UNICEF'in Türkiye'deki insani yardım çalışması: depremin etkileri hala devam ediyor
Depremlerin üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen Türkiye'de 3.2 milyon çocuk halen temel hizmetlere erişemiyor. Büyük çabaya rağmen, Türkiye'de deprem bölgesindeki çocukların barınma, gıda, giysi, temiz su, hijyenik malzemeler ve psikososyal destek ihtiyacı çok büyük. 4 milyonu aşkın çocuğun eğitimi aksadı.
Barınma, su-sanitasyon-hijyen, ruh sağlığı ve psikososyal destek dahil sağlık hizmetleri, koruma ve öğrenimin sürekliliği öncelikli ihtiyaçlar olmaya devam etmektedir. Engeli olan kişiler için erişilebilir tesisler önemli bir ihtiyaçtır.
UNICEF ne yapıyor? (08.08.24 itibarıyla güncellenmiştir. (1 Ocak - 30 Haziran detaylı rapora buradan ulaşabilirsiniz)
UNICEF’in Gaziantep’te bölge ofisi bulunuyor. UNICEF, bölgede halihazırda geniş bir program yürüttüğü için güçlü ortaklıklara sahip ve küresel olarak acil insani yardım konusunda deneyimli. UNICEF, 1999 Marmara ve 2011 Van depremlerinde de insani yardım çalışmalarını desteklemiştir. Etkilenen nüfusların ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde yanıt vermek için hem merkezi hem de belediye düzeyinde yetkililerle ve ortaklarla çalışma deneyimine sahibiz. Türkiye'de UNICEF, depremin ilk gününden bu yana ilgili kamu ve sivil toplum ortaklarıyla ile koordinasyon halinde durmaksızın çalışıyor. UNICEF, felaketler öncesinde bölgedeydi, şimdi acil insani yardım için çalışıyor, sonrasında da bölgedeki en dezavantajlı çocukların haklarına ulaşması için çalışmaya devam edecek. UNICEF, 1,7 milyonu çocuk olmak üzere 3 milyon ihtiyaç sahibi kişiye ulaşmayı hedefliyor.
Çocuk Koruma ve Psikososyal Destek:
- 2024'ün ilk yarısında, UNICEF destekli merkezler ve mobil erişim ekipleri aracılığıyla, sivil toplum kuruluşları ve belediye ekipleri tarafından temel çocuk koruma hizmetleri sunuldu.
- Yaklaşık 33 bini kadın ve 23 bini erkek olmak üzere 55 binin üzerinde çocuk ve bakım verene yapılandırılmış ruh sağlığı ve psikososyal destek hizmetleri sağlandı.
- 23.884 çocuk risk altında olarak belirlendi ve bireysel vaka yönetimi süreci aracılığıyla ihtiyaçları değerlendirildi; bu süreç, doğrudan birebir destek ve ilgili hizmet sağlayıcılara yönlendirmeleri içermektedir.
- Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet riskinin azaltılması, önlenmesi ve müdahale mekanizmaları oluşturuldu ve toplamda 3.3 milyondan fazla bireye ve çocuğa ulaşılmıştır.
- Hatay’da UNICEF tarafından, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğiyle geçici bir kadın sığınağı inşa edilmiştir.
Su-Sanitasyon-Hijyen (WASH)
- UNICEF, ortakları ile iş birliği içinde, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep'teki resmi ve gayri resmi alanlarda yaşayan bireylere temiz su sağladı.
- UNICEF ve ortakları, raporlama dönemi boyunca toplam 892 binin üzerinde kişiye ulaşarak temiz su çalışmalarını gerçekleştirdi.
- UNICEF, Adıyaman ve Hatay'daki konteyner alanlarındaki koşulları iyileştirmek ve Şanlıurfa'daki atık su arıtımını geliştirmek için ortaklarıyla çalışmaları sürdürdü ve bu müdahaleler sayesinde, 285 binin üzerinde kişiye ulaştı.
- Türkiye Belediyeler Birliği ve bölgedeki belediyeler aracılığıyla 17.031 aile hijyen kiti, 1.000 bebek hijyen kiti ve özel ihtiyaçları olan bireyler için 2.331 hijyen kiti dağıtıldı. ACTED ile birlikte Hatay ve Adıyaman'da 3.000 aile hijyen kiti ve 3.000 bebek hijyen kiti dağıtıldı. Bu dağıtımlar sayesinde toplamda 101.118 kişiye ulaşıldı.
Sağlık ve Beslenme:
- Aşılara kesintisiz erişimi sağlamak amacıyla 2024 yılının ilk yarısında, soğuk zincir ekipmanı, 20.000 güvenlik kutusu, 100 soğuk kutu ve 14.566 doz sıtma ilacı teslim edildi. 47.500 çocuğu kapsayan 150.000 doz Pediatrik Hepatit B Aşısı teslim edildi.
- Depremden etkilenen illerde 16 Anne Bebek Köşesi (ABK) faaliyet göstermeye devam ediyor. ABK'larda sağlık, emzirme teknikleri, küçük çocuk beslenmesi, çocuk büyümesi ve gelişimi konularında bireysel danışmanlık desteği ile toplamda 40.000'in üzerinde anneye ulaşıldı.
- Hatay ve Kahramanmaraş'ta 1.000 yeni doğan bebeğe bebek arabası, temel giysi seti, hijyen ürünleri ve ilk kitaplarını içeren özel tasarlanmış "Bebek Kutusu" dağıtıldı.
Eğitim:
- Raporlama döneminde, UNICEF 290.446 çocuğun erken öğrenme de dahil olmak üzere eğitime erişimini destekledi ve 3.030 çocuğa öğrenme materyalleri sağladı.
- UNICEF’in teknik ve mali desteğiyle, Milli Eğitim Bakanlığı Hatay’da depremden etkilenen 1.843 öğrenciye fayda sağlayan üç prefabrik okul kurdu.
- Hatay ve Kahramanmaraş’ta dört hafif çelik karkas okulun inşaatı bakanlık ile birlikte sürdürülüyor ve 2024 Eylül ayındaki yeni akademik yıl itibarıyla faaliyete geçmesi planlanıyor.
- UNICEF, 30 binin üzerinde öğrencinin bulunduğu depremden zarar gören 80 okulun hafif rehabilitasyonunu sağladı.
- 1.240 öğrencinin güvenli bir öğrenme ortamına sahip olmasını sağlamak amacıyla, hasar gören bir teknik ve meslek okuluna tadilat için nakit hibe sağlandı.
- 1.500 küçük çocuğa fayda sağlamak amacıyla 25 prefabrik erken çocukluk eğitimi (ECE) konteyneri kuruldu.
- UNICEF ve sivil toplum kuruluşları ve belediye ortakları, ECE merkezlerinde yaklaşık 9 bin depremden etkilenen çocuğa eğitim verdi, 3.030 çocuğa ECE materyalleri sağlandı ve 807 ebeveyne ebeveyn destek programları sunuldu.
- UNICEF, 152 binin üzerinde depremden etkilenen öğrencinin öğrenim ihtiyaçlarını destekleyerek öğrenim eşitsizliklerini kapatmayı amaçladı.
Sosyal Koruma ve ek malzemeler:
- Yerel düzeyde UNICEF, Belediyeler Birliği ve devlet ortakları ve belediyelerle birlikte, çocuk odaklı afet risk azaltma ve risk yönetimi eylem planlarının geliştirilmesi üzerinde çalışmaktadır.
Gıda dışı ürünler:
- UNICEF, hükümet ve belediye ortaklarıyla birlikte özellikle yılın başında 30.485 yararlanıcıya ulaşan bebek ve çocuklara battaniye ve kışlık kıyafet yardımında bulundu.
30 Haziran 2024 itibarıyla, UNICEF 10.3 milyon ABD doları bağış aldı. 53,4 milyon ABD doları devreden fonla birlikte, 116 milyon ABD doları tutarındaki finansman gereksinimine karşılık 52.4 milyon ABD doları (%45) finansman açığı bulunmaktadır.
Çocuklar için orada olmaya hep devam edeceğiz. Lütfen bu felaketten etkilenen çocuklara acil insani yardım ulaştırmak için bize destek ol.