Çocuğunuzun yaşamının ilk 1000 günü (yıl), çocuğunuzun beyninin en hızlı geliştiği dönemdir. Daha önemlisi, siz, çocuğunuz konuşmaya başlamadan önce bile onun beyin gelişimine yardımcı olabilirsiniz.
Peki nasıl? Karşılıklı etkileşim kurarak!
‘Oyun Aracılığıyla Bebeklerin Beyin gelişimini izleyin: Ebeveynlik Hakkında Kısa bir Ders
LEGO Vakfı ve Harvard Üniversitesi Çocuk Gelişimi Merkezi’ndeki arkadaşlarımızın yardımlarıyla, çocuklarınızla, beyinde önemli bağlantıları kurmalarında onlara destek olmak için nasıl iletişim kurabileceğinizi ve bunun sizin için ne kadar eğlenceli olduğunu göstereceğiz.
Karşılıklı etkileşim nedir?
Karşılıklı etkileşim bir çocuk ile ebeveyni veya birincil bakım vereni arasında geçen ve bir dizi adımı içeren bir iletişim yöntemidir: yetişkin, bir bebeğin ya da küçük bir çocuğun seslerine ve jestlerine sevgi dolu ve uygun bir şekilde yanıt verir. Bunu bir tür masa tenisi gibi düşünebilirsiniz: olayın özünde karşılıklı hareketler ve eğlenmek vardır!
En önemlisiyse, çocuğunuzu umursadığınızı, onun ihtiyaçlarına, duygularına ve onu heyecanlandıran şeylere dikkat ettiğinizi gösterecek biçimde tepki vermektir.
Çocuğumla nasıl karşılıklı etkileşim kurabilirim?
Bebeğinizin beyin gelişimini desteklemek karmaşık olmak zorunda değildir. Aksine, bu süreci günlük işlerinize ve anlara dahil edebilir, bebeğinizle geçen her anı öğrenmeye yönelik oyun dolu bir fırsata dönüştürebilirsiniz!
Karşılıklı etkileşim yöntemini çocuğunuzla günlük işlerinizin bir parçası haline getirmek için bazı kolay yöntemleri aşağıda sizler için derledik:
‘İsim Oyunu'
Sabah rutininize biraz eğlence katın! Çocuğunuzu giydirirken, dil becerilerini geliştirmesini sağlayabilirsiniz. Onu giydirirken kıyafetlerinin her birine gösterdiği ilgiyi gözlemleyin ve bu kıyafetlere isimler verin. Örneğin, gömleğini tutarken, ‘evet, bu senin gömleğin!’ deyin. Çocuğunuza kıyafet hakkındaki detayları öğreterek bunu bir adım ileri götürebilirsiniz: ‘Bu gömleğin rengi ne? Bu, mavi bir gömlek!’
Yemek zamanı!
Mutfağınızı çocuğunuzla birlikte keşfedin. Burası, bebeğinizin keşfetmesi için heyecan verici görüntüler, renkler, şekiller ve kokularla doludur. Çocuğunuzun neye baktığını, neyle ilgilendiğini ve neye tepki verdiğini yakından takip ederek merakını gidermesine yardımcı olun. Örneğin, eğer bebeğinizin bir muza dikkat ettiğini fark ederseniz, onu elinize alın ve bebeğinize yakınlaştırarak ne olduğunu, ona dokunmanın nasıl bir his olduğunu ve ne renk olduğunu öğretin. Bebeğinizin ilgilendiği şeyi fark ettiğinizi ona göstererek, anlaşıldığını ve önemsendiğini hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.
Banyo zamanı!
Birkaç banyo oyuncağı alın ve haydi başlayalım! Bırakın bebeğiniz öncelikle ilgisini çeken oyuncağı seçsin. Onunla karşılıklı oynayın ve bebeğiniz bir sonraki oyuncağa geçmeye hazır olduğunda, ilk oyuncakla geçirdiği zamanın sona erdiğini anlatmak için ‘bu bitti!’ deyin. Yeni yürümeye başlayan çocuklar, bebeklere oranla, yönlendirme konusunda daha hazır olabilirler ve bu sayede yetişkinler de onlara daha kolay ayak uydurabilir. Başlangıçlarla ve sonlarla bağlantı kurmalarına yardımcı olmak, odaklandıkları nesnelerle ilgili anları birlikte paylaşmak ve çocuğunuzun oyunu yönlendirmesine izin vermek öğrenme ve keşfetme yolculuğunda onu desteklediğinizi hissetmesini sağlayacaktır.
Göster ve öğren
Bir yerden bir yere ister arabayla gidin ister yürüyerek, dışarıda görülecek pek çok şey vardır. Bebeğinizin mimiklerinden, bakışından veya çıkardığı seslerden ilgi gösterdiği şeylere dikkat edin ve bebeğinize ilgi gösterdiği şeyin ne olduğunu anlatırken işaret ederek gösterin: ‘Ah, kuşu gördün mü? Çok güzel bir kuş!’ Bu, çocuğunuza hem onun ilgilerini önemsediğinizi hem de etrafındaki dünyayı keşfetmesi için onu teşvik ettiğinizi gösterecektir.
Yemek yeme sırası
Bebeğinize yemek yedirirken bunu neden sırayla yapmayasınız? İlk lokmayı siz verin ve bir sonraki lokmayı kendisinin alması için bekleyin. Biraz yavaş olsa bile, çocuğunuzun karşılık vermesine zaman tanıyın. Sırayla hareket etmek onun güvenini ve sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olur. Bu, 6 aylık ve daha büyük bebekler için harika bir oyundur.
Bebeğinizi bir ömür boyu öğrenmeye ve problem çözmeye hazırlamanıza yardımcı olmak için her gün bunun gibi karşılıklı etkileşimler oluşturabilirsiniz. Beyin gelişimine destek olmanın bu kadar eğlenceli olduğunu kim bilebilirdi ki!?
Makale yazarı: Mandy Rich, Dijital İçerik Yazarı, UNICEF