2025'te En Az 14 Milyon Çocuk Beslenme Krizinden Etkilenecek

UNICEF | her çocuk için

NEW YORK/PARİS, 26 Mart 2025 – Dünya liderleri Paris’te düzenlenen Büyüme için Beslenme Zirvesi’nde bir araya gelirken, UNICEF tarafından yayınlanan ilk analizlere göre, son dönemde yaşanan ve devamı beklenen küresel fon kesintileri nedeniyle en az 14 milyon çocuğun beslenme desteği ve hizmetlerindeki aksamalardan etkilenerek şiddetli yetersiz beslenme ve ölüm riski altında kalması bekleniyor.

Fon krizi; rekor düzeyde yerinden edilme, yeni ve uzun süredir devam eden çatışmalar, hastalık salgınları ve iklim değişikliğinin ölümcül sonuçlarıyla karşı karşıya kalmaya devam eden ve tüm bu sebeplerden ötürü yeterli beslenmeye erişimi azalan çocuklar için benzeri görülmemiş bir ihtiyaç döneminde ortaya çıktı. 

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, “Ortak bir kararlılık ve sürekli yatırımların sonucu olarak, çocuklarda yetersiz beslenmenin küresel ölçekte azaltılması doğrultusunda geçtiğimiz on yıllarda etkileyici bir ilerleme kaydettik. 2000 yılında bu yana beş yaş altı bodur çocukların sayısı 55 milyon azaldı ve şiddetli yetersiz beslenen milyonlarca çocuğun hayatı kurtarıldı. Ancak fonlardaki ciddi kesintiler bu kazanımları önemli ölçüde tersine çevirecek ve milyonlarca çocuğun daha hayatını riske atacak,” dedi. 

Fon kesintileri yüksek öncelikli 17 ülkeye aşağıdaki ilave etkilerde bulunacak:  

  • Şiddetli akut yetersiz beslenmeden muzdarip 2,4 milyondan fazla çocuk, 2025 yılının geri kalan döneminde kullanıma hazır tedavi edici gıdadan yoksun kalabilir. 
  • Tıbbi komplikasyonlarla şiddetli zayıflamadan muzdarip çocuklar için kritik bakım sağlayan ve sayıları 2.300’ü bulan hayat kurtarıcı stabilizasyon merkezi kapanma veya verdikleri hizmetleri ciddi ölçüde azaltma riski altında.
  • Yetersiz beslenmeye yönelik ayakta tedavi hizmeti sunan ve UNICEF tarafından desteklenen yaklaşık 28.000 merkez şimdiden risk altında, veya faaliyetlerini durdurdu.

Beş yaş altı çocuklarda aşırı zayıflama, içinde bulunduğumuz dönemdeki bazı kırılgan şartlarda ve insani acil durumlarda, ciddi ölçüde yüksek seyretmeye devam ediyor. Bu durum özellikle ergenlik çağındaki kız çocuklarını ve kadınları etkiliyor. Fon kesintilerinden önce bile, akut yetersiz beslenmeden muzdarip hamile ve emziren kadınların ve ergenlik çağındaki kız çocuklarının sayısı 2020 yılından bu yana yüzde 25 oranında artışla 5,5 milyondan 6,9 milyona yükseldi. UNICEF, donörlerin harekete geçmemesi ve ulusal hükümetlerin yeterli yatırımları yapmamaları halinde bu rakamların daha da artımasını bekliyor.

Russell, “UNICEF, hükümetlerin ve donörlerin çocuklara yönelik sağlık ve beslenme programlarına yönelik yatırımları önceliklendirmesi ve hükümetlerin yerel beslenme ve sağlık hizmetlerine daha fazla fon ayırması çağrısında bulunuyor. İyi beslenme, çocukların hayatta kalması ve gelişimleri için temel teşkil ediyor. Bu alanda yapılan yatırımların dönüşü büyük olacak; getirileri ise daha güçlü aileler, toplumlar ve ülkelerle birlikte daha istikrarlı bir dünya ile ölçümlenecek,” dedi. 

UNICEF; çocuklarda yetersiz beslenmenin önlenmesi, tespiti ve tedavisi dahil olmak üzere çocuklarda ve annelerde yetersiz beslenme sorununu uzun vadede ele almak üzere, Birleşik Krallık Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi (FCDO), Gates Vakfı ve Çocuk Yatırım Fonu Vakfı’nın (CIFF) desteğiyle 2023 yılında Çocuk Beslenme Fonu’nu (CNF) hayata geçirdi. UNICEF; hükümetleri, ortakları ve hayırsever donörleri, hayat kurtarıcı bu fonun yanı sıra çocuklar ve kadınlar için diğer esnek fon enstrümanlarına katkıda bulunmaya çağırmaya devam ediyor.

En zor durumdaki çocuklara ulaşacak hayati destek için, şimdi bağış yap.