Myanmar'da Çatışmalar Tırmanıyor

UNICEF | her çocuk için

BANGKOK, 4 Nisan 2024 – UNICEF'in yeni yayımladığı veriler, Myanmar'da tırmanan çatışmaların yarattığı kaygı verici tabloyu ortaya koyuyor. Ülkede çeşitli tarafların kara mayınlarını ve diğer patlayıcı mühimmatı yaygın bir şekilde kullanması nedeniyle sivil kayıplar ciddi ölçüde arttı.  

UNICEF'in Dünya Mayın Farkındalık Günü'nde yayımladığı verilere göre, 2023 yılında mayın ve patlayıcılar nedeniyle 1.052 sivil hayatını kaybetti. Bu sayı, 2022'de kaydedilen 390 doğrulanmış vakanın neredeyse üç katı. Söz konusu mağdurların yüzde 20'sinden fazlasını çocuklar oluşturuyor. 

UNICEF Doğu Asya ve Pasifik Bölge Direktörü Debora Comini, "Kara mayınlarının kullanımı, kınanacak bir olay olmanın ötesinde, uluslararası insani hukuku da ihlal edebiliyor" dedi. "Çatışmanın tüm tarafları; sivillerin, özellikle de çocukların güvenliğine ve refahına öncelik vererek silahları hiçbir ayrım gözetmeksizin kullanmaya acilen son vermeli."

Alınan bilgilere göre, geçtiğimiz aylarda Myanmar'da çatışmaların tırmanmasıyla birlikte kara mayınları, başkent Nepido dışında ülkenin neredeyse tüm eyaletlerine ve bölgelerine yayıldı. Myanmar, şu anda dünya genelinde kara mayınları ve patlayıcı mühimmatla en çok kirlenmiş ülkeler arasında yer alıyor.

Çocuklar, kara mayınlarına karşı özellikle savunmasız bir durumda bulunuyor çünkü çocukların kara mayınlarını tanıma ve tehlikeleri fark etme ihtimalleri daha düşük. Ülke genelinde patlayıcıların yaygınlaşması nedeniyle, çocuklar; evlerinin, okullarının, oyun alanlarının ve tarım alanlarının yakınları da dahil olmak üzere hemen hemen her yerde kara mayınlarıyla karşı karşıya kalma riski altında.

Yoğunlaşan çatışmaların tüm tarafları, ülkede kara mayınlarını hiçbir ayrım gözetmeksizin kullanıyor. Bu çatışmalar, şimdiye kadar 2,8 milyondan fazla insanı yerinden etti ve 18 milyondan fazla insanı insani yardıma muhtaç bıraktı.

UNICEF, 2023 yılında Myanmar genelinde aralarında çocukların da bulunduğu 138.855 mağdura yardım sağladı. Kara mayınlarından veya diğer patlayıcılardan korunma önlemleri konusunda yardım müdahaleleri gerçekleştirdi. UNICEF, Myanmar'da devam eden krizden etkilenen 3,1 milyon çocuk ve aileye hayat kurtarıcı yardımlar ve kritik hizmetler sağlamak için 2024 yılında 208,3 milyon dolar yardım çağrısında bulunuyor.

Krizler, yaşandığı yerdeki çocukların hayatını alt üst ediyor. Bu yüzden felaket anlarında onlarla olmamız mühim. Bağışınla bize destek ol.

#####