Çocuklara adanan 70 yılın anısına 70 fotoğraf
ANKARA, 23 Kasım 2016 – UNICEF’in Türkiye’deki 70. yıldönümü kutlamaları Ankara CerModern’de ilham verici bir fotoğraf sergisiyle başladı. Serginin 22 Kasım’da düzenlenen serginin, hükümetten, uluslararası kuruluşlardan, sivil toplumdan, özel sektörden ve medyadan 200’ü aşkın konuk katıldı. Sergide, 9 önde gelen sanatçının 70 çocuk fotoğrafı yer alıyor: Ara Güler, Coşkun Aral, Nuri Bilge Ceylan, REZA, Ozan-Oğuz Sağdıç, Sebastian Rich, Tamer Yılmaz ve UNICEF İyi Niyet Elçisi Tuba Büyüküstün.
Sergilenen 70 fotoğraf UNICEF’in çocuklara adadığı 70 yılın ruhunu yansıtıyor: Bağlılık, sevgi, azim ve tüm olumsuzluklara karşın umutsuzluğa kapılmama. Çocukların en olumsuz koşullarda sahip olduğu iyimserlik ve coşku, UNICEF’in her çocuğun haklarını ve refahını savunmak için gösterdiği çabaların ilham kaynağını oluşturuyor. Sergiye fotoğraflarıyla katkıda bulunan ödüllü fotoğrafçı REZA, açılış töreninde yaptığı konuşmada UNICEF’in yıllardır sürdürdüğü çalışmalardan övgüyle söz ederek “UNICEF dünyanın her yerinde daima çocukların hakları için mücadele etti” diye konuştu. REZA kkonuşmasında ayrıca sergiye katılmaktan büyük bir onur duyduğunu ifade etti.
Fotoğraflarıyla sergiye katkıda bulunan sanatçıların her birine teşekkür eden UNICEF’in Türkiye’deki Temsilcisi Philippe Duamelle, “Sanatçıların bu girişime anında büyük bir ilgiyle destek vermiş olmalarından dolayı müteşekkirim. Hepsinin bizlerle paylaşacağı olağanüstü hikâyeleri var” dedi. Duamelle ayrıca önemli bir kilometre taşı olan bu yıldönümünün UNICEF’in kuruluş nedeninin ve görevinin öneminin vurgulanması açısından da önemli bir vesile olduğunu belirtti.
Her çocuk için umutlar ve dilekler
Deneyimli fotoğrafçı ve belgesel film yapımcısı Coşkun Aral, böylesine bir etkinlikte yer almaktan duyduğu büyük mutluluk duyduğunu söyledi. “UNICEF’e daha nice 70’inci, 100’üncü yıldönümleri diliyorum. UNICEF yıllarca tüm dünyadaki çocukların yüzlerini yansıttı. Güzel, göz bebekleriyle gülümseyen çocukların gününün gelmesini umuyorum,” diyen Aral, sergilenen tüm fotoğraflarını UNICEF’e bağışladı. Türk fotoğrafçılığının duayen isimlerinden Ozan Sağdıç da Aral’ın dileklerine katıldığını söyledi. 1970’lerde UNICEF Türkiye Milli Komitesi’nin üyesi olduğunu ve o günden bu yana yakın ilişkilerini sürdürdüğünü belirten Sağdıç, çocukların geleceği için duygularını “Çocuk olsunlar, oyun oynasınlar ve mutlu büyüsünler” sözleriyle paylaştı.
Sergide yer alan fotoğraflar ayrıca, dünyanın dört bir yanında çocukların hâlâ BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmede kendilerine tanınan birçok haktan mahrum olduklarını gözler önüne seriyor. Sergide eserleriyle yer alan 9 sanatçı her çocuk için dileklerini, çocukların gelecekleri açısından büyük önem taşıdığını düşündükleri bir hakla ifade etti. Sergi için özel olarak engeli olan çocukların fotoğraflarını çeken fotoğraf sanatçısı Tamer Yılmaz “Bu daveti aldığımda çok duygulandım, beni çok şereflendirdi. Her zaman böyle fırsatlar gelmiyor” dedi. Fotoğraflarını “Her Çocuk için Fark Edilme Hakkı” başlığı altında sergileyen Yılmaz “Fark edilmek ve olduğunuz gibi kabul edilmek hakkı, hayatta en önemli şeyler değil mi? Fotoğraflarda yer alan çocuklar herkese adeta ‘Bakın! Bu Benim” diye sesleniyor,” dedi
Sergide yer alan sanatçıların her çocuk için dilekleri:
Ara Güler –Her Çocuk için Yaşama Hakkı
Coşkun Aral – Her Çocuk için Güvenli bir Yaşam Hakkı
Nuri Bilge Ceylan – Her Çocuk için Oyun Oynama Hakkı
Ozan Sağdıç – Her Çocuk için Özgür Yaşam Alanı Hakkı
Oğuz Sağdıç – Her Çocuk için Aydınlık bir Yarın Hakkı
REZA – Her Çocuk için Çocuk Olma Hakkı
Sebastian Rich – Her Çocuk için Gülümseme Hakkı
Tamer Yılmaz – Her Çocuk için Fark Edilme Hakkı
Tuba Büyüküstün – Her Çocuk için Çocukluğunu Yaşama Hakkı
Sergi 31 Aralık 2016 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.
Daha fazla bilgi için:
Sema Hosta, UNICEF Türkiye, +903124541010, [email protected]
Fotoğraf: ©UNICEF Turkey/2016/Solakoglu