75. yılında UNICEF Türkiye, dünya genelinde çocuk haklarının anıldığı özel bir gün olan 20 Kasım Dünya Çocuk Günü kutlamaları kapsamında iklim değişikliğine yönelik farkındalık çalışmaları düzenledi.
UNICEF Türkiye’nin her yıl ortakları ile gerçekleştirdiği kutlamalar çerçevesinde 18-20 Kasım tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen “Çocuk Forumu” sayesinde çocuklar kendi öncelik ve umutlarını karar alıcılarla paylaşma fırsatı buldu.
Turizm ve Kültür Bakanlığı ile işbirliği kapsamında Ankara Kalesi, Van Akdamar Kilisesi, Aspendos Tiyatrosu, Bodrum Kalesi, Turuva Atı, Nemrut Dağı Heykelleri, Sümela Manastırı, Kapadokya Üç Güzeller Peribacaları gibi tarihi yapı ve mekanlar da maviye büründü.
Başta UNICEF İyi Niyet Elçileri Tuba Büyüküstün, Cedi Osman ve Gülsin Onay olmak üzere UNICEF destekçileri, sanatçılar ve kanaat önderleri #DünyaÇocukGünü ve #WorldChildrensDay, #İklimEylemi etiketleriyle sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarla çocuk haklarına dikkat çekti.
Dünyada çocuk haklarının korunması amacıyla Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildiği tarih olan 20 Kasım, 1989'dan bu yana her yıl Dünya Çocuk Günü olarak kutlanıyor. UNICEF ve ortakları tarafından 190 ülkede kutlanan bu özel günde dünya genelinde çocuklar tarafından ve çocuklar için harekete geçilmesine vurgu yapılıyor.
Çocuk Forumu
UNICEF ve ortakları tarafından Dünya Çocuk Günü kapsamında 18-20 Kasım tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen “Çocuk Forumu”’nda çocuklar, değişimin aktörleri olarak Türkiye genelinde iklim eylemi çağrısında bulunan çocukların ve gençlerin seslerini duyurmalarına aracılık etti. Türkiye genelinde 81 ili temsil eden gençler, geleceklerini etkileyen konulara ilişkin tartışmalara yüz yüze ve çevrimiçi olarak katılım sağladı. Dünya Çocuk Günü kapsamında son 21 yıldır, 81 ilden çocuk hakları komitesini temsil etmek üzere bir erkek ve bir kız çocuk, Çocuk Forumu sırasında hazırlanan bildiriyi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin üst düzey yetkililerine sunuyor.
UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis: “İklim krizi çocukların hayatta kalma ve gelişme ile gelecekteki potansiyellerine yönelik doğrudan bir tehdit oluşturuyor”
UNICEF Türkiye olarak bu sene Dünya Çocuk Günü’nü “İklim Değişikliği ve Çocuklar” teması altında kutladıklarını açıklayan UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis şunları söyledi: “İklim krizinin çocukların hayatta kalma, gelişme ve gelecekteki potansiyellerine yönelik doğrudan bir tehdit oluşturduğu her geçen gün daha net bir şekilde anlaşılıyor. Dünyaki çocuk nüfusunun yüzde 99’undan fazlası iklim krizinden etkileniyor. Şu anda 1 milyar çocuk iklim değişikliğinin beraberinde getirdiği sonuçlara bağlı olarak “çok yüksek risk” altında bulunuyor. Dünya çocuk nüfusunun yaklaşık 3’te 1’i susuzluk sorunuyla mücadele ediyor. Her 4 çocuktan 1’i sıtma gibi hastalıklara yakalanıyor ve sıcaklıktaki artışlar bu hastalıkların bulaşmasını kolaylaştırdığı için bu sayının artacağı öngörülüyor. Rakamlar tehlikenin büyüklüğünü ortaya koyuyor. Bu tabloyu değiştirmek için halen umudumuz var. Bu umudu gerçeğe dönüştürmek için çocukların ve gençlerin seslerini duymak, onlara hak ettikleri gibi daha iyi bir dünya bırakabilmek için hiç vakit kaybetmeden hepimizin harekete geçmesi gerekiyor.”