Her 10 kişiden 3'ü, bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmek için temel el yıkama olanaklarına sahip değil

UNICEF | her çocuk için

NEW YORK, 15 Ekim 2021 – Sabun kullanarak  el yıkama, COVID-19 da dahil olmak üzere bulaşıcı hastalıklarla mücadelede kritik öneme sahiptir. Bununla birlikte, dünya genelinde her 10 kişiden 3'ü veya diğer bir deyişle 2,3 milyar kişi, evde su ve sabunla el yıkama olanağına sahip değil. UNICEF, Dünya El Yıkama Günü'nde, bu durumun en çok, en az gelişmiş ülkeleri etkilediği konusunda uyardı. Bu ülkelerde her 10 kişiden ortalama 6'sı temel el hijyeni sağlayacak olanaklara erişemiyor.

UNICEF WASH Direktörü Kelly Ann Naylor, “Salgına yönelik küresel müdahale çabaları, el hijyeninin sağlanması için çok önemli bir fırsat yarattı. Fakat ilerleme, en savunmasız durumda olan ve yetersiz hizmet alan toplumlar için çok yavaş kalıyor. El hijyeni, COVID-19’la mücadelede geçici bir tedbir olarak görülemez. Su, sanitasyon ve hijyene daha fazla ve uzun vadeli yatırım yapmalıyız. Bu, bir sonraki olası sağlık krizini önlemeye yardımcı olacaktır. Bu tür bir yatırım aynı zamanda solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanan daha az insan, ishalli hastalıklardan ölen daha az çocuk ve sepsis(kan zehirlenmesi) gibi önlenebilir durumlardan korunan daha fazla hamile kadın ve yenidoğan anlamına gelir”, dedi.

En son veriler, 2015'ten itibaren bu alanda az da olsa ilerleme kaydedildiğini gösteriyor. Örneğin, evde temel el hijyeni olanaklarına erişimi olan dünya nüfusu 5 milyardan 5,5 milyara, başka bir deyişle yüzde 67'den yüzde 71'e yükseldi. Bununla birlikte, mevcut eğilimler devam ederse, on yılın sonunda yinede 1,9 milyar insan temel el hijyenine erişemiyor olacak.

En son tahminlere göre:

  • Küresel çapta her 10 kişiden 3'ü veya diğer bir deyişle 2,3 milyar insan, evde su ve sabunla temel el yıkama olanağına sahip değil. Buna hiçbir hizmete erişemeyen 670 milyon kişi de dahil. En az gelişmiş ülkelerde, 10 kişiden ortalama 6’sı evde temel el hijyeni olanaklarından yoksun.
  • Dünya genelinde her 5 okuldan 2'sinde, öğrencilerin su ve sabunla el yıkayabilecekleri temel hijyen hizmetleri bulunmuyor. Bu da 462 milyonu hiçbir olanağı olmayan okullara devam eden 818 milyon öğrenciyi etkiliyor. En az gelişmiş ülkelerdeki 10 okuldan 7'sinde çocukların ellerini yıkaması için herhangi bir olanak yok.
  • Dünya genelinde her 3 sağlık kuruluşundan birinde,  hastanın, sağlık çalışanının bulunduğu ve tedavinin hastayla temas halinde yürütüldüğü bakım noktalarında el hijyeni tesis mevcut değil.
  • 2030 yılına kadar dünyanın en az gelişmiş 46 ülkesindeki tüm evlerde el hijyeni sağlamanın maliyeti tahminen 11 milyar ABD Dolarına eşdeğer*. Hijyeni teşvik etmenin  hükümetlere maliyetinin kişi başına yılda 25 cent’e eşit olduğu tahmin ediliyor.

Erişim ve ilerleme konusunda hem ülkeler arasında hem de ülkelerin kendi içinde derin eşitsizlikler söz konusu. Bu durum en çok da, en savunmasız çocukları ve ailelerini etkiliyor. Ayrıca savunmasız, çatışmaların olduğu ve  ve mülteci durumunda olma ortamlarındaki ilerleme de oldukça yavaş:

  • Savunmasız koşullarda yaşayan her 5 kişiden 1'inin evinde el hijyeni sağlayabileceği bir imkan yok.
  • Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği(UNHCR)'ın verilerinin bulunduğu 20 ülkeden 8'inde, mültecilerin yaşadığı hanelerin yüzde 30'undan fazlasının sabuna erişimi yok.
  • 2030 yılına kadar dünya genelinde tüm insanların hijyen olanaklarına ulaşması için, mevcut ilerleme oranlarının dört katına çıkması gerekiyor. En az gelişmiş ülkelerde bu ilerleme hızının on kat ve savunmasız grplar içinse 23 kat hızlandırılması gerekecek.

UNICEF, hükümetleri el hijyenini, salgına geçici bir yanıt olarak değil, halk sağlığına ve ekonomik dayanıklılığa bir yatırım olarak sağlamayı taahhüt etmeye çağırıyor. UNICEF ve DSÖ tarafından ortaklaşa yayınlanan en son UNICEF ve DSÖ raporu hükümetlere; iyi yönetişim, akıllı kamu finansmanı, kapasite geliştirme, tutarlı veriler ve inovasyon da dahil olmak üzere el hijyenine erişimi hızla arttırmalarını sağlayabilecek beş hızlandırıcı araç sunuyor.

#####

Editörlere notlar:

* Bu tahmin; hane halkının , el yıkama noktaları kurma maliyeti ile su ve sabun satın alma maliyetini üstleneceğini varsaymaktadır. Hükümetler ise hem başlangıçta hem de "bir kereye mahsus" olmak üzere hijyen teşvikinin maliyetini üstlenecektir.

En Az Gelişmiş Ülkeler: Afganistan, Angola, Bangladeş, Benin, Butan, Burkina Faso, Burundi, Kamboçya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Komorlar, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Cibuti, Eritre, Etiyopya, Gambiya, Gine, Gine-Bissau, Haiti , Kiribati, Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti, Lesotho, Liberya, Madagaskar, Malavi, Mali, Moritanya, Mozambik, Myanmar, Nepal, Nijer, Ruanda, Sao Tome ve Principe, Senegal, Sierra Leone, Solomon Adaları, Somali, Güney Sudan, Sudan, Doğu Timor, Togo, Tuvalu, Uganda, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti, Yemen, Zambiya