Sıkça Sorulan Sorular

UNICEF | her çocuk için

UNICEF Birleşmiş Milletler’in bir parçası mı?

UNICEF Birleşmiş Milletler kuruluşudur. Ankara’da bulunan UNICEF Türkiye Ofisi BM UNICEF temsilcisidir. UNICEF Türkiye Milli Komitesi ise T.C. Dernekler yasasına tabi olan, kamuya yarar dernek olarak faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur. UNICEF Türkiye Milli Komitesi çocuk haklarıyla ilgili farkındalık sağlayacak iletişim çalışmaları yapmak ve UNICEF programları için kaynak geliştirmek için çalışır.

UNICEF sadece gelişmekte olan ülkelerde mi bulunuyor?

UNICEF, saha çalışmaları yürüttüğü 156 ülke ofisi ve sanayileşmiş ülkelerde özellikle kaynak geliştirmek için kurulu 34 milli komitesi ile 190 ülkede güçlü bir varlığa sahiptir. Bütün dünyadaki her çocuğun, özellikle de en zor ve dışlanmış durumda olan çocukların yaşatılması, korunması ve gelişimi için çalışır.

UNICEF’in fonları nereden geliyor?

UNICEF’in çalışmaları gönüllü katkılarıyla destekleniyor. Kurumun finansmanının yarıya yakını UNICEF Milli Komiteleri ve ülke ofisleri tarafından özel sektör ve bireylerden toplanıyor, kalanı devletler ve devletlerarası kurumlardan sağlanıyor.

UNICEF Türkiye Milli Komitesi’nin topladığı bağışlar nereye gidiyor?

UNICEF Türkiye Milli Komitesi’nin topladığı bağışların bir kısmı UNICEF’in Türkiye’de yürüttüğü Türkiye ülke programına aktarılırken, bir kısmı da dünyada çocukların en çok nerede ihtiyacı varsa oraya aktarılıyor.

Türkiye’ye başka ülkelerden bağışlar geliyor mu?

UNICEF’in Türkiye’de yürüttüğü programların bazıları, UNICEF'in New York merkezinden, sanayileşmiş ülkelerde kurulu olan diğer milli komitelerden ya da Avrupa Birliği gibi devletlerarası organizasyonlardan aktarılan fonlarla yürütülüyor.

UNICEF sivil toplum kuruluşu mudur?

UNICEF, sivil toplum kuruluşu değildir, Birleşmiş Milletler'e bağlı, devletlerarası bir kuruluştur. Çocukların gelişmesi, acil durumlarda korunması ve çocuk hakları konusunda uzman olan en büyük küresel organizasyondur. Devletlerle resmi işbirliği içinde çalışır ve devletlerin çocuklarla ilgili programlarına etki eder. Diğer ülkelerde olduğu gibi, UNICEF Türkiye Ofisi hükümetle görüşülen, üzerinde anlaşılan ve imzalanan Ülke Programı temelinde faaliyet göstermektedir.

UNICEF Türkiye Milli Komitesi ise Bakanlar Kurulu’nun 12.11.1974 gün ve 7/9055 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernek statüsünde bir sivil toplum kuruluşudur, kaynak geliştirme odaklı çalışır. UNICEF Türkiye Milli Komitesi'nin topladığı bağışlar dünyada en zor durumda olan çocuklar için UNICEF merkeze ve Türkiye'de yürütülen programlar için UNICEF Türkiye Ülke Ofisine aktarılır.

Kredi kartı bilgilerimi UNICEF'in sokaktaki ekibiyle paylaşmam ne kadar güvenli? 

Bağışçılarımızın güvenliğini en yüksek seviyede sağlamak amacıyla kredi kartı veri akışı ve veri saklama konusunda dünyanın en üst düzey sertifikasına sahip WAYSACT/Evergiving ve Mobilexpress ile çalışıyoruz. Bağışçı kaydederken tablet üzerinde kullandığımız WAYSACT/Evergiving programı şu anda 25 ülkede 17 farklı dil seçeneğiyle kullanılan uluslararası bir sistemdir. Mobilexpress, veri tabanındaki online, telefon ya da Yüzyüze aracılığıyla gelen kart bilgilerini güvenli sistemlerde saklayan bir ödeme altyapısıdır. Kredi kartınıza dair veriler tüm aşamalarda dışarıdan bir müdaheleye karşı SSL protokolü ile kriptolu şifrelenmektedir.  Destekçimiz UNICEF Yüzyüze ekibinden Ceren Erdoğan'ın yönlendirmesiyle tablete bilgilerini giriyor. ©UNICEF/Turkey/2018/Deniz  

Türkiye’de neden 2 tane UNICEF web sitesi var?

UNICEF Türkiye’de iki organizasyon ile yer alıyor; kamu ortakları, ilgili bakanlıklar, yerel yönetimlerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışarak çocuklarımızın ihtiyaçları için ülke programı yürüten UNICEF Türkiye Ofisi (www.unicef.orgunicef.org/turkey) ve sanayileşmiş ülkelerde kurulu olup UNICEF için kaynak yaratma çalışmaları yürüten milli komitelerden biri olan UNICEF Türkiye Milli Komitesi (www.unicefturk.org)

Bu iki ana web sitesinin yanısıra; www.hayatverenhediyeler.org, www.emagaza.unicefturk.org/ ve güncel kampanyalar için hazırlanan imza toplama amaçlı siteler UNICEF Türkiye Milli Komitesi tarafından kaynak yaratma amacıyla kullanılmaktadır.

UNICEF sokakta, alışveriş merkezlerinde, konser ve etkinliklerde bağış topluyor mu?

UNICEF Türkiye Milli Komitesi UNICEF’e düzenli destekçi kazandırmak amacıyla İstanbul ve İzmir'de Yüzyüze bağış toplama çalışmaları gerçekleştiriyor. UNICEF Yüzyüze ekibinin sokaklar, festivaller, fuarlar ve alışveriş merkezlerinde gerçekleştirdiği çalışmalar sayesinde UNICEF'in özellikle acil durumlarda en zor şartlarda olan çocuklara ulaşması mümkün oluyor.

UNICEF Yüzyüze ekibinden Hande Kanmaz ve Helin Delal Yıldırım Beşiktaş'ta UNICEF çalışmalarını anlatıyor. ©UNICEF/Turkey/2018/Deniz

Bağışçılarımızın güvenliğini en yüksek seviyede sağlamak amacıyla kredi kartı veri akışı ve veri saklama konusunda dünyanın en üst düzey sertifikasına sahip WAYSACT/Evergiving ve Mobilexpress ile çalışıyoruz. Bağışçı kaydederken tablet üzerinde kullandığımız WAYSACT programı şu anda 25 ülkede 17 farklı dil seçeneğiyle kullanılan uluslararası bir sistemdir. Mobilexpress, veri tabanındaki online, telefon ya da Yüzyüze aracılığıyla gelen kart bilgilerini güvenli sistemlerde saklayan bir ödeme altyapısıdır. Kredi kartınıza dair veriler tüm aşamalarda dışarıdan bir müdaheleye karşı SSL protokolü ile kriptolu şifrelenmektedir. 

Sokakta bağış toplayan kişinin gerçekten UNICEF çalışanı olduğundan nasıl emin olabilirim?

Konuştuğunuz kişinin UNICEF Yüzyüze ekibinden olup olmadığını boynunda taşıdığı kimlik kartından inceleyebilir, hafta içi 10.00-18.00 arası [email protected] ya da 0212 252 5382’den teyit edebilirsiniz. Ayrıca bağış yaptığınız anda UNICEF’den size gelen e-posta ve SMS ile de teyit edebilirsiniz.

UNICEF telefon ile bağış topluyor mu?

UNICEF Türkiye Milli Komitesi olarak kampanyalarımıza imza atarak iletişime geçilmesine izin veren, ya da daha önce UNICEF’e bağış yapmış kişilere telefonla ulaşarak iletişim kuruyoruz. Kullandığımız güncel telefon numaralarını İLETİŞİM sayfamızın alt kısmından kontrol edebilirsiniz. Bağışçılarımızın güvenliğini en yüksek seviyede sağlamak amacıyla kredi kartı veri akışı ve veri saklama konusunda dünyanın en üst düzey sertifikasına sahip WAYSACT/Evergiving ve Mobilexpress ile çalışıyoruz. Mobilexpress, veri tabanındaki online, telefon ya da Yüzyüze aracılığıyla gelen kart bilgilerini güvenli sistemlerde saklayan bir ödeme altyapısıdır. Kredi kartınıza dair veriler tüm aşamalarda dışarıdan bir müdaheleye karşı SSL protokolü ile kriptolu şifrelenmektedir. 

Bağışımın ne kadarı çocuklar için yapılan çalışmalara aktarılıyor

2020 yılında küresel olarak UNICEF'in 6,5 milyar ABD Doları tutarındaki harcamasının %89'u, çocukların yaşamları üzerinde doğrudan etkisi olan çalışmalarda kullanılmıştır. Kalan %11, genel merkez, ülke ve bölge ofislerindeki yönetim maliyetleri dahil olmak üzere verimli program sunumuyla bağlantılı masrafları kapsar.  

UNICEF’in harcadığı kaynak nasıl denetleniyor?

Bağımsız ve kar amacı gütmeyen bir STK tarafından yayınlanan, uluslararası yardım kuruluşlarının şeffaflık seviyelerini ölçen ‘2016 Şeffaf Yardım Endeksi’ne göre UNICEF, şeffaflık notuyla dünyanın önde gelen 46 yardım organizasyonu arasında 3. sırada yer alıyor. Endeks yardım kuruluşlarına finansal bilgilerini, programlarını ve sonuçlarını kamuya açma konusunda taahütlerini yerine getirme durumuna göre not veriyor.  Nisan 2016'da yayınlanan raporla ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz: https://ati.publishwhatyoufund.org/index-2016/results/

UNICEF Türkiye Milli Komitesi, Bağışçı Hakları Beyannamesi imzalayarak bağışçı haklarını tanıyan şeffaf ve hesap verebilir dernekler arasındadır.

Giysi, battaniye, gıda gibi malzemeler bağışlayabilir miyim?

Ne yazık ki, hayır. UNICEF’in bu tür malzemeleri ihtiyaca yönelik en etkin ve uygun maliyetli satınalma ve dağıtım yapmak üzere kendi tedarik bölümünü kullanır. Desteğinizi memnuniyetle kabul edecek bir çok yardım ve sivil toplum kuruluşu bulunuyor. Bağışçı haklarını tanıyan, şeffaf ve hesap verebilir dernek ve vakıfları incelemek için: www.acikacik.org.

UNICEF’e yapılan bağış vergiden muaf oluyor mu?

UNICEF Türkiye Milli Komitesi 1630 sayılı yasanın 49. Maddesi uyarınca ve Bakanlar Kurulu'nun 12.11.1974 gün ve 7/9055 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernekler arasında olup vergi muafiyeti bulunmaktadır.

T.C. Resmi Gazete, 12.11.1974; 7/9055: Merkezi Ankara’da olmak üzere, kurulmuş bulunan “Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu Türkiye Milli Komitesi”nin kamu yararına sayılan derneklerden sayılması; İçişleri Bakanlığının 2/5/1974 günlü ve 81-103/B-261/219 sayılı yazısı ve Danıştay Genel Kurulunun 4/7/1974 günlü ve Esas: 1974/29, Karar: 1974/42 sayılı Kararı üzerine, 29/11/1972 günlü ve 1630 sayılı Kanunun 49 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulunca 12/11/1974 tarihinde kararlaştırılmıştır.

UNICEF için gönüllü çalışmak istiyorum, sizinle çalışmak için nereye başvurmam gerekiyor?

UNICEF Türkiye’de iki organizasyon ile yer alıyor; çocukların ihtiyaçları için ülke programını yürüten UNICEF Türkiye Ofisi ve web sitesini inceliyor olduğunuz, kaynak yaratma odaklı çalışan UNICEF Türkiye Milli Komitesi. Kaynak geliştirme amaçlı çalışan UNICEF Yüzyüze ekibimize katılmayı düşünürseniz lütfen tıklayın.

UNICEF, Çocuk Koruma, Halk Sağlığı, Beslenme, Eğitim, HIV/AIDS, İnsan Kaynakları, Finansman, Denetim, Su ve Sanitasyon, İdare, Muhasebe, Enformasyon Sistemleri, Lojistik, Fon Sağlama, Kaynak Geliştirme, İletişim, Pazarlama ve Yönetim gibi alanlarda uzman kişiler çalıştırıyor. UNICEF Türkiye Ofisi ya da UNICEF Türkiye Milli Komitesi’nde talep dışı gönüllü çalışma olanakları bulunmuyor. UNICEF Türkiye Ofisi iş olanakları için güncel duyuruları www.unicef.org/turkey 'den takip edebilirsiniz.

UNICEF’in sosyal medya hesaplarını takip ederek çocuk haklarına ve ihtiyaçlarına dair yaymaya çalıştığımız mesajları paylaşarak destek vermeniz çok değerli. Lütfen bizi takip edinsmiley

 

 

©UNICEF/Turkey/2015/Ergen