Arakanlı 145.000 çocuk okulda!

UNICEF | her çocuk için

Yeni okul yılının başlamasıyla sayısı 145.000’i geçen Arakanlı mülteci çocuk Bangladeş mülteci kamplarındaki okullarına geri dönüyor

Cox’s Bazar, Bangladeş, 24 Ocak 2018 - Bangladeş’in güneydoğusundaki kamplarda yaşayan, sayısı 145.000’den fazla olan Arakanlı mülteci çocuk, yeni okul yılının başlamasıyla UNICEF destekli eğitim merkezlerinde eğitim görmeye başlıyor.

©UNICEF/UN0158182/Sujan

İnsani yardım topluluğu Myanmar’daki şiddetten kaçan çocukların gerekli eğitime erişmesi için kamplarda yaklaşık 1.600 Öğrenim Merkezinden oluşan bir ağ oluşturmaya büyük çaba harcadı. Şimdi dikkatler hala eğitime erişimi olmayan binlerce başka çocuğa eğitim sağlamaya yöneldi.

Amaç, bu yılın sonunda 260.000 çocuğun, 5.000 öğretmen ve Arakan Rohingya gönüllüsü tarafından yürütülen daha da genişlemiş 2.500 Öğrenim Merkezi ağı aracılığıyla eğitim görmesini sağlamak.

UNICEF Bangladeş Temsilcisi Edouard Beigbeder, “Arakan Rohingya mülteci krizinin büyüklüğü acil bir müdahaleyi gerektirdi. Fakat sadece acil ihtiyaçlara cevap verebildik ve her çocuğa ulaşamadık. Bu yıl her zamankinden daha fazla çocuğa ulaşmak için hizmetleri arttırırken, aynı zamanda her çocuğun aldığı eğitimin kalitesini de iyileştirmeye odaklanıyoruz.” dedi.

Daha fazla Öğrenim Merkezi kurma isteği, UNICEF tarafından kamplarda yaşayan çocukların kaliteli eğitime erişimini arttırmaya yönelik yürüttüğü etki alanı geniş ve kapsamlı bir dizi girişimin bir parçası.

Myanmar'da dördüncü sınıfa kadar okuyan, ancak katıldığı Öğrenim Merkezleri çamurlu ve çok sıcak olduğu için Bangladeş'e geldikten sonra okulu bırakan 11 yaşındaki Minara, “Neredeyse bir aydır derse geliyorum.” dedi.

UNICEF ortağı CODEC tarafından işletilen Kutupalong kampındaki yeni sınıfı gezerken, “Burası çok güzelmiş. Zemin de çamur değil.” dedi.

Görme engelli 12 yaşındaki Motalab, okula devam edebileceği tespit edilen yaklaşık 600 engelli çocuktan biri. Geçen yıl Motalab’ın öğretmeni, oğlunun derse devam etmesine izin vermesi için annesini ikna etti. Sınıfa döndüğünden beri Motalab gözle görülür bir şekilde daha mutlu, daha dışa dönük davranıyor ve şiiri sevdiğini söylüyor.

Kamplardaki eğitim kalitesi de genişletilmiş öğrenme modülleri ve ders planları ile geliştiriliyor. Yeni ve mevcut öğretmenler gelişim eğitim programlarına katılıyorlar.

UNICEF Cox’s Bazar’daki Eğitim Sorumlusu Iffat Farhana: "Pek çok çocuk, silah yaralanmaları ve aşırı şiddet nedeniyle hareket kabiliyetlerini yitirdi ve çocukların hizmetlere erişimleri kısıtlandı. Fiziksel engelli, görme bozukluğu olan ve konuşma güçlüğü çeken farklı eğitim becerilerine sahip birçok çocuk görüyoruz. Bu çocukların her birinin eğitim hakkı var. Daha fazla Öğrenim Merkezi ve daha fazla öğretmenle UNICEF, her çocuğa öğrenmelerinde, büyümelerinde ve potansiyellerinin farkına varmalarında yardımcı olmak için ulaşabilmeyi umuyor.”

UNICEF gençlere de ulaşmayı amaçlıyor, onlara bilgi ve becerilerini geliştirmeleri için eğitim sunuyor.

Halen 15 ila 24 yaş arası gençlerin yüzde 97'si mülteci kamplarında herhangi bir eğitim almıyor. Bu yaş grubu, çocuk yaşta evliliklere, çocuk işçiliğine, insan ticaretine, istismara ve sömürüye karşı son derece savunmasız.

Geçen yıl yayınlanan bir UNICEF raporunda, acilen bir önlem alınmazsa, bu gençlerin kayıp nesil olma riski altında oldukları uyarısı yapıldı.

Beigbeder, “Hedef gruplara yönelik bu müdahalelerle, UNICEF'in son derece savunmasız olan, ulaşılması en zor çocuklara eğitim sağlamak için çaba gösterdiğini” söyledi. “Amacımız, geleceklerini yönlendirmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerilere sahip olmalarını sağlamak.”

Editörlere Notlar:

Kamplarda 300.000’i yaşları 3 ila 14 yaşları arasında olmak üzere yaklaşık 500.000 18 yaşından küçük çocuğun yaşadığı tahmin ediliyor.

2017 yılının sonunda 700.000 civarında Arakanlı, Myanmar'daki zulümden kaçtı ve onlarla birlikte mülteci kamplarının toplam nüfusunu bir milyona ulaştı.

UNICEF, diğer BM kuruluşları ve STK'lar kamplardaki eğitim tesislerini Öğrenme Merkezleri (Learning Centres) olarak tanımlıyor.

Ağustos 2018'de yayınlanan bir UNICEF raporunda kamptaki gençlerin “kayıp nesil” olma riskinde olduklarına dair uyarı yapıldı. Özellikle genç kızların durumunun endişe verici olduğu belirtildi.

Arakanlı çocuklar kamptaki sınıflarda İngilizce ve Birmanya dillerinin yanı sıra, okuryazarlık, temel metamatik ve yaşam becerilerini öğreniyorlar.

 

Daha fazla bilgi için:

Jean-Jacques Simon, UNICEF Bangladeş, Tel: +880 17 1304 3478, [email protected]       

Faria Selim, UNICEF Bangladeş, Tel: (+88) 01817586096, [email protected]

UNICEF hakkında
UNICEF dünyadaki en dezavantajlı çocuklara ulaşmak için dünyanın en zorlu yerlerinde çalışmalar yapmaktadır. 190 ülkede ve bölgede, her yerde, herkes için daha iyi bir gelecek kurmak için çalışıyoruz.
UNICEF ve çocuklara ilişkin çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org 
UNICEF’i  Twitter ve Facebook’tan izleyin.