Hastalıklar, yetersiz beslenme ve şiddete karşı en savunmasız grup: Çocuklar
Günümüzün giderek karmaşıklaşan insani krizlerinden en çok çocuklar ve kadınlar etkileniyor. Çocuklar acil durumlarda, hastalıklar, yetersiz beslenme ve şiddete karşı en savunmasız grup oluyor. COVID-19 krizinde, herhangi bir krizde olduğu gibi çocuklar yine çok etkileniyor. Salgın, tüm dünyada eşitsizlikleri ve yoksulluğu artırıyor, sağlık hizmetlerine ve insani yardıma ihtiyaç duyan kişi sayısını katlıyor.
UNICEF’in insan eliyle ya da doğal, acil ve insani yardım ortamında çalışma konusunda 70 yılı aşkın deneyimi bulunuyor. Bir yerde büyük bir felaket olduğunda UNICEF zaten oradadır; ihtiyaçları bilir ve derhal acil yardıma geçer. Felâket bölgelerinden dünya basını, televizyonlar, haber kanalları ayrılır. Ancak UNICEF orada çalışmaya devam eder, çalışma ortakları ile beraber o bölgeyi eskisinden de daha da iyi bir duruma getirmeye, kalkınma programlarına entegre bir çalışma yürütmeye gayret eder.
UNICEF her yıl, çoğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere ortalama üç yüzden fazla acil duruma müdahale ediyor. Sel felâketleri, kasırga, deprem gibi doğal afetler, şiddetli kuraklıklar, ayrıca çatışmalar ve iç savaşlarda çocuklar için çalışan öncü organizasyon olarak bu çalışmaların bilgi akışını ve yapılanmasını yönetiyor. İnsani müdahale gerektiren krizler özellikle çatışmaların uzun yıllar boyunca sürdüğü ülkelerde gerçekleşiyor; Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Irak, Libya, Mali, Myanmar, Nijerya, Somali, Güney Sudan, Suriye, Ukrayna ve Yemen gibi…
UNICEF Acil Durum Programları Direktörü Manuel Fontaine: "Ülkeler çatışma ve felakete maruz kaldıklarında çocuklar her zaman en savunmasız olanlar arasındadır. İnsani müdahale çalışmamız, çocukların hayatlarını kurtarıyor, onları güvende tutmaya ve sonra hayatlarını yeniden inşa etmelerine yardımcı oluyor. Biz, krizler vurmadan önce oradayız ve konu dünyanın gündeminden düştükten sonra da orada olmaya devam ediyoruz."
Her çocuk için daha iyi bir dünyayı şekillendirmek ve bu çapta bir acil durum programı ile krize cevap vermek için kaynak ihtiyacımız çok büyük. 2021’de çocuklara yönelik insani yardım planında UNICEF’in hedefi COVID-19 salgınından etkilenen, doğal felaketlerin etkilediği ya da çatışma bölgelerinde yaşayan 191 milyonu çocuk olmak üzere 301 milyon kişiye temiz su, sağlık, beslenme, eğitim, sosyal koruma programlarıyla erişmek. 2020’ye göre ulaşmamız gereken çocuk ve kişi sayısı 3 katına çıkarken kaynak ihtiyacımız %35 arttı. Gelecek yılların daha da büyük bir ihtiyaç tablosu çizeceğini tahmin etmek ne yazık ki pek güç değil. Ortaklarıyla birlikte UNICEF’in 2021 hedeflerinden bazıları:
► İleri derecede akut gıda yetersizliğine maruz 6,3 milyon çocuğun tedavisi sağlamak,
► 27,4 milyon çocuğa kızamık aşısı yapılması,
► 45 milyon insana içme, yemek pişirme ve kişisel hijyen amaçlı temiz su imkânları sağlanması,
► Çocuklar ve çocuklara bakan kişiler başta olmak üzere 19,2 milyon kişiye zihinsel sağlık ve psikolojik destek yardımları yapılması,
► 93,3 milyon çocuğa örgün ya da yaygın eğitim imkânları sağlanması.
29 Haziran 2016, Nijerya – 6 aylık bir bebek, Falmata yemeye hazır tedavi edici gıdayla besleniyor. 20 Haziran’da Dalori IDP kampındaki UNICEF tarafından desteklenen sağlık merkezine getirilen Falmata’ya yetersiz beslenme teşhisi kondu, durumunun iyileşmesi için ek müdahale gerekiyor. Fotoğraf ©UNICEF/UN025791/Esiebo
Fotoğraf: © UNICEF/UN011487/Sokhin