Refah'ta İnsani Yardım Stokları Tükenmek Üzere

UNICEF | her çocuk için

CENEVRE/REFAH, Gazze, 10 Mayıs 2024 – "Herkese teşekkürler ve Gazze’nin Refah şehrinden selamlar. Son 30 yıldır acil durum bölgelerinde çalışıyorum fakat şimdiye kadar hiç bu kadar yıkıcı ve karmaşık bir duruma şahit olmadım.

"Kasım ayının ortasında Gazze'ye vardığımda, bu çatışmanın çocuklar üzerindeki korkunç etkisi beni büyük bir şaşkınlığa uğrattı. O zamandan beri durum, daha da kötüleşmeye devam etti.

"Dün, Refah'ın doğusundaki insanların yönlendirildiği insani bölge olan El-Mevasi'de dolaştım. Son beş günde 100.000'den fazla insan Refah'tan kaçtı ve El-Mevasi’ye göç akını devam ediyor. Mevasi'ye giden yollar tıklım tıklım. İnsan ve eşya yüklü yüzlerce kamyon, otobüs, araba ve eşek arabası Mevasi’ye girmeye çalışıyor.

"Bugün bir at arabasının arkasına tuvaletini yüklemeye çalışan birini gördüm. Bu örnek, size insanların ne kadar çaresiz bir durumda olduğu hakkında bir fikir verebilir. Çadırlar, zaten El-Mevasi'nin kum tepelerine kadar yayılmıştı. Şu an çadır ve branda yığınları arasında adım atmak dahi zorlaştı.

"Konuştuğum insanlar bana yorgun olduklarını, korktuklarını ve El-Mevasi'de hayatın daha da zor olacağını bildiklerini söylüyorlar. Aileler; kalacak yer bulamıyor, uygun sıhhi tesislere ve içme suyuna erişemiyor. İnsanlar, çadırların etrafında toprağa çukurlar kazarak derme çatma tuvaletler yapıyorlar. Tuvalet ihtiyacını açık alanda giderme eğilimi yaygınlaşıyor.

"Göç eden insanlar; hastalık, enfeksiyon, yetersiz beslenme ve susuzluk riskiyle karşı karşıya kalıyor. Yerinden edilmeyle birlikte, koruma ve sağlık ile ilgili riskler daha da artıyor. Bölgede sadece birkaç mobil sağlık noktası ve sınırlı kapasiteye sahip sahra hastaneleri bulunuyor. Bunlar dışında en yakın hastane, yolun güvenli olduğu varsayıldığında, en az 4 km uzaklıkta. Gazze'de yaşayan neredeyse herkes en az bir kez yer değiştirmek zorunda kaldı. Sonuç olarak defalarca kez göç etmek zorunda kalan insanlar, şu an daha da büyük bir risk altında.

"Bir baba bana ağlayarak sahip olduğu tüm seçeneklerin birbirinden kötü olduğunu söyledi. Çocukları için hiçbir yer güvenli değil.

"Önümüzdeki 48 saat içinde insani yardım operasyonlarına yeniden kaynak akışı sağlanamadığı takdirde, durum daha da kötüleşecek.

"5 gün boyunca Gazze Şeridi'ne neredeyse hiçbir insani yardım ve yakıt giremedi. İnsani yardım stokları tükenme noktasına geldi ve şu an stoklardan kalan kırıntılar ile idare etmeye çalışıyoruz. Bu durum, hem halk hem de tüm insani yardım aktörleri açısından ciddi bir sorun oluşturuyor. Bu sorun birkaç gün içinde çözülmediği takdirde, insani yardım operasyonları, yakıt kıtlığı nedeniyle durma noktasına gelebilir.

"Emirlik hastanesindeki doğum üniteleri, yakıt olmadan hizmet veremiyor. Bu hastanede her gün yaklaşık 80 bebek dünyaya geliyor. Bölgedeki hamile kadınlar, artık bebeklerini güvenli bir şekilde doğurma şansından yoksun. Son yedi aydır Gazze'nin diğer bölgelerinde gördüğümüz gibi, hastanelerin yakıtı tükendiğinde, solunum cihazları ve kuvözler gibi hayat kurtarıcı ekipmanlar çalışmıyor.

"Yakıt olmadan suyu tuzdan arındırma tesisleri, su kuyuları ve kanalizasyon sistemi de çalıştırılamıyor. Yardım kamyonlarımız ihtiyaç sahiplerine hayat kurtarıcı ve kritik önem taşıyan insani yardımları ulaştıramıyor.

"Güneydeki insanları desteklemek için kullanılan yiyecek stokunun yarın tükenmesi bekleniyor. Güneyde çalışır durumda olan son fırının da yakıtı tükenmek üzere.

"İnsanların tekrar yer değiştirmek zorunda bırakıldığı böyle kritik bir zamanda, onları besleyecek ve destekleyecek hayat kurtarıcı yardımların önü tamamen kesildi. Kendimizi kandırmayalım; bu durum, çok sayıda çocuğun ölmesine neden olacak. Ve bunların hepsi önlenebilir ölümler.

"Bir de Refah'ı terk edemeyen ya da Refah’ta kalmayı tercih eden aileler var. Yüz binlerce çocuk; yaralı, hasta, yetersiz besleniyor veya engelli.

"Şimdiye kadar 14.000'ü aşkın çocuğun öldürüldüğü bildirildi. Refah'a yapılacak bir kara harekâtı, şüphesiz bu sayının ciddi ölçüde artmasına neden olacak.

"Gazze'nin kalan hastanelerinde çok zaman geçirdim ve dehşet verici yaralanmalara tanık oldum. Modern silahların dört yaşındaki bir çocuk üzerindeki etkisini tarif edebilmem mümkün değil. Bu silahlar, genç bedenlerde aklın alamayacağı kadar kötü hasarlara yol açabiliyor. Uzuvlarını kaybetmiş ve korkunç yanıklara maruz kalmış çok sayıda çocuk gördüm. Kuşkusuz bunlar, Gazze Şeridi'ndeki tüm çocukların ruh sağlığı üzerinde de ciddi etkilere sahip.

"Burada çalışan bizler, insani yardımları sürdürmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ateşkes çağrılarımızın duyulacağını ve bu konuda harekete geçileceğini umut ediyoruz. Öte yandan, bu anlamsız çatışmanın en deneyimli olanlarımızı bile şoke etmeye devam edebileceğini biliyoruz.

"Acilen yakıta ihtiyacımız var. Yardım akışının bir önce sağlanması gerekiyor. Rehineler serbest bırakılmalı. Refah işgal edilmemeli. Ve çocuklar korunmalı, öldürülmemeli."

#####

Gazze çocuklar için bir cehennem. Onların yanında olmamızı bağışlar sağlıyor.