Beyrut’taki liman patlamaları ile ilgili durum ve bağış ihtiyacı hakkında
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore’un 10 Ağustos 2020’de Lübnan'daki insani durumla ilgili sanal brifingde yaptığı açıklamadan: "UNICEF ailesi geçen Salı günü Beyrut'ta meydana gelen patlamalar karşısında şok ve derin üzüntü içinde. Kaybedilen yaşamlar yürek parçalayıcı. Patlamanın çocuklar üzerindeki etkileri ciddi ve büyüyor. UNICEF, yaralılar, kayıplar veya ölenler arasında çocukların olabileceğinden derin endişe duyuyor. Evleri hasar gören veya yıkılanlar arasında 100.000 kadar kız ve erkek çocuk olduğu tahmin ediliyor. Çocuklar travma geçirmiş, şok olmuş durumda. Hatta bazıları ailelerinden ayrılmış durumda. İyileşmesi zor olacak fiziksel ve psikolojik yaralar var. Ne yazık ki ekibimiz de zarar gördü; meslektaşlarımızdan biri eşini kaybetti, yedi personelimiz yaralandı ve onlarca personelimizin evi hasar gördü."
"İyileşme, rehabilitasyon ve yeniden yapılanmaya giden yol uzun olacak. Tüm ajanslarımızın, etkili ve sürdürülebilir bir acil durum çalışmasının ölçeğini artırması, sağlanacak acil küresel desteğe ve cömertliğe bağlı. Bu felaketin - ekonomik ve insani - yankıları bir süre daha hissedilecek. Ve bu ihtiyaçları - kısa ve uzun vadede - ele almak için küresel insani yardım ailesi olarak bir araya geleceğiz. UNICEF, ortak kurumlarımız ve Üye Devletlerimizle birlikte, tarihinin bu yürek burkan anında Lübnan halkının yanında olmaktan gurur duyuyor. Teşekkür ederim."
Acil Durumun Özeti (7 Ağustos 2020 tarihinde güncellenmiştir)
► Beyrut valisi yaklaşık 250.000 ile 300.000 kişi arasındaki insanın yaşanabilir bir evi olmadığına dair açıklamada bulundu. Evleri zarar gören veya tahrip edilenler arasında 100.000 çocuk olduğu tahmin ediliyor. (1)
► Patlama diğer temel tesislerle beraber hastaneleri, sağlık merkezlerini, sosyal merkezleri, okulları tahrip ettiği için ekonomik krizden dolayı zaten zayıflamış olan temel hizmetler daha da azaldı. On binlerce çocuk ve ailesinin temel sağlık hizmetlerine erişimi kalmadı.
► Ölümcül durumlara karşı yoğun bakım gibi kritik sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyabilecek yeni doğanları tedavi eden özel bir birimi de bulunan Karantina Hastanesi Assameh Doğum ve Çocuk Sağlığı Birimi tamamen yok oldu. 160.000 kişiye hizmet veren diğer on altı ana sağlık merkezi zarar gördü. ©UNICEF/UNI356606/Choufany
► Halk Sağlığı Bakanlığı tarafından COVID’le mücadele için yeni alınan yüz binlerce eldiven, önlük ve maske dâhil olmak üzere kişisel koruyucu ekipmanları içeren 10 konteyner tahrip oldu. UNICEF bu malzemeleri bir an önce yerine koymak için WHO (Dünya Sağlık Örgütü) ile iş birliği yapıyor. Bu kapsamda kişisel koruyucu ekipmanlar UNICEF’in Kopenhag’daki deposundan Beyrut’a doğru yola çıktı. ©UNICEF/UNI357754
► Bakımı UNICEF tarafından desteklenen limandaki bir depoda bulunan yedi aşı “soğuk odasından” beşi yok edildi. Patlamaların olduğu gece tüm aşılar güvenli bir şekilde diğer soğuk odalara nakledildi.
► İlk raporlara göre camların havaya uçmasından daha temel altyapı zararı gören 120 devlet okulu ve özel okul bulunuyor. Bu okullar yaklaşık 55.000 çocuğa eğitim veriyordu. Okulları, bir sonraki eğitim yılı başlamadan önce yeniden eğitim öğrenime elverişli hale getirmek önem taşıyor.
► Hava tozla dolu ve bu durumun özellikle çocuklar için zehirli olabileceği yönünde endişeler mevcut.
► Geçtiğimiz son iki gün içerisinde COVID19 enfeksiyonlarında önemli ölçüde artış meydana geldi. Dün 255[1] enfeksiyonla rekor sayıda enfeksiyon bildirildi. Şu ana kadar ölen kişi sayısı 70 ve teyit edilen toplam enfeksiyon sayısı 5.672’dir. Hastalıktan etkilenenlerin güvenli mesafe kuralını uygulaması mümkün görünmüyor, acil olarak maske ihtiyacı var. Ancak bu noktada COVID19 öncelikli bir yer teşkil edemiyor.
UNICEF sahada yetkililer ve iş ortaklarıyla çok yakın iş birliği içerisinde, sağlık ve diğer saha çalışanları ile çocukların ve ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyor. UNICEF’in acil öncelikleri aşağıdaki gibidir:
► Zarar gören kişisel koruyucu malzeme ve diğer medikal ürünleri yerine koymak, sağlık hizmetlerinin şu anda ihtiyaç duyduğu kritik malzemeleri satın almak.
► Su ve hijyen malzemelerini dağıtmak.
► Ailelerinden ayrılan çocukları birleştirmek ve travma, sarsıntı ve kayıpla mücadele eden çocuklara psikososyal destek sağlamak.
► Hastalıktan etkilenen ailelere temizlik ve yemek yapma desteği sağlamak için gönüllü gençlerle çalışmak. ©UNICEF/UNI357491/Gorriz/UN
► Okullar, devlet sağlık merkezleri ve sosyal gelişim merkezleri gibi halka açık tesislerin yeniden hizmet verir hale getirilmesi ve yeniden inşa edilmesi.
► Sağlık ve lojistik çalışanları dâhil en fazla zarar görebilecek ailelere acil nakit desteğine ihtiyaç var. Ayrıca zarar gören sağlık tesisleri ve okullar yeniden hizmet verir hale getirilmek durumundadır.
Belirtilen ihtiyaçlar için acil olarak çözüm gerekiyor. Durum daha önce hiç bu kadar vahim olmamıştı.
UNICEF'in Beyrut patlamaları nedeniyle yürüttüğü acil insani yardıma bağışınla destek ver.
[1] https://www.moph.gov.lb/en