Sahteciliğe meydan vermeme

UNICEF | her çocuk için

Sahteciliğe meydan vermeme: Kendinizi nasıl korursunuz?

UNICEF Türkiye, adımızın ve logomuzun, tüm dünyadaki UNICEF destekleyicilerinin güvenini bilinçli olarak kötüye kullanan etik yoksunu kişiler tarafından sahtekârca kullanıldığına ilişkin bildirimlerden derin kaygı duymaktadır. Bu sahtekârlığın nasıl gerçekleştirildiğine, gerek UNICEF’i gerekse kendinizi bu nedenle ortaya çıkabilecek ciddi sonuçlardan nasıl koruyabileceğinize ilişkin ayrıntılar aşağıda yer almaktadır.

Sahte piyangoculuk

UNICEF herhangi bir piyango/çekiliş düzenlememekte, böyle işlerde hiçbir zaman yer almamaktadır. Bir piyangoyu kazanmak adına sizden kişisel bilgilerinizi isteyen bir sahtekârın yaptığı bu iş, iyi bilinen bir kimlik avcılığı tekniğidir. Lütfen bu tür mesajlara ya da e-postalara itibar etmeyin.

Kimlik avcılığı, insanları kandırarak kişisel ve mahrem bilgilerini edinmek üzere e-posta ve cep telefonu mesajlarıyla web sayfalarının kullanıldığı bir tür sahtekârlıktır.  Kullanılan terim, insanların ‘yeme gelip’ kişisel bilgilerini açıklamalarından kaynaklanmaktadır. Sonuçta bu yolla elde edilen bilgiler, kredi kartı sahtekârlığı ve yine mahremiyete yönelik diğer ciddi ihlaller için kullanılacaktır.

Kimlik avına yönelik e-postalar genellikle meşru kuruluşlarca gönderilmiş gibi gösterilir; kullanıcılardan yanıt vermeleri ya da kişisel bilgilerini güncellemek üzere bir web sayfasına bağlanmaları istenir. Kimi durumlarda mesajlarda bir kuruluşun logosu, hatta adresi de yer alabilir; ne var ki web adresi ya da URL meşru kuruluşa ait değildir.  

Kimlik avcılarının ‘oltasına’ gelmemek için başvurabileceğiniz kimi önlemler aşağıda sıralanmaktadır:

► Hesabınız ya da üyeliğiniz bulunan bir bankadan, kredi kartı şirketinden, online hizmetten ya da hayır kuruluşundan gelen beklenmedik herhangi bir e-postaya, mesaja, sesli mesaja ya da faksa karşı dikkatli olun. Eğer şüpheli bir mesaj almışsanız www.unicefturk.org resmi sitesindeki ilgili destekçi ilişkileri numarasını (ama mesajda verilen herhangi bir numarayı değil) arayın ve mesajın doğruluğunu teyit edin. Size telefonla ulaşmak için kullandığımız tüm numaraları www.unicefturk.org sitesindeki ‘Bize Ulaşın’ sayfasından teyit edebilirsiniz.  

► Sizden kişisel bilgilerinizi isteyen herhangi bir e-postaya yanıt vermeyin. Kuşku uyandıran herhangi bir e-postada verilen bağlantıları tıklamayın; tıklamanız halinde tuş kaydı ya da ‘casus yazılım’ programları bilgisayarınıza indirilebilir. Biz zaman zaman size bağış mekanizmasına bağlı olarak işbirliği içinde olduğumuz farklı teknolojik platformlar üzerinden toplu email gönderiyoruz. Bunların listesini www.unicefturk.org sitesindeki  “Bize Ulaşın”  sayfasından görebilirsiniz.

► Online banka, kredi kartı ya da diğer hesaplarınıza düzenli olarak girip tüm işlemlerin doğru ve normal olduğunu teyit edin.

► Spam filtreleri ve hatta ‘sahtecilik karşıtı’ programlar dâhil olmak üzere güncellenmiş anti-virüs yazılımı kullanın; bu sayede web siteleri ve e-postalardaki potansiyel sahtekârlıklar önlenmiş olacaktır.