UNICEF: Dünyanın dört bir yanındaki 140 milyon öğrenci için okulun ilk günü ‘süresiz olarak ertelendi’
Küçük yaştaki bu öğrencilerin en az sekiz milyonu bir yılı aşkın süredir okula gitmeyi bekliyor.
NEW YORK, 24 Ağustos 2021 – UNICEF, yaz tatili sona ererken yeni bir analiz yayımladı. Buna göre, dünyanın dört bir yanındaki en küçük yaştaki öğrenciler ve ebeveynleri için önemli bir an olan okulun ilk günü, COVID-19 nedeniyle ertelendi. Bu durumdan tahminen 140 milyon çocuk etkilenecek.
Salgın nedeniyle okulların kapalı kaldığı bölgelerde yaşayan bu öğrenciler arasından yaklaşık 8 milyonu, bir yılı aşkın süredir okula gidemiyordu .
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore: “Okulun ilk günü, bir çocuğun hayatındaki dönüm noktasıdır. Bu gün, çocukların hayatlarını değiştirecek bir öğrenmenin ve gelişimin önünü açar. Çoğumuz okulun ilk gününde ne giydiğimiz, öğretmenimizin adı, kimin yanına oturduğumuz gibi sayısız küçük ayrıntıyı hatırlayabiliriz. Ama milyonlarca çocuk için bu önemli gün süresiz olarak ertelendi. Dünyanın birçok yerinde dersler devam ederken, milyonlarca birinci sınıf öğrencisi bir yılı aşkın süredir sınıflarına girmeyi bekliyor. Milyonlarca çocuk bu okul döneminde bir sınıf göremeyebilir. En savunmasız durumda olanlar için ise hayatları boyunca bir sınıfa asla adım atmama riski hızla artıyor.”
Birinci sınıfta, okuma-yazma ve matematik becerileri öğretilir. Bunlar gelecekteki eğitim hayatımızın yapı taşlarını oluşturur. Bu dönemde yüz yüze eğitim gören çocuklar bağımsızlık kazanır, yeni rutinlere uyum sağlar ve öğretmenleriyle ve akranlarıyla anlamlı ilişkiler kurarlar. Yüz yüze eğitim aynı zamanda öğretmenlerin çocuklardaki değişiklikleri tespit ederek bunlara müdahale etmesine olanak sağlar. Bunlar arasında iyi olma hallerini olumsuz yönde etkileyebilecek öğrenme güçlükleri, ruhsal sağlık sorunları ve istismar belirtileri de vardır.
Dünya genelinde okullar 2020 yılında ortalama 79 eğitim-öğretim günü boyunca tamamen kapalı kaldı. Bununla birlikte 168 milyon öğrenci için salgın başladıktan sonra okullar neredeyse tüm yıl boyunca kapatıldı. Şimdi bile birçok çocuk eğitimlerine ikinci yıl da devam edememe riskiyle karşı karşıya. Bu, eşi benzeri görülmemiş bir durum. Okulların kapanmasının yol açtığı sonuçlar, başta kritik gelişim aşamasında bulunan en küçük yaştaki öğrenciler olmak üzere pek çok çocuğu etkileyecek. Bu sonuçlar arasında öğrenme kaybı, ruhsal sorunlar, kaçırılan aşılar, okul terki, çocuk işçiliği ve çocuk yaşta evlilik risklerinin artışı yer alıyor.
Dünyanın dört bir yanında ülkeler uzaktan eğitim için bazı tedbirler uygularken, ilkokul öğrencilerinin en az yüzde 29’u, uzaktan eğitime erişemiyor. En küçük yaştaki çocuklar, uzaktan eğitim için gerekli cihazlardan yoksun durumda. Buna ek olarak başka faktörler de çocukların eğitime katılmalarını güçleştiriyor. Örneğin; teknolojiyi kullanma konusunda destek görmemek, evde uygun öğrenme ortamının eksikliği, ev işleri yapmaları yönünde üzerlerinde kurulan baskı veya bir işte çalışmaya zorlanmaları gibi.
Araştırmalara göre, bu geçiş dönemindeki olumlu deneyimlerin gelecekte çocuklar için sosyal, duygusal ve eğitim açısından pozitif sonuçları olabilir. Bununla beraber, ilk yıllarda eğitimlerinden geri kalan çocukların genellikle ileriki dönemlerde okula devam oranları azalıyor ve aradaki uçurum zaman içerisinde artıyor. Bir çocuğun eğitim aldığı yıllar, gelecekteki kazançlarını da doğrudan etkiliyor.
Dünya Bankası, risk azaltma tedbirleri uygulanmadığı takdirde bu neslin tüm öğrencileri için zaman içinde 10 trilyon dolarlık bir kazanç kaybı oluşacağını öngörüyor. Mevcut kanıtlar, öğrenme açıklarını erkenden kapatma maliyetinin daha düşük olduğuna işaret ediyor. Ayrıca erken müdahalenin, öğrenme açısından daha etkili olduğunu gösteriyor. Eğitime yapılan yatırımların ise ekonomik toparlanmayı, büyümeyi ve refahı desteklediğini vurguluyor.
UNICEF, okulları mümkün olan en kısa sürede yüz yüze eğitim için yeniden açmaları ve öğrencilere yönelik kapsamlı bir toparlanma müdahalesi uygulamaları için hükümetlere çağrı yapıyor. UNICEF; Dünya Bankası ve UNESCO ile birlikte hükümetleri okullarda toparlanmaya yönelik üç temel önceliğe odaklanmaya çağırıyor:
► Tüm çocuklar ve gençler için eğitim, sağlık, psikososyal destek ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ve ihtiyaca özel hizmetlere erişebilecekleri okula geri dönüş programları uygulanması;
► Öğrencilerin öğrenme kayıplarını gidermelerine yardımcı olacak telafi eğitimleri verilmesi;
► Öğrenme kayıplarını telafi etmeleri ve dijital teknolojiyi eğitimlerine dahil etmeleri için öğretmenlere destek verilmesi.
Henrietta Fore: “Okuldaki ilk gününüz umut ve olasılıklar günüdür; iyi bir başlangıç yapma günüdür. Ancak ne yazık ki tüm çocuklar iyi bir başlangıç yapamıyor. Bazı çocuklar başlangıç bile yapamıyor. Okulları yüz yüze eğitime mümkün olan en kısa sürede yeniden açmalı ve bu salgının yarattığı öğrenme açıklarını derhal kapatmalıyız. Bunu yapmazsak, bazı çocuklar diğerlerine asla yetişemeyebilir.”
UNICEF, bu eğitim krizinin bir eğitim felaketine dönüşmesini önlemek üzere önümüzdeki haftalarda da ortaklarını ve halkı seferber etmeye devam edecek. Çevrimiçi ve çevrimdışı kampanyalarla okulların yüz yüze eğitim için açılması teşvik edilecek. Dünya liderleri, öğretmenler ve veliler bu ortak amaç etrafında bir araya gelecek. Dünyanın en savunmasız durumdaki çocuklarının geleceği tehlike altında.
#####
Editörlere not:
Multimedya içeriğini buradan indirebilirsiniz.
Türkiye dahil dünya çapında uzaktan eğitime erişimi artırmak ve dijital eşitsizlikleri aşmak üzere çalışıyoruz. Bize katılın, her çocuğun eğitime erişmesini destekleyin.