Kasırga mevsimi ve şiddet tehdidi Myanmar ve Bangladeş'teki 720 binden fazla Arakanlı çocuğun kâbusu olabilir
CENEVRE/NEW YORK, 23 Şubat 2018– UNICEF tarafından yapılan açıklamada, Bangladeş’te yaklaşan kasırga mevsiminin ya da Myanmar’da sürüp giden şiddet ve temel hak ihlallerinin tehdidi altındaki 720 binden fazla Arakanlı (Rohingyalı) çocuğa yardım için acilen harekete geçilmesi gerektiği belirtildi.
UNICEF, Arakanlı mültecilerin Bangladeş’in güneyine yaptıkları en son yolculuğun başlangıcından bu yana geçen altı aylık süreye ilişkin hazırlanan raporda* yaklaşan kasırga mevsiminin yol açacağı sellerin mültecilerin çoğunluğunun yaşadığı derme çatma ve sağlıksız kampları basabileceği, suyla geçen hastalık salgınlarına neden olabileceği, çocuklara hizmet veren klinik, okul ve diğer tesislerin zorunlu olarak kapanabileceği vurgulanıyor.
Rapora göre tahminen 185 bin Arakanlı çocuk halen Myanmar’ın Rakhine eyaletinde bulunuyor. Bu çocuklar, yakınlarının ve komşularının pek çoğunun ülkeden kaçmasına yol açan şiddet ve dehşetin korkusu altında yaşıyor. Şimdiye kadar gerçekleşen girişler sonucunda Bangladeş’te halen 534 bin Arakanlı çocuk olduğu tahmin ediliyor.
©UNICEF/UN0149115/Brown
UNICEF Acil Durumlar Direktörü Manuel Fontaine: “Yaklaşık 720 bin çocuk sıkışıp kalmış durumda. Bu çocuklar ya Myanmar’daki şiddet ve zorla göç ettirme yüzünden ya da evlerine geri dönemedikleri için Bangladeş’teki aşırı kalabalık kamplarda çaresiz durumda yaşamlarını sürdürüyor.”
“Bu hemen çözülmesi mümkün olmayan bir kriz ve ne yazık ki temeldeki nedenleri ele alan ortak çabalara girişilmedikçe çözüm için yılların geçmesi gerekecek.”
Raporda belirtildiğine göre, evlerinden ve topluluklarından sürülen, sorunlarına çare bulamayan ve temel haklarından yoksun kalmış Arakanlıların sağlık ve yaşamlarına yönelik yeni tehditler söz konusu.
UNICEF Myanmar Hükümetine şiddete son verme ve Rakhine Eyaletinde insan hakları krizi olarak tanımladığı duruma çözüm bulma çağrısında bulunmaktadır. Bu çerçevede Arakanlıların hareket özgürlüğüne getirilen sınırlamalara; sağlık ve eğitim hizmetleriyle geçim imkânlarına erişimin son derece kısıtlı olmasına ve sürekli olarak insani yardımlara bağımlı kalınmasına dikkat çekilmektedir.
Rapor, Arakan halkının temel haklarının tanınmasının mültecilerin Myanmar’daki eski evlerine dönmeleri için uygun koşulları yaratacağını belirtmektedir.
Fontaine sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlar, güvenlik ve güvenli ortamlar sağlanmadıkça, yurttaş olarak tanınmadıkça, çocuklarını okula gönderemedikçe ve gelecek için bir umut taşımadıkça evlerine dönmeyecektir.”
Ağustos 2017’den bu yana Rakhine Eyaletinin birçok bölgesine erişilememesi UNICEF’in ve diğer insani yardım kuruluşlarının çalışmalarını ciddi biçimde aksatmıştır. UNICEF, eyalette yaşayan tüm çocuklara hemen ve engelsiz erişim sağlanmasıyla birlikte, topluluklar arasındaki gerilimi giderip toplumsal uzlaşmayı sağlayacak daha uzun dönemli çabaların gerekliliğine işaret etmektedir.
Bangladeş’te Hükümetin yürütüp denetlediği yardım çalışmaları sayesinde bir felaket önlenirken, 79 bin kadar Arakanlı da yerel topluluklarla birlikte kalmaktadır. UNICEF ise kapsamlı uluslararası yardım çalışmalarının bir parçası olarak su teminine yönelik kuyular açmakta, binlerce tuvalet yaptırmakta ve çocukları kolera, kızamık ve diğer hastalıklardan korumak üzere aşılama kampanyaları yürütmektedir.
*SIKIŞAN YAŞAMLAR: Arakanlı çocuklar üzerindeki tehditler bitmeyecek gibi
Durumla ilgili fotoğraf ve video materyalleri için: tıklayın
###
UNICEF hakkında
UNICEF dünyadaki en dezavantajlı çocuklara ulaşmak için dünyanın en zorlu yerlerinde çalışmalar yapmaktadır. 190 ülkede ve bölgede, her yerde, herkes için daha iyi bir gelecek kurmak için çalışıyoruz.
UNICEF ve çocuklara ilişkin çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org
UNICEF’i Twitterve Facebook’tan izleyin
Daha fazla bilgi için:
Sema Hosta, UNICEF Türkiye, [email protected], +90 312 454 1010
Simon Ingram, UNICEF Brüksel, [email protected], +32 491 90 5118
Christopher Tidey, UNICEF New York, [email protected], +1 917 340 3017