Hayat kurtaran aşılar yapılmıyor

UNICEF | her çocuk için

UNICEF: COVID-19 salgınının, küresel bağışıklama hizmetlerini kesintiye uğratmasından önce bile 13 milyonu aşkın çocuğa hiç aşı yapılmamıştı

Kitlesel Kızamık aşılama kampanyaları, salgından yüksek düzeyde etkilenen 25 ülkede askıya alındı

NEW YORK, 25 Nisan 2020 – Dünya çaresiz bir biçimde aşı bekleyişindeyken, COVID-19 salgını küresel çapta hızla yayılmaya devam ediyor. Milyonlarca çocuk bağışıklama hizmetlerindeki kesintiler nedeniyle kızamık, difteri ve çocuk felcine karşı hayat kurtaran aşıları kaçırma riskiyle karşı karşıya. En son verilere göre, pek çok ülke tavsiye edilen kılavuzlar doğrultusunda kitlesel çocuk felci aşı kampanyalarını askıya aldı, 25 ülke ise kitlesel kızamık aşılama kampanyalarını erteledi.

©UNICEF/UN058144/Vishwanathan

COVID-19 salgınından önce dahi her yıl bir yaş altı 20 milyon çocuk kızamık, çocuk felci ve diğer aşılara erişemiyordu. 2018 yılında dünya genelinde bir yaş altı 13 milyon çocuğa hiçbir aşı yapılmadı ve bu çocukların önemli bir kısmı sağlık sistemlerinin zayıf olduğu ülkelerde yaşıyordu. Hizmetlerdeki mevcut kesintiler göz önünde bulundurulduğunda bu durum, 2020 yılında ve sonrasında felakete yol açabilecek salgınlara zemin hazırlayabilir.

UNICEF Baş Danışmanı ve Bağışıklama Birimi Şefi Robin Nandy, “Sonuçlar hiç bu kadar ağır ve riskli olmamıştı. COVID-19 salgını dünya çapında yayılmaya devam ederken, çocuklara aşı sağlamak üzere yürüttüğümüz yaşam kurtaran çalışmalarımız kritik bir öneme sahip” açıklamasında bulundu. “COVID-19 salgını nedeniyle bağışıklama hizmetlerinde yaşanan kesintiler milyonlarca çocuğun hayatını riske atıyor.”

2010-2018 yılları arasında çocuklara ilk doz kızamık aşışı yapılmamış 10 en yüksek gelirli ülke:

1. Amerika Birleşik Devletleri: 2.868.000

2. Fransa: 680.000

3. Birleşik Krallık: 585.000

4. İtalya: 482.000

5. Japonya: 386.000

6. Kanada: 363.000

7. Almanya: 195.000

8. Avustralya: 155.000

9. Şili: 155.000

10. İspanya: 141.000

Bir UNICEF analizine göre, 2010 ile 2018 yılları arasında yaklaşık 182 milyon çocuk ya da diğer bir deyişle yılda ortalama 20,3 milyon çocuk kızamık aşısının ilk dozunu kaçırmıştır. Bunun nedeni, kızamık aşısının ilk dozunun küresel çapta uygulanma oranının yalnızca %86 olmasıdır. Bu oran kızamık salgınlarının önlenmesi için gereken oranın (%95) altındadır.

Aşılanmayan çocukların sayısındaki artış 2019 yılında, ABD, Birleşik Krallık ve Fransa gibi yüksek gelirli ülkeler de dahil olmak üzere endişe verici kızamık salgınlarına neden olmuştur.

Düşük gelirli ülkeler arasında, COVID-19 salgını öncesindeki aşı uygulama oranlarındaki farklar halihazırda endişe vericiydi. 2010 ile 2018 yılları arasında Etiyopya, yaklaşık 10,9 milyon ile, kızamık aşısının ilk dozunu kaçıran bir yaşından küçük çocuk sayısının en yüksek olduğu ülkeydi. Etiyopya’yı Demokratik Kongo Cumhuriyeti (6,2 milyon), Afganistan (3,8 milyon) ve Çat, Madagaskar ve Uganda (her biri 2,7 milyon) takip etmiştir.

UNICEF tarafından oluşturulan yeni bölgesel profillere göre, kızamık aşısının yanı sıra diğer bağışıklama hizmetlerinde yaşanan boşluklar da halihazırda vahim durumdaydı. Afrika’da geçtiğimiz yıllarda artan doğum oranları ve bağışıklama hizmetlerindeki kesintiler nedeniyle daha fazla çocuk aşılarını kaçırdı. Örneğin Batı ve Orta Afrika’da DBT3 (difteri- -boğmaca tetanoz aşısı 3. dozu) için uygulama oranı %70 civarında kalmıştır. Bu, tüm bölgelerde görülen en düşük orandır. Çocuk felci aşısının uygulanma oranı %70, kızamık içinse bu oran %71’tir. Bu durum Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkelerde tekrar eden kızamık ve çocuk felci salgınlarına neden olmaktadır. Aynı zamanda, Güney Asya’da, yaklaşık 3,2 milyon çocuğa 2018 yılında herhangi bir aşı yapılmamıştır. Doğu ve Güney Afrika’da, aşılanmamış çocukların sayısı son 10 yıl içinde neredeyse aynı (yaklaşık 2 milyon) kalmıştır. Dünyanın tüm bu bölgeleri aynı zamanda COVID-19 salgınıyla da mücadele etmektedir.

UNICEF salgının görüldüğü bölgelere, mümkün olduğu durumda, çocukları aşılamak amacıyla kritik aşı malzemeleri yollamakta ve rutin sarf malzemelerini temin etmektedir. Örneğin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde UNICEF, 1 Ocak’tan bu yana 3.000’den fazla kızamık vakasının bildirildiği Kuzey Kivu ilindeki bağışıklama faaliyetlerinin devam ettirilebilmesi amacıyla, hükümete aşı malzemeleri ve koruyucu ekipman desteğinde bulunmaktadır. Uganda’da ise UNICEF, bir yaşından küçük 900.000 çocuğun aşılanması amacıyla 3.842.000 doz bivalan (iki değerli) oral çocuk felci aşısı (bOPV) temin etmiştir. Çocuklara bir yaşına girmeden önce üç doz çocuk felci aşısı yapılmaktadır.

Dünya yeni bir COVID-19 aşısı geliştirmek ve test etmek üzere bir mücadele içerisindeyken UNICEF ve Kızamık & Kızamıkçık Girişimi ile Gavi Aşı İttifakı’ndaki ortakları, hükümetlere ve bağışçılara şu konularda çağrıda bulunmaktadır:

• Sağlık çalışanlarını ve toplumları güvende tutarak bağışıklama hizmetlerinin devam ettirilmesi;

• Salgın sona erdiğinde aşısını kaçırmış her çocuk için aşılamanın arttırılmasına yönelik planlamaya başlanması;

• Gavi İttifakı gelecekteki bağışıklama programlarını desteklerken gerekli desteğin sağlanması;

• COVID-19 aşısı erişilebilir olduğunda, en çok ihtiyaç duyan kesimlere temin edilmesi.

Dr. Seth Berkley, Gavi Aşı İttifakı CEO’su “Şu anda aşılarını kaçıran çocuklar hayatları boyunca bu hastalıktan korunmadan yaşamamalılar. COVID-19 salgını sonrasında kızamık ve çocuk felci gibi diğer ölümcül hastalıklar yeniden canlanmamalı.”

Editörlere Notlar:

Fotoğraflar, b-roll ve bölgesel profillere buradan ulaşılabilir.

Analiz hakkında
Bu analiz, 2018 yılında 194 ülkenin ve Filistin Devletinin ulusal bağışıklama hizmetlerinin uygulanma oranlarına dair UNICEF ve DSÖ tahminlerine dayanmaktadır. 25 Nisan 00.01 GMT sonrasında Batı ve Orta Afrika, Doğu ve Güney Afrika, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Latin Amerika ve Karayipler, Güney Asya ve Doğu Asya ile Pasifik bölgeleri de dahil olmak üzere bölgesel profilleri buradan okuyabilirsiniz.

Dünya Aşı Haftası hakkında
Nisan’ın son haftasında kutlanan Dünya Aşı Haftası aşılamayı teşvik etmeyi amaçlamaktadır. UNICEF’in bağışıklama çalışmaları için lütfen https://www.unicef.org/immunization adresini ziyaret ediniz.

 

heartSevdiklerine e-posta ile ulaştıracağımız bir hediye vererek çocukları ölümcül hastalıklardan koruyacak aşılar bağışlamaya ne dersin? #HayatVerenHediyeler