Avrupa Mülteci ve Göçmen Çalışmaları Özel Koordinatörü Afshan Khan'ın Açıklaması
26 Kasım 2021, CENEVRE – “Aralarında çocukların ve hamile bir kadının da bulunduğu en az 27 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan Fransa açıklarındaki tekne kazası haberiyle şok olmuş durumdayım.”
"Manş Denizi'nde meydana gelen ve kayıtlara ölü sayısı en yüksek kaza olarak geçen bu trajedi, denizlerde önüne geçilebilecek can kayıplarının ve benzer olayların ileride bir daha yaşanmaması için acilen birlikte harekete geçilmesi gerektiğini çok açık bir şekilde bizlere bir kez daha hatırlatmıştır."
“2014 yılından bu yana Avrupa'da göç halinde olan en az 744 kişi hayatını kaybederken bunların yaklaşık 200'ü, Manş Denizi'ni geçmek isterken hayatını kaybetmiştir[1]. Sayıları tam olarak bilinmeyen çok sayıda çocuk da dahil olmak üzere 2014 yılından bu yana Akdeniz'de kaydedilen ölüm sayılarını da eklediğimizde[2], toplam ölü sayısı 23,000'i aşmaktadır.”
"Avrupa'ya gitmeye çalışan çocukların ve ailelerin çoğu, savaş ve çatışma ortamlarından kaçmaktadır. Diğerleri ise daha güvenli ve iyi bir gelecek uğruna yoksulluktan, şiddetten, ayrımcılıktan ve istismardan kurtulmaya çalışmaktadır.
"Biz UNICEF olarak tüm üye devletlere yaptığımız acil çağrımızı bu vesileyle yenilemek isteriz:
- Güvenli bir şekilde karaya çıkarılma da dahil olmak üzere denizlerdeki arama ve kurtarma çalışmalarının sayısı arttırılmalı.
- Göç halinde olan çocukların korunması için güvenli yasal çözüm imkanları sağlanmalı ve çocukların tehlikeli şekilde seyahat etmesinin ve insan ve mal kaçakçılarının şiddet, istismar ve sömürüsüne maruz kalmalarının önüne geçilmeli.
- Yasal standartlar doğrultusunda çocuğun yüksek yararına uygun olduğuna kanaat getirilmediği müddetçe sığınmacı ve mülteci çocukların hiçbir ülkeye geri gönderilmesine izin verilmemeli.
- Göçmen çocukların idari gözetim altına alınması uygulamasına son verilmeli ve ailelerin bir arada olması sağlanmalı.
- Uygun kabul koşulları ve çocuk dostu sığınma prosedürleri geliştirerek çocuklar hem menşe ve hedef ülkelerde hem de göç yollarında korunmalı."
"Göç halindeki çocukların haklarından yararlanmalarını sağlama konusunda hedeften ne kadar uzak olduğumuzu görmek son derece kaygı verici. UNICEF, göç halindeki çocuklara acil insani yardım ulaştırılması ve koruma sağlanması için hükümetler, BM kurumları ve AB kuruluşları ile yürütmekte olduğu çalışmaların sayısını arttırmaya hazırdır.
"Denizlerde bir çocuğun dahi hayatını kaybetmesi kabul edilemez bir durumdur. Dünyanın dört bir yanında çatışma ortamlarından, şiddetten ve yoksulluktan kaçan her bir çocuğu korumak için birlikte çalışabiliriz ve çalışmalıyız."