UNICEF Orta Amerika’dan mülteci ve göçmen çocukların zahmetli yolculuğunu raporladı
NEW YORK, 23 Ağustos 2016 – UNICEF, 23 Ağustos'ta açıkladığı raporunda her ay binlerce çocuğun acımasız çetelerden ve derin yoksulluktan kurtulmak için Orta Amerika’dan Birleşik Devletlere doğru çıktığı yolculukta kaçırılma, alınıp satılma, tecavüz ya da ölüm gibi riskleri göze aldığını ve bu yönelimin sona ereceğine ilişkin herhangi bir işaret görülmediğini belirtti.
- 2014 yılının ilk altı ayında yanlarında kimsesi bulunmayan 44.500 kadar çocuk ABD sınırında yakalandı. Bu sayı 2015 yılının aynı döneminde 18.500’e kadar düşmüşken bu yılın Haziran ayı itibarıyla yeniden artarak 26 bine ulaştı.
- 2016 yılının ilk altı ayında El Salvador, Guatemala ve Honduras’tan gelen 16 bin çocuk Meksika’da yakalandı.
- Eldeki verilere göre, yanlarında kimsesi olmadığı gibi ABD’deki göçle ilgili yargı süreçlerinde kendilerini temsil edecek yetkililerden de yoksun olan çocukların (yüzde 40) sınır dışı edilme olasılıkları diğerlerine göre daha fazladır. Son dönemdeki vakalarda vekili olan çocukların yüzde 3’ü sınır dışı edilirken bu oran vekili olmayan çocuklarda yüzde 40’a çıkmaktadır.
UNICEF’in Yıkılan Düşler – Orta Amerikalı çocukların ABD’ye tehlikeli yolculuğu raporunda da belirttiği gibi, çoğu yanlarında yetişkin bir kişi olmadan yola koyulan bu savunmasız çocukların yolculuğun her adımında; yani El Salvador, Guatemala ve Honduras gibi kendi ülkelerinde – ki bu ülkeler dünyada cinayet oranlarının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer almaktadır– Meksika’dan geçerken ve ABD’ye ulaştıklarında korunması gerekmektedir.
UNICEF Genel Direktör Yardımcısı Justin Forsyth konuya ilişkin şunları söyledi: “Bu çocukların durumu gerçekten yürekleri sızlatmaktadır. Çoğu ergenlik döneminde olsa da, içlerinde daha küçük yaşta olanlarda bulunmakta. Hepsi güvenlik ve daha iyi bir yaşam umuduyla bu tüketici, yıpratıcı ve son derece tehlikeli yolculuğa çıkmaktadır. Genç mülteci ve göçmenlerin oluşturdukları bu akış, kendi ülkelerindeki şiddet ve sosyoekonomik koşullar gibi sorunların ele alınmasının önemine işaret etmektedir.”
2016 yılının ilk altı ayında ABD’nin Meksika ile olan sınırında yanlarında kimsesi bulunmayan hemen hemen 20 bin çocukla birlikte, çoğunluğu anneler ve küçük çocuklarından oluşmak üzere ailecek gelen 29.700 kişi yakalanmıştır. Daha binlercesi ise yakalanma, kaçırılma, cinayet ve yol boyundaki zorlu koşullar gibi nedenlerden dolayı sınıra bile ulaşamamıştır.
ABD’de yakalanan ve yanlarında kimsesi bulunmayan çocuklara göç işleriyle ilgili yargı sürecinde söz hakkı tanınmakla birlikte kendilerine mahkeme tarafından vekil atanmamaktadır. Bir ebeveyniyle birlikte yolculuk yapan çocuklar ise hemen sınır dışı edilme ya da aylarca gözaltında tutulma gibi durumlarla karşılaşmaktadır.
Sınır dışı edilen çocuklar, kaçmaya çalıştıkları çeteler tarafından saldırıya uğrama, hatta öldürülme riski altındadır.
UNICEF çocukların göç statülerinden hareketle gözaltında tutulmaları uygulamasının önlenmesi gerektiğini savunmaktadır. Ayrıca çocuklar sağlık ve diğer hizmetlere tam olarak erişebilmeli, mümkün olduğu her durumda aileleriyle birlikte yaşamalarına izin verilmelidir.
UNICEF ayrıca ortaklarıyla birlikte, çocukların geldikleri ülkelerdeki hükümetlerin yaşam koşullarını iyileştirmeye ve suçları ele almaya yönelik çabalarını destekleyerek göçün nedenlerine eğilmeye çalışmaktadır. Bu noktada eğitim ve sağlığa özel olarak odaklanarak çocukların şiddete açık olma durumlarını hafifletecek hizmetleri güçlendirme çabası içindedir. Göç yolculukları sırasında çocukların korunmasını, hükümetlerin geri gönderilen çocuklara gerekli yardımları yapmasını sağlamak için çalışmakatdır.
Forsyth sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Statüleri ne olursa olsun çocukların en başa konulmaları gerektiğini hatırlamalıyız. Onları sağlıklı ve gelişimlerine elverişli ortamlara kavuşturmak hepimizin görevidir.”
# # #
Çocuklara Dikkat ‘Yıkılan Düşler’le birlikte yayın kalitesine sahip video ve fotoğraflar için: https://uni.cf/2aJTg3f
UNICEF Hakkında
UNICEF her çalışmasında çocukların haklarını ve iyiliğini gözetmektedir. Ortaklarımızla birlikte 190’dan fazla ülkede ve bölgede yürüttüğümüz çalışmalarda bu taahhüdü pratik işlere dönüştürüyoruz. Özel çabalarımız, nerede olurlarsa olsunlar tüm çocukların yararını gözeterek en güç durumdaki ve dışlanmış çocuklara ulaşmaya yoğunlaştırıyoruz. UNICEF ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org
Bizi Twitter ve Facebook’tan izleyin.
Daha fazla bilgi için:
Sema Hosta, UNICEF Türkiye, +90 533 622 8346, [email protected]
Najwa Mekki, UNICEF New York, +1917 209 1804, [email protected]
Chris Tidey, UNICEF New York, +1917 340 3017, [email protected]
Marisol Quintero, UNICEF, Panamá, Tel: +507 6569 2718, [email protected]
Christophe Boulierac, UNICEF Cenevre,+41799639244, [email protected]
Fotoğraf: © UNICEF/UN028113/Zehbrauskas