Birleşmiş Milletlerde sergilenen 3.758 okul sırt çantası, 2018 yılında çatışmalarda yaşamını yitiren çocuklarla ilgili acı gerçeği ortaya koyuyor
Dünyanın pek çok yerinde çocuklar okula başlarken UNICEF çatışma bölgelerindeki çocukların daha iyi korunması çağrısında bulunuyor
NEW YORK, 8 Eylül 2019 – UNICEF, 2018 yılında çatışmaların sürdüğü bölgelerde meydana gelen çocuk ölümlerinin ulaştığı yıkıcı boyutlara dikkat çekmek üzere bugün New York’taki Birleşmiş Milletler binasında bir etkinlik düzenliyor. Etkinlik kapsamında her biri çatışma kurbanı gencecik bir yaşama işaret eden 3.758 sırt çantası bir mezarlığı anımsatacak şekilde sıralanarak sergileniyor.
10 Eylül’e kadar sürecek olan sergi, dünyanın pek çok yerinde çocuklar okullarına dönerken, Birleşmiş Milletler yıllık Genel Kurulu öncesinde dünya liderlerine verilen bir mesaj anlamı taşıyor. Serginin ardından sırt çantaları çocukların eğitimini desteklemek üzere yolculuğuna devam edecek.
©UNICEF/UN0341974
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore: “UNICEF sırt çantaları her zaman bir umudun, çocukluk döneminin gerçekten yaşanabileceğinin sembolü olmuştur. İki hafta sonra BM Genel Kurulunda bir araya gelecek dünya liderleri Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin 30. yılını kutlayacak. Söz konusu etkinliğin liderlere neyin gündemde olması gerektiğini hatırlatmasını umuyoruz.”
Genel Sekreterliğin Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar 2019 Yıllık Raporu’ na göre geçtiğimiz yıl çatışma alanlarında 12 binden fazla çocuk ölmüş ya da yaralandı. Bu, Birleşmiş Milletlerin söz konusu ağır ihlalleri izleyip raporlamaya başlamasından bu yana görülen en yüksek rakam olarak kayıtlara geçti. UNICEF’in tahminlerine göre meydana gelen olayların dörtte birinde çocuklar yaşamını yitirdi.
Çocuklardır, Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Somali, Güney Sudan, Suriye, Yemen ve başka pek çok ülkede devam eden çatışmalarda en ağır bedeli ödeyen grubu oluşturmaktadır. Hava saldırıları, mayınlar, havan topu, gelişigüzel kullanılan patlayıcılar, roket saldırıları, misket bombası, bombardıman gibi araçlara sürekli olarak ve yaygın biçimde başvurulması silahlı çatışmalarda gerçekleşen çocuk ölümlerinin başlıca sorumlusudur.
Fore açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu hafta çok sayıda çocuk okula başlarken, çatışma bölgelerinde yaşamlarını yitiren, trajik kayıpları dünyanın çeşitli yerlerindeki evlerinde, sınıflarında ve topluluklarında hep hatırlanacak olan binlerce çocuğun durumuna dikkat çekmek istiyoruz. Son 30 yıl içinde çocuklar adına sağlanan kayda değer kazanımlar, önce çocukları gözetecek bir siyasal irade ortaya konulduğunda neler yapabileceğimizi açıkça göstermektedir.”
###
Editerlere notlar
Kaliteli b-roll indirmek için
8 Eylül Pazar günü saat 10.30’dan itibaren kurulumun fotoğrafları için.
UNICEF’in #ENDviolence küresel kampanyası hakkında daha fazla bilgi için.
UNICEF ve ortakları, çatışmaların ortasında kalan çocuklara ve ailelere yaşam kurtarıcı yardımlar ve uzun vadeli çözümler ulaştırmak üzere çatışma bölgelerinde çalışmalar yapmaktadır. Bu konuda daha fazla bilgi için.
İletişim:
Georgina Thompson, UNICEF New York, +1 917 238 1559, [email protected]