COVAX hakkında güncellenen bilgilere göre UNICEF, COVID-19 aşılarının dağıtımını planlamak için küresel çapta faaliyet gösteren havayollarıyla ve nakliyecilerle birlikte çalışıyor
UNICEF olası COVID-19 aşılarının teslimat planlarını hızlandırmak için 350’yi aşkın lojistik şirketiyle görüşmeleri başlattı
NEW YORK, 23 Kasım 2020- UNICEF, COVID-19 aşıları hazır olur olmaz bunları dünya genelinde 92'den fazla ülkeye ulaştırma çabalarını hızlandırmak için küresel çapta faaliyet gösteren havayollarıyla ve nakliyecilerle birlikte çalışıyor.
UNICEF, hazırlıklara başlamak için Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO) ve Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ile birlikte geçtiğimiz hafta, küresel çapta hizmet veren havayollarına, beklenen kapasite ihtiyaçları hakkında bilgi verdi ve 2021’de 2 milyara yakın COVID-19 aşı dozunu taşıma seçeneklerini görüştü. Aşıların yanı sıra deniz yoluyla taşınması gereken 1 milyar enjektör de ele alınan konular arasındaydı.
Sanal ortamdaki bu toplantı, COVID-19 aşılarının nakliyesini görüşmek için UNICEF tarafından düzenlenen ilk sanal etkinliğin hemen ardından yapıldı. Dönüm noktası niteliğindeki bu görüşme, havayolu şirketleri, nakliye hatları ve küresel lojistik birlikleri de dahil 350'den fazla lojistik ortağı bir araya getirdi.
UNICEF Tedarik Birimi Direktörü Etleva Kadilli: "COVID-19 aşılarını geliştirme çalışmaları devam ederken, UNICEF, hayat kurtaran aşıları olabildiğince hızlı ve güvenli bir şekilde sunmak için havayolu ve taşımacılık şirketleri, nakliye hatları ve diğer lojistik birlikleriyle yürüttüğü çalışmalarını hızlandırıyor. Bu işbirliği, bu tarihi ve büyük çaplı operasyon için yeterli taşıma kapasitesinin sağlanması açısından çok yararlı olacak. Dünyanın dört bir yanında ön saflarda çalışan kişileri korumak için COVID-19 aşı dozları, enjektörler ve daha fazla kişisel koruyucu ekipman sunmaya hazırlanıyoruz ve bunun için herkesin görev başında olmasına ihtiyacımız var. Bu çalışanları koruyarak, onların sunduğu kritik hizmetlere ihtiyaç duyan milyonlarca çocuğu da korumuş oluyoruz."
UNICEF, önümüzdeki haftalarda eksiklikleri ve gelecekteki ihtiyaçları belirlemek için mevcut taşımacılık kapasitesini de değerlendirecek. COVID-19 aşılarının tedarikinin, teslimatının ve dağıtımının şimdiye kadar bu türden yapılmış en büyük ve en hızlı operasyon olacağı tahmin ediliyor. UNICEF, COVAX Girişimi ile anlaşması olan üreticilerden aşı satınalımı ve teslimatı çalışmalarına liderlik ediyor. UNICEF, PAHO ile işbirliği içinde, düşük ve orta-altgelirli 92 ülke için satınalım ve teslimat süreçlerini mümkün olduğunca hızlı ve güvenli bir şekilde koordine edecek.
Salgına karşı getirilen kısıtlamalara rağmen, bu girişim UNICEF’in benzer malzemeleri dünyanın her köşesine ulaştırmak amacıyla lojistik sektörüyle uzun süredir yürüttüğü işbirliği deneyimi temelinde gerçekleşecek. Nitekim UNICEF, Ocak ayından bu yana salgınla mücadele eden ülkeleri desteklemek amacıyla 190 milyon dolar değerinde maske, önlük, oksijen konsantratörü ve tanı test kitleri gibi malzemeler temin etti.
Dünyadaki en büyük aşı alıcısı olan UNICEF, yaklaşık 100 ülke adına rutin aşılama ve salgın müdahale aşılaması için yılda 2 milyardan fazla aşı dozu tedarik ediyor. Bu benzersiz uzmanlık, soğuk zincir süreçlerine bağlı olan binlerce gönderinin koordinasyonunu da içeriyor ve UNICEF'i sıcaklık kontrolü gerektiren ürünlerin tedarik zinciri yönetiminde bir uzman haline getiriyor. Bu uzmanlık özellikle bu tarihi girişim açısından kilit bir rol oynayacak. COVID-19 aşılarının ve enjektörlerin tedariki için gerçekleştirilecek operasyonlar nedeniyle rutin aşılama programlarında aksaklıklar meydana gelebilir. Bu riski en aza indirmek için UNICEF ve ortakları, aşının dünya çapında zamanında teslim edilmesi için lojistik şirketler ile yakın işbirliği içinde çalışmaya devam edecek.
Kadilli, "Hükümetlerin, ortakların ve özel sektörün desteği; kızamık, difteri ve tetanos gibi ölümcül hastalıkların yanı sıra COVID-19 aşılarının mümkün olduğunca verimli bir şekilde taşınmasında büyük önem taşıyacak", dedi.
Geçtiğimiz ay UNICEF, COVID-19 aşıları öncesinde hazır bulunmasını sağlamak üzere 2021 yılına kadar 1 milyardan fazla enjektörü stoklama sürecini başlattı.