Üst düzey taahhüt konferansı öncesinde ve çatışmaların sekizinci yılında UNICEF Suriyeli çocukların korunması ve çektikleri acılara kalıcı bir çözüm bulunması çağrısı yaptı: Suriye'deki savaş 9'uncu yılına girerken 2018 çocuklar için en ölümcül yıl oldu
Multimedya materyalleri için: tıklayın
NEW YORK/BRÜKSEL/AMMAN, 11 Mart 2019 – “Bugün, Suriye’deki çatışmaların hızla sonuna yaklaşıldığı yolunda yanlış bir görüş yaygınlaşmış olsa da; ne yazık ki bu gerçeği yansıtmamakta. Ülkenin çeşitli yerlerinde yaşayan çocuklar sekiz yıldır sürmekte olan çatışmaların başka herhangi bir döneminde olduğu kadar tehlikeyle karşı karşıya bulunmakta.
“Yalnızca 2018 ‘de çatışmalar nedeniyle 1.106 çocuk hayatını kaybetti ve bu sayı savaşın başlamasından bu yana tek bir yıl içinde ölen çocuklar açısından kaydedilen en yüksek sayı oldu. Üstelik bu BM tarafından teyit edilebilen resmi sayı olduğu için, gerçek sayı muhtemelen bunun çok üzerinde.
“Bugün mayın kirliliği ülkedeki çocuk kayıplarının başlıca nedeni olarak karşımıza çıkarken, geçtiğimiz yıl gerçekleşen ölümlerden 434’ü patlamamış mühimmat sonucunda gerçekleşti.
“2018 yılında ayrıca rekor bir sayıyla eğitim ve sağlık kuruluşlarına yönelik 262 saldırı kaydedildi.
“Suriye’nin kuzeybatısında bulunan İdlib’deki durum beni özellikle kaygılandırıyor. Burada artan şiddet olayları sonucunda yalnızca son birkaç hafta içinde 59 çocuğun öldüğü edindiğimiz bilgiler arasında.
“Hiçbir tarafın denetiminde olmayan bölgelerdeki aileler ve çocuklar bıçak sırtında yaşamayı sürdürüyor. Ürdün sınırı yakınlarındaki Rukban’daki ailelerin durumu, yiyecek, su, barınak, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimin sınırlı kalması sonucunda son derece zor şartlarda devam ediyor.
@UNICEF/UN0277715/Souleiman
“Kaygı verici bir başka husus da kuzeydoğudaki Al Hol kampında giderek kötüleşen yaşam koşulları. Bu kampta yanlarında kimsesi bulunmayan ya da ailelerinden ayrı düşmüş 240 civarındaki çocuk da dâhil olmak üzere 65 bin kişi barınıyor. Bu yılın Ocak ayından bu yana Baghouz’dan bu kampa ulaşmak için 300 km yol yapan çocuklardan 60’ının yaşamını yitirdiği biliniyor.
“Suriye’deki yabancı savaşçıların çocuklarının akıbeti ise hala bilinmiyor. UNICEF üye devletlere, yurttaşları olan ya da onların çocukları konumundaki çocuklar için sorumluluk üstlenmeleri ve bu çocukların devletsiz konuma gelmelerini önlemeleri için çağrıda bulunuyor.
“Bu arada, ev sahibi ülke konumundaki hükümetler, BM’nin ve uluslararası topluluğun sağladığı desteğe rağmen kendi özel güçlüklerini yaşayan 2,6 milyon çocuğa ev sahipliği yapıyor. Çok sayıda aile maddi güçlükler nedeniyle çocuklarını okula gönderemezken, bunun sonucunda çocuk işçiliği ve çocuk evliliği gibi olumsuz baş etme mekanizmalarına başvurmak durumunda kalıyor.
“Savaş dokuzuncu yılına girerken UNICEF çatışan taraflara ve uluslararası topluluğa en fazla acı çekenin ve en fazla kaybedecek olanın ülkenin çocukları olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Çünkü çatışmalarla geçen her gün, çocukluktan çalınan bir gün anlamına geliyor.
“UNICEF çocuklara temel sağlık, eğitim, koruma ve beslenme hizmetleri sağlama ve ailelerin dayanıklılığını artırma çabalarını Suriye’de ve komşu ülkelerde sürdürüyor.
“Ancak bu yeterli olmuyor.
“Çatışmanın tüm taraflarına ve onların üzerinde etkisi olanlara çağrımızı yineliyoruz: Kimin hangi bölgeyi denetim altında tuttuğuna ve ailelerin kimlerle bağlantılı olduğuna bakılmaksızın tüm çocukların korunmasına öncelik tanınmalıdır.
“Ayrıca, muhtaç durumdaki ailelere koşulsuz ve güvenli erişim sağlanması, ülkeye dönmeme tercihinde bulunanlar için de gönüllülük temelinde, uzun dönemli ve kalıcı çözümler bulunması çağrısını da yineliyoruz.
“Brüksel’de yapılacak taahhüt konferansı öncesinde donörlerin Suriye’deki ve komşu ülkelerdeki çocuklara cömert yardımlarını sürdürmelerini talep ediyoruz. Suriye’deki ve bölgedeki çocuklarla ailelerin acil ve uzun dönemli ihtiyaçlarının karşılanması öngörülebilir, sınırsız ve uzun süreli kaynaklar gerektirmektedir.”
######
UNICEF hakkında
UNICEF dünyadaki en dezavantajlı çocuklara ulaşmak için dünyanın en zorlu yerlerinde çalışmalar yapmaktadır. 190 ülkede ve bölgede, her yerde, herkes için daha iyi bir gelecek kurmak için çalışıyoruz.
UNICEF’i on Twitter ve Facebook’tan izleyin
Daha fazla bilgi için:
Sema Hosta, UNICEF Turkey, +90 312 454 1010, [email protected]
Christopher Tidey, UNICEF New York, +1917 340 3017, [email protected]
Juliette Touma, UNICEF Bölge Ofisi, Amman, +962 79 867 4628, [email protected]
Salam Abdulmunem, UNICEF Suriye, +963 950 044 371, [email protected]
Christophe Boulierac, UNICEF Cenevre, +41 79 963 9244, [email protected]