Türkiye'deki Suriyeli Çocuklar

UNICEF | her çocuk için

1.6 milyon Suriyeli çocuğun kayıp kuşak olmasının önüne geçmenin tek yolu eğitim! Şimdi destek verin!

Son yılların en büyük insani krizini yaşıyoruz, Suriye’deki savaş 2011’den bu yana devam ediyor. Çocuklar kriz karşısında en ağır bedeli ödeyen ve en ağır yükü taşıyan kesim olmaya devam ediyor: eğitimleri, duygusal sağlıkları, hatta yaşamları bile risk altında.

Türkiye’de çoğu Suriyeli olmak üzere yaklaşık 4 milyon mülteci yaşıyor ve onların yaklaşık 1.74 milyonu çocuk. 2019 itibarıyla okula kayıtlı olan 680 bin çocuğa karşı, yaklaşık 400 bin çocuk hala okul dışında. UNICEF, ortaklarıyla birlikte krizin Suriyeli mülteci çocuklar üzerindeki etkilerinin en aza indirilmesi için çalışıyor:

  • MEB iş birliğinde öğretmenlerin tüm dezavantajlı gruplara yönelik kapsayıcı eğitim sunma konusunda beceri ve yetkinliklerini artıran eğitimler almasına destek veriyor.
  • Suriyeli gönüllü öğretmenlere ödenek veriyor, okullar ve "Geçici Eğitim Merkezleri" kuruyor.
  • Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım kuruluşunun (ECHO) finansal desteği ile okula devam eden çocuklara 'Suriyeli ve Diğer Mülteci Çocukların Eğitimi için Şartlı Eğitim Yardımı' (Ş.E.Y.) sunuyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı iş birliğiyle, okul devamlılığını sağlayarak, okul terk oranlarını azaltarak ve okul kaydını teşvik ederek okullardaki mülteci çocuk sayısını artırmayı hedefliyor.
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte çocuk koruma hizmetlerinin geliştirilmesi için çalışıyor. Savaşa maruz kalan çocuklara, kamplarda ve kamp dışında “Çocuk Dostu Alanlar” kurarak psiko-sosyal destek verilmesini sağlıyor.
  • Ergenlere ve gençlere topluluklarında pozitif roller almaları için eğitimler veriyor, sosyal uyum hedefiyle akran ergen ve gençlerin bir araya geleceği aktiviteler gerçekleştiriyor.
  • Ebeveynlere, çocuklarındaki sorunlarla baş edebilmeleri için destek veriyor.
  • Aşılama, gıda, okul malzemesi ve kıyafet desteği gibi temel ihtiyaçları karşılıyor.


UNICEF'in Türkiye'de tüm mülteci çocukların yanı sıra dezavantajlı tüm çocuklara ulaşan güncel çalışmaları hakkında detaylı bilgi için, İnsani Durum Raporunu (2019) okuyun.

Sahed: ‘Yalnız olmadığımı hissettim’

Eylül 2018'de Türk ve Suriyeli çocuklar Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, İzmir ve Ankara'da Çocuk Hakları Çalıştayı’nda bir araya geldiler.  Etkinliğe, UNICEF’in  RET ve ASAM işbirliğinde Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle hayata geçirdiği “Hayatım Güvenli Alan” ve “Al Farah Çocuk ve Aile Destek” merkezlerine devam eden çocuklar katıldı. Ankara'daki çalıştaya katılan Sahed’e çalıştay hakkında ne düşündüğünü sorduğumuzda “Bugün burada kendimi rahatça ifade edebildim, yalnız olmadığımı hissettim. Bence buradaki bütün çocuklar bugün mutlu bir gün yaşadılar.” diye cevaplıyor. En önemli çocuk hakkı hangisi diye sorduğumuzda ise “eğitim hakkı” diyerek yaptığı resmi gösteriyor: ”Okumayı ve yazmayı bilen biri her şeyi anlayabilir. Ne yapacağımı ve kendimi nasıl koruyacağımı biliyorum.” Sonra, ilerde ne olmak istediğini soruyoruz. “Bu etkinlikten önce geleceği pek düşünmemiştim.  Ama şimdi öğretmen olmak istiyorum” diye yanıtlıyor bizi küçük Sahed.

Kasım 2017'de Gaziantep ve Kilis'te Suriyeli çocuklarla bir araya gelen UNICEF İyi Niyet Elçisi Tuba Büyüküstün'ün mesajı:

“Burada tanıştığım Suriyeli çocukların neredeyse tümü krizden etkilenmiş ve derin yaraları var. Hiçbir çocuk böyle bir acı yaşamamalı. Burada uzmanlar tarafından sağlanan psikososyal bakım ve destek sayesinde çocuklar normal yaşantılarına dönmeye başlamışlar. Bu güvenli ortamda aynı zamanda yeni beceriler de kazanıyorlar. Arapçada “Al Farah”, “mutluluğum” anlamına geliyor ve merkez, bu çocuklara eskisi gibi mutlu olmalarını sağlayacak imkânlar sunuyor. Enstrüman çalan çocuklardan biri de Ayşe’ydi ve arkadaşlarıyla şarkı çalarken onun yüzünde gördüğüm gülümseme paha biçilmezdi. Bu, UNICEF ve ortaklarının bu çocuklar için gösterdikleri çabaların bir neticesidir”. 

 

Türkiye’de Suriyeli mülteci çocukların kayıp nesil olmamaları için size ihtiyacı var:

Ayda 75 TL bağış yaparak 1 çocuğun 1 sene okul öncesi eğitim almasını sağlayabilirsiniz.

 

Fotoğraf ©UNICEF/Yurtsever, ©UNICEF/Ergen