Binlerce çocuk Türkiye’nin güneydoğusu ile Suriye’yi vuran yıkıcı depremler nedeni ile hayati risk altında
NEW YORK/ CENEVRE/ AMMAN, 6 Şubat 2023 - Bugün Türkiye'nin güneydoğusu ve Suriye'yi vuran iki yıkıcı deprem ve düzinelerce artçı sarsıntının ardından binlerce çocuk ve aile hayati risk ile karşı karşıya.
Yetkililere göre, Türkiye ve Suriye’de aralarında çocukların da bulunduğu 2 bin 300'den fazla kişi hayatını kaybetti, binlercesi de yaralandı. Bu sayıların artmasından endişe ediliyor. Türkiye'deki müdahale çalışmaları şu anda arama ve kurtarmaya odaklanmış durumda. UNICEF, Hükümet ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile ortaya çıkacak ihtiyaçlar ve genişletilmiş yardım müdahaleleri konusunda koordinasyon halindedir. UNICEF Suriye'de ise depremlerin etkisini değerlendirmekte ve ilgili yerel makamlarla koordineli şekilde insani yardım çalışmalarını desteklemek için hazırlıklarını sürdürmektedir.
7,7 büyüklüğündeki ilk deprem, yerel saatle sabah 04:00 sularında birçok çocuk ve aile evlerinde uyurken, 7,5 büyüklüğündeki ikinci deprem ise günün ilerleyen saatlerinde meydana geldi.
Sıcaklıkların düzenli olarak donma noktasının altına düştüğü, dondurucu kar ve yağmur yağışının yaygın olarak yaşandığı bir dönemde, binlerce evin yıkılmış olması, ailelerin evlerinden olması ve insanların açık hava koşullarına maruz kalması muhtemeldir. Şiddetli kar fırtınalarının son zamanlarda Suriye'nin bazı bölgelerinde etkili olduğu da bilinmektedir.
UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, "Türkiye ve Suriye'den gelen görüntüler yürekleri parçalar nitelikte" dedi. “İlk depremin sabahın erken saatlerinde, pek çok çocuğun derin uykuda olduğu sırada meydana gelmesi, durumu daha da tehlikeli hale getirirken, artçı sarsıntılar devam eden riskleri daha da arttırdı. Kalbimiz ve düşüncelerimiz, özellikle sevdiklerini kaybeden veya yaralananlar başta olmak üzere depremden etkilenen çocuklar ve ailelerle birlikte. Acil önceliğimiz, bu çocukların ve ailelerin ihtiyaç duydukları desteğe bir an evvel ulaşmalarıdır."
Büyük olasılıkla okullar, hastaneler, diğer tıbbi ve eğitim tesisleri gerçekleşen bu depremler sonucunda hasar görmüş veya yıkılmış durumdadır. Ve bu da, çocukların bu durumdan daha da çok etkileneceği anlamına gelmektedir. Yolların ve kritik altyapıların uğradığı potansiyel hasarlar, arama ve kurtarma çabalarını ve daha geniş çaplı insani yardım müdahalelerini de zorlaştıracaktır.
Suriye'deki çocuklar, dünyanın en zorlu insani durumlarından biriyle karşı karşıya kalmaya devam etmektedir. Kötüleşen ekonomik kriz, on yılı aşkın süredir devam eden yerel çatışmalar, kitlesel yerinden edilmeler ve harap olmuş altyapı, nüfusun üçte ikisini yardıma muhtaç hale getirmiştir. Gıda güvensizliği, güvenilmez ve alternatif su kaynaklarına mecbur kalma, güvenlik endişeleri, yüksek düzeyde okul bırakma süregiden acil sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Suyla bulaşan hastalıklar, depremden etkilenen çocuklar ve aileler için başka bir ölümcül tehdit oluşturmaktadır. Bilindiği üzere, 10 Eylül 2022'de Suriye’de bir kolera salgını ilan edilmiş, hızla ülke geneline yayılan hastalık özellikle çocukları savunmasız durumda bırakmıştı.