Kıtlık riski ile karşı karşıya olan ülkelerde 27 milyon kişi güvenli suya erişemiyor
Güvenli olmayan su kullanmak beslenme yetersizliği sorunu yaşayan çocuklarda gıda eksikliği kadar ölümcül etki yapıyor
NEW YORK/DAKAR/NAİROBİ/AMMAN, 29 Mart 2017 – UNICEF, Kuzeydoğu Nijerya, Somali, Güney Sudan ve Yemen’de ileri seviyede beslenme yetersizliği sorunu yaşayan çocukların aynı zamanda su kesintisi, yetersiz sanitasyon, kötü hijyen uygulamaları ve salgın hastalıklar gibi tehditlerle de karşı karşıya olduğunu açıkladı.
Kıtlık tehdidindeki dört ülkede yaklaşık 27 milyon kişi güvenli olmayan su kullanıyor. Bu sular yetersiz beslenme sorunu yaşayan çocuklarda ishal kaynaklı ölümcül hastalıklara yol açabiliyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan UNICEF Acil Durum Programları Direktörü Manuel Fontaine “Yetersiz beslenme, kirli su ve elverişsiz sanitasyon gibi koşulların birleşmesi çok sayıda çocuğun bir türlü iyileşemediği kısır bir döngüye sebep oluyor” dedi. Fontaine açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Güvenli olmayan su beslenme yetersizliğine yol açabildiği ya da durumun daha da kötüleşmesine sebep olabildiği için, çocuklar ne kadar besin alsalar da, içtikleri su güvenli olmadıkça iyileşemezler.”
Kuzeydoğu Nijerya’da, çatışmalardan etkilenen bölgelerdeki su ve sanitasyon altyapısının yüzde 75’inin hasar görmesi veya yerle bir olması nedeniyle 3,8 milyon kişi güvenli suya erişemiyor. Evlerini terk eden aileler göç ettikleri bölgelerde yıpranmış vaziyette olan sağlık ve su sistemleri üzerine fazladan bir yük binmesine yol açıyor. Örneğin, çatışmalardan en çok etkilenen Borno eyaletinde 700 sağlık tesisinin üçte biri tamamen yerle bir edilirken, bir o kadar tesis de kullanılmaz hale geldi.
Güney Sudan'ın başkenti Juba yakınlarında bir kız çocuğu önüne bidonlar dizili bir çeşmede sırasını bekliyor. Fotoğraf: © UNICEF/UN057035/Hatcher-Moore
Somali’de su, sanitasyon ve hijyene erişim ihtiyacı duyan kişi sayısının önümüzdeki haftalarda 3,3 milyondan 4,5 milyona, yani toplam nüfusun yaklaşık üçte birine ulaşması bekleniyor. Su kaynaklarının önemli bir bölümü kurumuş veya kirlenmiş durumda, tuvaletler yetersiz ve su yoluyla bulaşan hastalıklar ise çok hızlı bir şekilde yayılıyor. 2017’nin başından bu yana 13 binin üzerinde kolera ve ileri seviyede sulu ishal vakası bildirilirken, geçen senenin aynı dönemiyle kıyaslandığında bu hastalıklarda yaklaşık beş kat artış gerçekleştiği görülüyor. En ücra bölgelerde su fiyatları altı kat artışla en yoksul ailelerin karşılamayacağı düzeylere ulaşmış durumda.
Güney Sudan’da 5,1 milyon kişi güvenli suya, yeterli sanitasyona ve hijyene erişemiyor. Ülkedeki su dağıtma noktalarının yarısı hasarlı veya yerle bir edilmiş halde bulunuyor. Mevsimsel kuru hava sonucu yeraltı su düzeylerinin düşük olması su kullanımı için insanlar ve hayvanlar arasındaki rekabeti artırıyor ve bu da sınırlı sayıdaki su kaynaklarının aşırı derecede kullanılmasına yol açıyor. Sanitasyon tesislerinin yetersizliği ve kötü hijyen uygulamaları da hastalıkların yayılmasına sebep oluyor. 2016’nın Haziran ayında meydana gelen kolera salgını sonucu 5 binin üzerinde kişi bu hastalığa yakalandı ve bunlardan 100’ü hayatını kaybetti.
Yemen’de süren çatışmalar ve kitlesel göçler sonucu en az 14,5 milyon kişi yeterli içme suyuna ve temel sanitasyon ile hijyen koşullarına erişemezken, su altyapısı da büyük zarar gördü. 2016’nın Ekim ayında ortaya çıkan kolera ve ileri seviyede sulu ishal salgını 22 bin 500 şüphelenilen vaka ile 106 ölüme sebep olurken halen daha yayılmaya devam ediyor. Yaklaşık 2 milyon çocuk, çatışmalar başlamadan önce bile beş yaş altı çocuk ölümleri nedenlerinde ikinci sırada olan ishal kaynaklı hastalık riskiyle karşı karşıya. Ülkedeki ana sağlık sisteminin çökmenin eşiğinde olması da milyonlarca çocuğun hayatını tehlikeye atıyor.
UNICEF ile ortaklarının, krizden etkilenen dört ülkedeki çalışmalarından şu sonuçlar elde edildi:
► Kuzeydoğu Nijerya’da son 12 ayda yaklaşık 660 bin kişiye temiz su sağlandı ve yaklaşık 170 bin çocuk beslenme yetersizliği tedavisi gördü;
► Somali’de 1,5 milyon kişiye Nisan ayında başlaması beklenen bir sonraki yağmurlara kadarki 90 gün boyunca günlük 7,5 litre suya erişim sağlandı. Aynı zamanda hayati önem taşıyan hijyen alışkınlıkları anlatıldı, kuyular onarıldı, yeni su kaynakları oluşturuldu ve kolera tedavi merkezlerinde uygun su, sanitasyon ve hijyen hizmetleri tesis edildi. Ülkede ilk kez yarım milyon kişinin aşılanması hedefiyle koleraya karşı damla aşı kampanyası yürütüldü;
► Güney Sudan’da ücra bölgelerde yaşayan çocuklar için uçakla beslenme, sağlık, su ve sanitasyon hizmetleri ulaştırılması için Dünya Gıda Programı ile birlikte çalışıldı; salgın riskinin yüksek olduğu bölgelerde hijyen alışkanlıklarını ve su güvenliği önlemlerini artırma çalışmaları hızlandırıldı;
► Yemen’de en zor durumdaki çocuklarda beslenme yetersizliğinin tedavi edilebilmesi için sağlık tesislerinin çalışır halde tutulmasını sağlamak ve çoğu evlerini terk etmiş 4,5 milyon kişiye su ve sanitasyon hizmetleri ulaştırmak amacıyla ortaklarla birlikte çalışmalar yürütüldü.
“Olabildiğince çok kişinin hayatını en kısa sürede kurtarabilmek için gece gündüz çalışıyoruz,” diyen Fontaine açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Ancak bu ülkelerde devam eden çatışmalar sona ermedikçe, yardıma muhtaç çocuklara sürdürülebilir ve engelsiz erişim sağlanmadıkça ve daha fazla kaynak ayrılamadıkça tüm çabalarımız yetersiz kalabilir.”
ŞİMDİ BAĞIŞ YAP ya da İMZANLA UNICEF'i DESTEKLE!
###
UNICEF Hakkında
UNICEF her çalışmasında çocukların haklarını ve iyiliğini gözetmektedir. Ortaklarımızla birlikte 190’dan fazla ülkede ve bölgede yürüttüğümüz çalışmalarda bu taahhüdü pratik eyleme dönüştürüyoruz. Nerede olurlarsa olsunlar her çocuğun yararını gözeterek en zor koşullarda yaşayan ve toplumdan dışlanan çocuklara ulaşmak için özel bir çaba gösteriyoruz.
UNICEF ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org
Bizi Twitter ve Facebook üzerinden takip edin.
Daha fazla bilgi için:
Najwa Mekki, UNICEF New York, +1917 209 1804, [email protected]
Patrick Rose, UNICEF Bölge Ofisi, Dakar, +221 786 380 250, [email protected]
James Elder, UNICEF Bölge Ofisi, Nairobi, +254 71558 1222, [email protected]
Tamara Kummer, UNICEF Bölge Ofisi, Amman, +962 797 588 550, [email protected]
Sema Hosta, UNICEF Ankara, + 90 312 454 1010, [email protected]