Dünyada devam eden çatışmalar yüzünden çocuklar dehşet verici boyutta bir saldırı altında
“Evlerinde, okullarında ve oyun bahçelerinde hedef alınan çocuklar için artık güvenli bir yer kalmadı”
Fotoğraf, video ve b-roll indirmek için: https://uni.cf/2kfq2jU
NEW YORK, 28 Aralık 2017 – UNICEF yaptığı uyarıda, dünyanın çeşitli yerlerindeki çatışma bölgelerinde yaşayan çocukların yıl boyunca dehşet verici boyutlarda saldırıya maruz kaldığını, bununla birlikte çatışmaların taraflarının en güç durumdakilerin korunmasını öngören uluslararası yasaları açıkça hiçe saydıklarını belirtti.
UNICEF Olağanüstü Durum Programları Direktörü Manuel Fontaine: “Çocuklar evlerinde, okullarında ve oyun alanlarında hedef alınıyor, saldırılara ve acımasızca şiddete maruz bırakılıyor. Bu saldırılar yıllardır sürerken sessiz kalamayız. Böylesine bir acımasızlık ‘yeni normallik’ sayılamaz.”
Dünyanın dört bir tarafında devam eden çatışmalarda ilk hedef olarak çocuklar seçiliyor, kalkan olarak kullanılıyor, öldürülüyor, sakat bırakılıyor ve savaşan taraflara dahil ediliyor. Tecavüz, zorla evlilik, yoldan çıkarma ve köleleştirme artık Irak, Suriye, Yemen, Nijerya, Güney Sudan ve Myanmar gibi ülkelerde standart taktikler durumunda.
Kimi durumlarda aşırı gruplar tarafından ele geçirilen çocuklar istismara maruz kaldıkları gibi serbest bırakıldıktan sonra da bu kez güvenlik güçlerinin elinde benzer bir durumla karşılaşmakta. Daha milyonlarca çocuk da bu çatışmaların faturasını dolaylı yollardan ödüyor; gıda, su, sanitasyon ve sağlık dâhil olmak üzere temel hizmetlere erişim imkânları zorlaştığından ve altyapı hizmetleri tahrip olduğundan malnütrisyon, hastalık ve travma gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor.
2017 yılından öne çıkan bazı veriler:
► Afganistan’da yılın ilk 9 ayı içinde yaklaşık 700 çocuk öldürüldü.
► Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yeniden başlayan ve aylardır süren çatışma ve şiddet olaylarındaki çarpıcı artış, çocukların öldürülmelerine, tecavüze uğramalarına, kaçırılmalarına ve silahlı güçlere dâhil edilmelerine yol açtı.
► Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Kasai bölgesinde şiddet yüzünden 850 bin çocuk evinden olurken 200’den fazla sağlık merkezi ve 400 okul saldırıya uğradı. 350 bin çocuğun ileri derecede akut malnütrisyon içinde olduğu tahmin ediliyor.
► Nijerya’nın kuzeydoğusunda ve Kamerun’da en az 135 çocuk Boko Haram tarafından intihar bombacısı olmaya zorlandı. Bu sayı 2016 yılında kaydedilenin neredeyse beş katıdır.
► Irak ve Suriye’den gelen haberlere göre çocuklar çatışmalarda kalkan olarak kullanılıyor, abluka altında tutuluyor, keskin nişancılar tarafından hedef alınıyor, yoğun bombardıman ve şiddet ortamlarında yaşıyor.
► Myanmar’da Rohingyalı çocuklar Rakhine eyaletindeki evlerinde saldırılara uğrayıp buradan sürüldükten sonra dehşet verici ölçüde yaygın şiddete maruz kaldı. Bu arada Kachin, Shan ve Kayin gibi uzak sınır bölgelerindeki çocuklar da Myanmar Silahlı Kuvvetleri ile çeşitli etnik silahlı gruplar arasındaki gerilimlerin olumsuz sonuçlarına katlanmaya devam ediyor.
► Çatışmaların ve çöken ekonomi nedeniyle kıtlık ilan edilen Güney Sudan’da yaklaşık 19 bin çocuk silahlı kuvvetlere ve gruplara dâhil edildi. Çatışmaların başladığı Aralık 2013’ten bu yana 2.300 çocuğun öldürüldüğü ya da yaralandığı biliniyor.
► Somali’de 2017 yılının ilk 10 ayı içinde çocukların silahlı güçlere dâhil edilmeleriyle ilgili 1.740 vaka bildirildi.
► Yemen’de doğrulanmış verilere göre neredeyse 1000 gündür süren çatışmalar sonucunda en az 5 bin çocuk öldü ya da yaralandı. Gerçek sayının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. İnsani yardım ihtiyacı içindeki çocuk sayısı ise 11 milyonu aşıyor. Yetersiz beslenmeye maruz kalan 1,8 milyon çocuktan 385 bininde durum ağır ve acilen tedavi sağlanamaması durumunda bu çocuklar ölümle yüz yüze kalacak.
UNICEF çatışmalarda yer alan tüm taraflara uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirerek çocuklara yönelik şiddete, okullar ve hastaneler dâhil sivil altyapıyı hedef alan saldırılara hemen son vermeleri çağrısında bulunmaktadır. Bunun yanı sıra çatışan taraflar üzerinde etkisi olan ülkeleri de bu etkilerini çocukların korunması yönünde kullanmaya çağırmaktadır.
UNICEF bu ülkelerin tümünde en güç durumdaki çocuklara sağlık, beslenme, eğitim ve çocuk koruma alanlarında hizmet sağlamak üzere ortaklarıyla birlikte çalışmaktadır.
#######
UNICEF hakkında
UNICEF olarak her çalışmamızda tüm çocukların haklarını ve esenliğini gözetiyoruz. Bu taahhüdü pratiğe yansıtmak üzere ortaklarımızla birlikte 190 ülkede ve bölgede çalışmalar yapıyoruz; nerede olurlarsa olsunlar tüm çocukların yararını gözeterek çabalarımızı özel olarak en güç ve dışlanmış durumdaki çocuklara odaklandırıyoruz.
UNICEF’i Twitterve Facebook’tan izleyin
Daha fazla bilgi için:
Gülcem Bayer Deniz, UNICEF Türkiye Milli Komitesi, +90 212 252 5222, [email protected]
Sema Hosta, UNICEF Türkiye +90 312 454 1010, [email protected]
Joe English, UNICEF New York, +1 917 893 0692 [email protected]