1 milyondan fazla çocuk soğukta kalabilir

UNICEF | her çocuk için

UNICEF, kışlık malzeme ve nakit yardımlarda 38 milyon dolar kaynak açığıyla karşı karşıya ve bu durum bölgede 1 milyondan fazla çocuğu soğukta çaresiz bırakabilir. 

AMMAN, 20 Aralık 2016– Ortadoğu’da görülen mevsim normallerinin altında seyreden sıcaklıklar ve kış hava şartları bölgede krizden etkilenen milyonlarca çocuğu tehdit ediyor.  Soğuk hava bastırırken kışlık giysi, battaniye ve mevsimlik malzemeler dâhil hayat kurtarıcı yardımları bölgeye ulaştırma çabasındaki UNICEF’in 38 milyon dolarlık bir kaynak açığı bulunuyor.

Dondurucu soğuklar, fırtına ve yoğun kar yağışıyla birlikte gelen kış, Suriye ve Irak’taki çatışmalardan etkilenen ve büyük imkânsızlıklar içinde hayata tutunmaya çalışan ailelerın omuzlarındaki yükü daha da artırabilir. Ailelerin çoğu şiddet nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı ve bu şimdi bölgeyi etkisi altına alan dondurucu soğukta az korunaklı kamplarda ya da derme çatma barınaklarla yaşamını sürdürüyor.

UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Geert Cappelaere durumu şöyle aktarıyor:  “Kış ayları bölgede zor durumda olan çocuklar için daha da acımasızdır. Aylarca yeterince beslenemedikleri ve sağlık hizmeti alamadıkları için zayıf düşen bu çocukların bünyeleri, hipotermi ve soğuk havaların yol açtığı ciddi solunum yolu hastalıklarına karşı daha zayıdtır. Yardım edilmediği takdirde kış mevsimi bu çocukların çoğu için bir ağır ceza daha anlamına gelebilir.”

Aileler yıllardır süren çatışmalar, göç ve işsizlik gibi sorunlar sonucu bitap düşmüştür. Ellerindekinin çoğunu yitirmiş olan ailelerin kendi imkânlarıyla kışlık giysi ve ısınmak için yakıt temin etmeleri neredeyse tamamıyla olanaksızdır.

UNICEF bu kış Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Mısır’da 2,5 milyondan fazla çocuğa kışlık giysi ve sıcak tutan battaniyenin yanı sıra, çoğu yanlarına hiçbir şey alamadan evlerinden kaçmak zorunda kalan ailelere de nakit yardım sağlamayı hedefliyor.  UNICEF kış yardımlarıyla, bölgede zor durumda olan çocuklara ve ailelerine okullarda ısıtma, kışlık giysi, okul önlüğü temin ederken aynı zamanda nakit yardımlarla da destek olmaya çalışıyor.

Kışlık yardımlar, UNICEF’in halen sürmekte olan ve bölgede zor durumdaki milyonlarca çocuğa ulaşan sağlık, beslenme, su ve sanitasyon, koruma ve eğitim programlarına ek olarak yapılıyor.

  • Giyecek, atkı, eldiven, ayakkabı ve battaniye dâhil kışlık yardım paketleri dağıtımı ile nakit yardımların temin edilmesine başlandı:
  • Suriye’de kışlık yardım paketleri Doğu Halep’ten tahliye edilen çocukların kaldıkları barınaklar dahil yaklaşık 50 bin çocuğa ulaştırıldı.
  • Lübnan’da 95 bin çocuğun okullarına ısıtma sağlandı.
  • Ürdün’de 50 binden fazla çocuğa nakit yardımı yapıldı.
  • Irak’ta 38 bin çocukla 400 hamile ya da emziren anneye kışlık giyecek temin edildi.

Ancak hâlihazırdaki ihtiyaçlar sağlanan desteğin çok üzerinde bulunuyor. UNICEF, abluka altında olan ve ulaşılması güç yerde bulunan çocuklar da d’ahil olmak üzere bölgedeki tüm çocukları korumak için ivedilikle gereksinim duyduğu 82 milyon doların ancak yarısına ulaşabilmiştir. Ek kaynak sağlanamaması halinde UNICEF’in ek kışlık giysi ve yaşam kurtarıcı hizmetler sağlaması mümkün olmayacak, bu da bir milyonu aşkın çocuğu soğukta çaresiz bırakacaktır.

###

Yayın kalitesinde fotoğraf ve b-roll indirmek için: https://weshare.unicef.org/Package/2AM4080EBUG
 

UNICEF Hakkında
UNICEF her çalışmasında çocukların haklarını ve iyiliğini gözetmektedir. Ortaklarımızla birlikte 190’dan fazla ülkede ve bölgede yürüttüğümüz çalışmalarda bu taahhüdü pratik eyleme dönüştürüyoruz. Nerede olurlarsa olsunlar her çocuğun yararını gözeterek en güç durumdaki ve dışlanmış çocuklara ulaşmak için özel bir çaba gösteriyoruz.

UNICEF ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org.
 
Bizi Twitter ve Facebook üzerinden takip edin.

Daha fazla bilgi için:
Sema Hosta, UNICEF Türkiye, +90 312 454 1010, [email protected]
Tamara Kummer, UNICEF Bölge Ofisi, Amman, +962 79 758 8550, [email protected]
Malene Jensen, UNICEF Bölge Ofisi, Amman, +962 79 109 6500, [email protected]