BM'den Koronavirüs Salgınına Karşı Mücadele için Kaynak

UNICEF | her çocuk için

BM güç durumdaki ülkelerin koronavirüs salgınına karşı mücadelelerine yardım için 15 milyon dolar kaynak sağlıyor

New York/Cenevre, 1 Mart 2020- BM İnsani Yardımlar Koordinatörü Mark Lowcock bugün yaptığı açıklamada COVID-19 virüsünü kontrol altına almaya yönelik küresel çalışmalara yardım için Merkezi Acil Durum Fonu’ndan (CERF) 15 milyon dolar tutarında kaynak sağlandığını belirti.

Açıklama,   Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) küresel koronavirüs salgını riskini “en üst düzey” olarak tanımlamasının ardından geldi. Öte yandan DSÖ yaptığı son açıklamada virüsün insandan insana geçme zincirinin kırılması halinde kontrol altına alınma şansının hala bulunduğunu belirtti.

İtalya,  İran İslam Cumhuriyeti ve Kore Cumhuriyeti’nde görülen vakalardaki ani artış gerçekten kaygı verici düzeydedir. Halen İran bağlantılı olmak üzere Bahreyn, Irak, Kuveyt ve Umman’da, İtalya bağlantılı olmak üzere Almanya, Avusturya, Cezayir, Hırvatistan, İspanya ve İsviçre’de görülen vakalar söz konusudur.
 
BM kaynağı, DSÖ ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’na  (UNICEF) tahsis edilmiştir. Bu kaynakla, virüsün yayılmasının izlenmesi, vakaların araştırılması ve ülkelerdeki laboratuvarların çalıştırılması da dâhil temel etkinliklerin finansmanı sağlanacaktır.
 
DSÖ koronavirüs mücadelesi için 675 milyon dolar kaynak talebinde bulunmuştur. Ülkelerin, vakaları erken teşhis etmek, hastalara diğerlerinden ayrı bakım sağlamak ve gerçekleşen temasların izini sürmek için sağlam önlemler almaları halinde virüsün yayılmasını durdurmak için bir fırsat penceresi de açılmış olacaktır.
 
İnsani Yardımlar Koordinatörü ve İnsani İşler Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock: “Henüz virüsün tamamen kontrolsüz biçimde yayıldığına ilişkin kanıt yok. Böyle devam ettiği sürece virüsü kontrol altına alma şansınız da olacak.

“Ancak, vakaları erken teşhis etmek, hastaları diğer hastalardan ayırıp bakım sağlamak ve gerçekleşen temasların izini sürmek için hızlı ve kararlı adımlar atılması gerekiyor. Daha çok sayıda insanın yaşamı için risk oluşturmadan önce bu virüsü durdurmak için hemen şimdi harekete geçmemiz gerekiyor.
 
“BM Acil Durum Fonundan gelen bu kaynak, sağlık sistemleri zayıf olan ülkelerde yürütülen enfeksiyon tespit ve mücadele çalışmalarına yardımcı olacak. Bu yanıyla, güç durumdaki milyonlarca insanın yaşamını kurtarma potansiyeline sahiptir.”

Salgında kritik bir kavşağa gelmiş bulunuyoruz. Odaklanılması gereken nokta, taramaları güçlendirerek, gerçekleşen temasları belirlemek üzere etraflı salgın araştırmaları yaparak ve virüsün daha fazla yayılmasını önleyecek uygun önlemler alarak COVID-19’un belirli sınırlar içinde tutulmasıdır.
 
Tedros Adhanom Ghebreyesus ise şu açıklamada bulundu: “Virüsün sağlık sistemleri zayıf ülkelere yayılması bizi en çok kaygılandıran olasılıktır. Sağlanan kaynak,  vakaları tespit ve izole edecek hale gelmelerinde, sağlık çalışanlarını korumalarında, hastalara da insanlık onuruna yakışır uygun bakımı sağlamalarında söz konusu ülkelere destek olacaktır. Böylece yaşam kurtarıp virüsü geriletmekte bizlere de yardım sağlayacaktır.”
 
UNICEF durumdan etkilenen ülkelerde önleyici girişimlerin öncülüğünü yapmaktadır. Bu çerçevede gerçekleştirilen çalışmalar arasında risk iletişimi, okullara ve sağlık kliniklerine hijyen ve sağlık takımları sağlanması ve bakımda, eğitimde ve sosyal hizmetlerde sürekliliği desteklemek üzere salgının etkilerinin izlenmesi de yer almaktadır.

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore: “İçinde bulunduğumuz bu kritik uğrakta salgını geriletmek için her tür çaba harcanmalı. Büyük önem taşıyan bu kaynaklar, daha zayıf sağlık sistemlerini canlandırmaya; çocukları, hamile kadınları ve aileleri nasıl korunacakları konusunda bilgilendirmeye yönelik küresel ölçekteki çabalarımıza destek olacaktır.”

Başlatıldığı 2006 yılından bu yana CERF 100’den fazla ülkeye 6 milyar dolar civarında kaynak sağlamış ve yüz milyonlarca insana yardım ulaştırmıştır.

 

İrtibat Kişileri

Christopher Tidey, UNICEF New York, +1 917 340 3017, [email protected]