COVID-19 Dayanışma Müdahale Fonu

UNICEF | her çocuk için

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ ve UNICEF, COVID-19 Dayanışma Müdahale Fonu aracılığıyla salgına müdahale etmek için işbirliği yapıyor

COVID-19 salgını ile mücadele etmek için "herkes elini taşın altına koysun” yaklaşımını hayata geçiren benzersiz bir fon

NEW YORK/CENEVRE/WASHINGTON DC, 3 Nisan- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve UNICEF; Birleşmiş Milletler Vakfı ve İsviçre Yardımseverlik Vakfı tarafından desteklenen COVID-19 Dayanışma Müdahale Fonu vasıtasıyla COVID-19 müdahalesi üzerinde birlikte çalışmak amacıyla, bugün bir anlaşma imzaladı. 

COVID-19 Dayanışma Müdahale Fonu; DSÖ Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planı'nı destekleyerek, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir küresel müdahaleyi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu fondan gelen ve şu an itibariyle 127 milyon doları aşan kaynağın ilk kısmı bu anlaşma kapsamında, UNICEF'in dünyanın dört bir yanında savunmasız çocuklar ve toplumlar için yürüttüğü çalışmalar için kullanılacak.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus: "COVID-19 daha önce eşi benzeri görülmemiş bir salgın ve bu salgın, acil müdahale ve olağanüstü küresel dayanışma gerektiriyor. UNICEF, Dayanışma Müdahale Fonu'na katıldığı için mutluyum. UNICEF’in hem bağış toplama hem de programların uygulanması konusundaki geniş deneyiminden faydalanacağımız bu işbirliği, birlikte çalışarak hayatları kurtarmamıza yardımcı olacak."

Fon aracılığıyla toplanan para diğer faaliyetlerin yanı sıra, COVID-19'u önlemek, teşhis ve tedavi etmek amacıyla toplumları ve sağlık çalışanlarını eğitmek, onlara gerekli donanımı sağlamak için kullanılacak. Ülkelerin sağlık sistemlerinin kapasitelerinin arttırılmasına ve başta kadınlar, çocuklar ve savunmasız gruplar olmak üzere salgının toplumlar üzerindeki sosyal etkisinin azaltılmasına yardımcı olacak. Tedavi için gereken ve hastalığı önleyen aşıları araştırma ve geliştirme sürecini de hızlandıracak.  

Bu ortak çalışmanın temel paydaşlarından bir olan UNICEF; kırılgan durumdaki ülkelerde bulunan ailelerin ve toplumların bu müdahaleye tam olarak dâhil olmalarını ve su, sanitasyon, hijyen hizmetlerinden, enfeksiyonun önlenmesine ve kontrol edilmesine yönelik diğer tedbirlerden faydalanmasını sağlamak amacıyla acil durum çalışmalarına liderlik edecek. Bunun yanı sıra, UNICEF; geniş kapsamlı topluma erişim ve ülke programları vasıtasıyla, bulguya dayalı rehberlik sunarak sosyal çalışmacılar, öğretmenler ve sağlık çalışanları gibi ilk müdahale ekiplerinin yanı sıra çocukların ve onlara bakım veren kişilerin de desteklenmesini sağlayacak.
 
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore: "Bu, olağanüstü müdahale gerektiren, olağanüstü acil bir durum ve bu acil duruma müdahale etmek için bireylerin, şirketlerin, vakıfların, hükümetlerin ve dünyadaki diğer kuruluşların, kısacası herkesin birlik olması gerekiyor. UNICEF, Dayanışma Müdahale Fonu'na katıldığı için mutluyuz. Bu fon; sağlık ve sanitasyon sistemlerini güçlendirme çabalarımızı destekleyecek ve zor durumdaki ailelerin, COVID-19 salgınının hâlihazırda üzerinde büyük bir yük bulunan sağlık sistemlerine olan olumsuz etkilerinden korunmasına yardımcı olacak."

Toplanan fonlar; küresel müdahale planına uygun bir şekilde harcanacak ve ihtiyaçların en fazla olduğu yerlere yönlendirilecek. DSÖ’nün liderliği doğrultusunda, kaynakların doğrudan aşağıda belirtilen faaliyetlere yönlendirilmesi öngörülüyor:

• DSÖ; virüsün yayılmasını izlemek, eksiklikleri ve ihtiyaçları değerlendirmek, sahadaki sağlık çalışanlarına kişisel koruyucu ekipmanlar sağlamak, laboratuvar ve test araçlarının dünya genelinde mevcut olmasını sağlamak, toplumların ve sahadaki ekiplerin en güncel teknik kılavuzlar hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak.

• UNICEF; dünya genelinde çocuklara ve ailelere, kendilerini COVID-19 salgınından korumak için yerel olarak gereken bilgilerin sağlanmasının yanı sıra, en güncel DSÖ rehberleri ve bulguya dayalı bilgileri yaygınlaştırmak; kırılgan durumdaki ülkelerin su, sanitasyon ve hijyen ve temel enfeksiyon önleme ve kontrol tedbirlerine erişimini desteklemek; zor durumdaki ailelerin ve çocukların sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak

• CEPI, (Salgına Hazırlık ve Yenilikle Koalisyonu); DSÖ ile yakın işbirliği içinde COVID-19 ile mücadele etmeye yönelik yeni aşıların araştırılmasına ve geliştirilmesine finansman sağlamak.
COVID-19 Dayanışma Müdahale Fonu; DSÖ’nün talebi üzerine, BM Vakfı ve İsviçre Yardımseverlik Vakfı tarafından üç hafta önce kuruldu. Bu fon; bireylerin ve kuruluşların, DSÖ’nün salgınla mücadele etmeye yönelik küresel çalışmalarına doğrudan katkıda bulunmak için kullanabileceği tek yoldur. Bugüne kadar dünyanın her yerinden 90'ı aşkın küresel şirketin ve kuruluşun yanı sıra 219.000'dan fazla kişinin katkısıyla fon kapsamında 127.000.000$ dolar toplandı. Bu işbirliği aynı zamanda, salgının acil ve uzun vadeli etkileriyle başa çıkmak için birbirlerini destekleyen, birbirleriyle işbirliği yapan ve koordinasyon kuran BM kuruluşları arasındaki büyük dayanışmanın göstergesidir.
BM Vakfı Başkanı ve CEO'su Elizabeth Cousens: "Küresel düzeyde acil işbirliğine daha önce hiç bu kadar ihtiyaç duyulmamıştır. COVID-19 salgını, bize, salgını durdurmak için hepimizin oynayabileceği bir rol olduğunu gösteriyor. Dünyanın dört bir yanından COVID-19 Dayanışma Müdahale Fonu'nu desteklemek için gösterilen inanılmaz cömertlik; DSÖ, UNICEF, CEPI ve paydaşlarının yürüttüğü hayat kurtarıcı çalışmaları, özellikle de savunmasız toplumları desteklemek ve aşı geliştirmek için yürütülen çalışmaları hızlandıracak."