Güney Sudan’daki milyonlarca çocuk için

UNICEF | her çocuk için

UNICEF Genel Başkanı Henrietta H. Fore'un çatışmalar nedeniyle sorunlar yaşayan Güney Sudan'a yaptığı iki günlük ziyaretin ardından yaptığı açıklama

Fotoğraflar, video ve b-roll indirmek için: https://uni.cf/2mLw78d
 
JUBA/NAIROBI/NEW YORK, 19 Ocak 2018 – “Güney Sudan’a iki günlük bir ziyaret yaptım; insan eseri olan ve dört yıldır süren çatışmaların çocukları nasıl hastalıklara ve açlığa sürüklediğini, ölümün eşiğine getirdiğini bizzat gördüm.

“Bitmek tükenmek bilmeyen şiddetin çocuklar üzerindeki etkisi gerçekten yıkıcı olabiliyor. Beslenemeyen küçük bebeğinin tedavisi için günlerce yürümek zorunda kalan bir anneyle tanıştım. Daha 10 yaşındayken silahlı bir gruba katılmaya zorlanan bir erkek çocukla konuştum. Görüşme fırsatı bulduğum kişiler arasında, ülkeleri Bentiu’da 2014 yılında başlayan çatışmalar nedeniyle ebeveynlerinden ayrı düşen iki kardeş de vardı.

“Ancak, bu dehşet ortamı içinde umut işaretleri de gördüm. Beslenme sorunu olan çocuk iyileşme sürecinde, eskiden askerlik yapan çocuksa şimdi okula gidiyor ve doktor olma hayali kuruyor. İki kardeş ise dört yıl aradan sonra annelerine kavuşmuş şimdi birlikte yaşıyorlar.

© UNICEF/UN0156593/Prinsloo

“UNICEF ve diğer yardım kuruluşları çocukların ve gençlerin temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere en tehlikeli koşullarda bile çalışmalarını sürdürüyor. Bu hiç de kolay bir iş değil. Güney Sudan insani yardım çalışanları açısından dünyadaki en tehlikeli yer (yalnızca geçtiğimiz yıl içinde 28 yardım görevlisi öldürüldü). Ancak her şeye rağmen muhtaç durumdaki milyonlarca çocuğa yardımlarımızı sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıl ortaklarımızla yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda yaklaşık 1,8 milyon çocuğa kızamık aşısı yapıldı, 180 bin çocuğa ileri derecede akut malnütrisyon tedavisi uygulandı, 300 bin çocuğun okula gitmesine destek sağlandı.

“Ancak bütün bunlar henüz yeterli olmaktan çok uzak. Çatışmalar sona erecek gibi görünmüyor ve insani ihtiyaçlar da oldukça artmış durumda. 2,4 milyon çocuk evinden ayrılmak zorunda kalmış. 250 binden fazla çocuk ağır beslenme sorunlarıyla boğuşuyor ve ölümün eşiğinde.  19 binden fazla çocuk çatışmalara katılmaya zorlanmış. Her 3 okuldan en az biri hasar görmüş, işgal edilmiş ya da kapanmış durumda. Ayrıca bu tabloya ek olarak çocuklara yönelik cinsel şiddeti gösteren 1.200’den fazla vakayı da belgelemiş bulunuyoruz.

“Sayılar arttıkça artıyor. Hepsi birlikte genç bir kuşağın kendi toplumlarını inşa etme fırsatının nasıl ellerinden alınmış olduğunu gösteriyor.

“Kurak mevsime girilirken ihtiyaçlar ve tehditler de daha ciddi boyutlara ulaşıyor. Yerleştirildikleri kamplarda yardıma muhtaç durumda bulunan çocukların ve ailelerin sayısının giderek arttığını görüyoruz ve yardım için gerekli kaynakların yeteriz kalması bizi endişelendiriyor.
 
“Güney Sudan’daki çocuklar ve gençler ancak çatışmalar sona erdiğinde umuda ve güvenliğe kavuşabilir. O zamana kadar çatışmanın taraflarından yardım çalışmalarına koşulsuz ve sürekli olarak imkan sağlamalarını, donörlerden ise daha fazla destek vermelerini bekliyoruz. Bunlar gerçekleşmeden, Güney Sudan’daki milyonlarca çocuğun yaşamı ve geleceği pamuk ipliğine bağlı kalmaya devam edecek.”
 #######

UNICEF hakkında 
UNICEF gerçekleştirdiği tüm çalışmalarda tüm çocukların haklarını ve esenliğini gözetmektedir. Ortaklarımızla birlikte bu taahhüdü yaşama geçirmek üzere 190 ülkede ve bölgede çalışırken en güç durumdaki ve dışlanmış çocuklara odaklanıyoruz.

UNICEF’i Twitterve Facebook’tan izleyin
UNICEF’in Güney Sudan’daki çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org/southsudan

Daha fazla bilgi için: 
Sema Hosta, UNICEF Türkiye İletişim Bölüm Başkanı, +90 312 454 1010, [email protected]

Gülcem Bayer Deniz, UNICEF Türkiye Milli Komites, +90 212 252 5222, [email protected]

James Elder, UNICEF Doğu ve Güney Afrika Bölgesi İletişim Sorumlusu: +254 715 581 222, [email protected]  

Tim Irwin, UNICEF Güney Sudan İletişim Sorumlusu, +211 912 162 888, [email protected]

Joe English, İletişim Uzmanı, UNICEF New York, +1 917 893 0692, [email protected]