“Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Artırılması Projesi” kapsamında düzenlenen konteyner ana sınıfı açılış töreni bugün İstanbul’da gerçekleştirildi.
İstanbul, 12 Mayıs 2022 - Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak finansmanıyla Millî Eğitim Bakanlığı ve UNICEF iş birliğinde uygulamaya konulan “Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Artırılması Projesi” kapsamında düzenlenen konteyner ana sınıfı açılış töreni bugün İstanbul’da gerçekleştirildi. Proje kapsamında; özellikle fiziksel alan ihtiyacı olan okullara destek sağlamak amacıyla 600 derslikli 300 konteyner ana sınıfı kurulumu yapılarak, her yıl 30.000 coçuğun erken çocukluk eğitimi hizmetlerinden faydalanması sağlanacak.
2020-2021 eğitim öğretim yılı Millî Eğitim istatistiklerine göre Türkiye'de 5 yaşındaki çocukların yüzde 57'si okul öncesi eğitim kurumlarına kaydolmuş durumda. Cumhurbaşkanlığı 11. Kalkınma Planında da belirtildiği üzere ilkokula başlamadan önce her çocuğun en az bir yıl erken çocukluk eğitimi almış olması Millî Eğitim Bakanlığı öncelikleri arasında yer almaktadır.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak finansmanıyla, Millî Eğitim Bakanlığının faydalanıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığının Sözleşme Makamı olduğu ve UNICEF’in teknik desteğiyle uygulamaya konulan “Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Artırılması Projesi” ile, özellikle en dezavantajlı çocuklar başta olmak üzere tüm çocukların erken çocukluk eğitimi hizmetlerine erişiminin sağlanması amaçlanmaktadır. Ayrıca okul öncesi eğitim programının güncellenmesine ve okul öncesi eğitime yönelik kaynakların iyileştirilmesine katkı sağlanması da hedeflenmektedir. Okul öncesi eğitim kalitesinin güçlendirilmesine yönelik öğretmen eğitimlerinin de düzenleneceği projede alternatif ve esnek zamanlı erken çocukluk eğitim modelleri ile; 5000 oyun sandığı, 500 adet yaz anaokulu eğitim seti ve 1500 adet gezici öğretmen eğitim seti temin edilecektir.
Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut: “Toplumları kalıcı olarak değiştirmek için kapsayıcı erken çocukluk eğitiminin gücüne inanıyorum. Kaliteli eğitime yatırım yapmamız ve bunu yaparken hiçbir çocuğu geride bırakmamamız gerekiyor. Bu proje, Türkiye’nin erken çocukluk eğitim sistemini daha güçlü kılacaktır ve Türkiye’nin bu çabalarını desteklemekten memnuniyet duyuyoruz.”
COVID-19 pandemisi dünya genelinde ve Türkiye'de okul öncesi eğitimden yararlanan çocuk sayısının azalmasına neden olmuştur. UNICEF'e göre, bu çocuk hakları sorununun acilen ele alınması büyük önem taşımaktadır.
UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis konuşmasında şunları söyledi: “Çocuklar evde aldıkları sevgi, ilgi, oyun ve eğitimin yanı sıra anaokullarında akranlarıyla oynayarak birçok yeni şey öğreniyor ve önemli beceriler geliştiriyorlar. Bu nedenle UNICEF olarak tüm ebeveynleri, çocuklarının hayata daha iyi bir başlangıç yapabilmeleri ve hayat boyu öğrenme ve gelişime iyi hazırlanabilmeleri için erken çocukluk eğitimine katılmaya çağırıyoruz.”
En az bir yıllık kaliteli erken çocukluk eğitimi alan çocukların okulda başarılı olmak için ihtiyaç duydukları kritik becerileri geliştirmeleri çok daha mümkünken, sınıf tekrarı veya okulu bırakma olasılıkları da daha düşüktür. Uzun yıllardır uluslararası alanda yapılan araştırmalar, kaliteli okul öncesi eğitim programlarının işsizlik ve suç oranları ile diğer sorunların azaltılmasına katkıda bulunduğunu göstermektedir. Tüm bu nedenler, erken çocukluk eğitimine yapılan yatırımın hem bireylerin hem de toplumun yaşamını iyileştirmede en etkili yöntemlerden biri olduğunu göstermektedir.