabilir. Buna asla izin vermemeliyiz.”