Kız çocuklarını güçlendirirsek, geleceği değiştirebiliriz!
Türkiye’de ilköğretim düzeyinde cinsiyet eşitliği neredeyse sağlandı. Ancak ilköğretim sonrası eğitimde ve hayatın diğer alanlarında eşitsizliğin azaltılması için daha yapacak çok işimiz var.
- TÜİK'e göre, 2020'de Türkiye'de 15-19 yaş arasındaki gençlerin %19,7'si ne eğitimde, ne istihdamda yer alıyor, bu oran kızlarda daha yüksek.
- Türkiye küresel cinsiyet eşitsizliği endeksinde ise 189 ülke arasında 68. sırada,
- 15 yaşından küçük kızlar arasında raporlanan cinsel taciz oranı %9,
- Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'na göre 20-24 yaş aralığındaki kadınların %14,7’si halen 18 yaşından önce evlendiklerini ifade etmişlerdir.
Fırsat eşitliği kız ve erkek her çocuğun hakkı.
UNICEF kız ve erkek çocuklar arasındaki eşitsizliği azaltmak için devlet ortakları ve diğer BM kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışıyor. Sosyal normları değiştirmek bir bina inşa etmeye benzemiyor, çok daha güç. Eğitimin önündeki engel finansal olduğu kadar bilinç eksikliği ile de ilgili. Desteğinizle ulaşmak istediğimiz hedeflerimiz var!
- Çocuk ve gençlere eğitimler vererek kendileri ve akranları için eşit haklar talep etmelerini sağlamak amacıyla bilinçlendirme çalışmaları yapmak,
- Eğitimin her seviyesinden kız ve erkek çocukların eğitime tam katılım sağlamalarının önündeki engelleri kaldırmak,
- Çocuk yaşta evliliği azaltmak ve halihazırda evlenmiş çocuklara destek vermek,
- Çocuklara karşı her türlü istismara karşı sıfır toleransa ulaşılması.
Kız çocuklarına eşitlik için bağış yap.
UNICEF İyi Niyet Elçisi Tuba Büyüküstün'ün mesajı:
“Türkiye'de ilköğretimde cinsiyet eşitliği neredeyse sağlandı. Ancak ilköğretim sadece bir adım. İlköğretim sonrası kız çocuklarımızın okula devamında hala sorunlar var. Eğitimde ve hayatın her alanında eşitsizliğin azaltılması ve çocuklara eşit şartlar sunduğumuz bir dünya yaratmak hepimizin görevi diye düşünüyorum.”
Fotoğraf © UNICEF/Noorani