Şiddet kalıcı izler bırakır.

UNICEF | her çocuk için

UNICEF İyi Niyet Elçisi David Beckham'ın rol aldığı yeni bir kısa film çocuklara yönelik şiddete derhal son verilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

NEW YORK, 5 Aralık 2016 – UNICEF İyi Niyet Elçisi David Beckham’ın da yer aldığı etkileyici yeni bir kısa film bugün gösterime girdi. Bu film, fiziksel ve psikolojik istismarın çocuklarda tüm yaşamları boyunca silinmeyecek bir iz bırakabileceğine dair acı gerçeği gözler önüne seriyor. 

60 saniyelik bu yeni UNICEF filminde çocuklara yönelik şiddet sahneleri David Beckham’ın vücudunda hareketli dövmeler olarak yansıtılıyor. Beckham’ın kendi dövmeleri mutlu ya da önemli anıları yansıtmak üzere seçilmişken, milyonlarca çocuk üzerlerinde kendi tercihleri olmayan şiddet ve istismarın uzun süre silinmeyen izlerini taşıyor. Filmdeki animasyonlar, aslında güvende olmaları gereken yerlerde – evlerinde, okullarında, internette ve çevrelerinde - erkek ve kız çocukların maruz kaldıkları yaygın şiddet olaylarını sergiliyor.

Beckham filme ilişkin şu ifadeleri kullanıyor: “UNICEF 7 Fonu’nu başlatırken dünyanın çocuklar için daha güvenli bir yer haline gelmesi ve çocukların yaşamı üzerinde yıkıcı etkilerde bulunan konuların gündeme getirilmesi için elimden geleni yapmaya kararlıydım. Bu konulardan birini şiddet oluşturuyor. Her beş dakikada bir, dünyanın bir yerlerinde şiddet yüzünden bir çocuk ölüyor. Daha milyonlarcası ise çocukluklarını tamamen yıkıma uğratabilecek fiziksel, duygusal ve cinsel istismar gibi durumlarla karşılaşıyor. Geçen yıl UNICEF ile birlikte yaptığım Kamboçya ziyaretinde karşılaştığım çocuklar bana başlarına gelen korkunç şiddet olaylarından söz etti. Şiddetin bu tür derin ve kalıcı yaralara yol açabileceğini görmek ve duymak bende şok etkisi yarattı. Hiçbir çocuk böylesine bir şiddet görmemeli. Oysa dünyanın her yerinde, evlerinde, okullarında ve sokaklarda çocuklar benzer şiddet olaylarına maruz kalıyor. Umarım bu yeni proje dikkatlerin bu acil soruna çekilmesine yardım eder ve ilgili girişimler için esin kaynağı olur. Çocuklara yönelik şiddet yanlıştır ve hepimiz buna bir son vermeliyiz.”
 
David Beckham gençlerin yaşamlarını etkileyen konular hakkında bilgi vermek üzere kullandıkları bir mesaj aracı olan U-rapor aracılığıyla gençlere, çocuklara yönelik şiddetle ilgili sorulara yanıt vermeleri çağrısında bulundu. Bu çağrıya 22 ülkeden 190 bini aşkın “U-raporcusu” yanıt verdi. Bu gençlerin üçte ikisi bizzat kendilerinin fiziksel ya da sözel istismara maruz kaldıklarını ya da bu durumdaki başkalarını tanıdıklarını belirtti. Kimlerin en sık şiddete başvurduğu konusundaki sorulara gelen yanıtları ise üçte bir oranında polis ve infaz görevlileri, yüzde 29 oranında akranlar, yüzde 28 oranında ebeveyn ya da bakıcı ve yüzde 9 oranında da öğretmenler oluşturdu.
 
U-raporculardan yaklaşık 80 bini kendi çevrelerinde şiddet sorununun nasıl ele alınabileceği konusunda önerilerde bulundu. Filipinler’den 24 yaşındaki bir U-raporcu “Sesimi duyuracağım, çevremdeki herkesi olup bitenler konusunda uyaracağım ve sorunun üstesinden kendi başıma gelemiyorsam birilerini yardıma çağıracağım,” diyor. Şiddetin yol açtığı trajik sonuçlar bir çocuğun yaşamının her alanını etkiliyor ve bu olumsuzluklar bir kuşaktan sonrakine geçebiliyor. Çocuklara yönelik şiddet dünyanın her bölgesinde, tüm toplumlar için ciddi maliyetlere yol açıyor.
 
UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake konuya ilişkin şunları söyledi: “Şiddet ve istismar çocuklara ağır darbeler vuruyor – bedenlerine zarar veriyor, duygusal sağlıklarını tehdit ediyor, hatta beyinlerinin sağlıklı gelişimi üzerinde bile tahrip edici etkiler yaratıyor. Çocukları şiddetten koruduğumuzda bireysel trajedileri de önlemiş oluruz, daha güçlü, daha istikrarlı toplumlara ulaşırız. David Beckham gibi güçlü savunucular sayesinde, ayrıca çocuklarla gençlerin seslerinden de güç alarak dünyanın neresinde olursa olsun çocuklara yönelik şiddete son verecek bir ivme yaratıyoruz.”
 
Şiddet kaçınılmaz değildir. UNICEF çocuklara yönelik şiddete son verilmesine yardımcı olabilecek, geçerliliği kanıtlanmış yedi stratejiye işaret etmektedir: şiddetten arınmışlığı destekleyici tutumların güçlendirilmesi; yasaların gerektiği gibi uygulanması; çocuklar için güvenli ortamlar yaratılması; ebeveynlerin ve çocuklara bakan kişilerin desteklenmesi; aile gelirlerinin yoksulluğu azaltacak şekilde artırılması; sosyal hizmetlerin güçlendirilmesi ve çocukların yaşam becerileriyle donatılması.
 
David Beckham ve UNICEF bu yeni filmin sosyal medyada paylaşılması çağrısında bulundu.
 
UNICEF İyi Niyet Elçisi olarak 10 yıl süren çalışmalarının ardından David Beckham Şubat 2015’te 7:  David Beckham UNICEF Fonu’nu hayata geçirmişti. Bu girişim dünyanın en güç durumdaki çocuklarına yardımcı olma yününde bir taahhüdü oluşturuyor. Aynı yılın sonlarında Beckham Kamboçya’yı ziyaret ederek bu ülkedeki şiddet ve istismar mağduru çocuklarla tanıştı. Duyduklarından etkilenen Beckham daha sonra Birleşmiş Milletler’de dünya liderlerine çocukları, özellikle durumları en güç olanları yeni Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin merkezine yerleştirmeleri çağrısında bulundu.

Fotoğraflar: © UNICEF/UN042328/UK
###
 
UNICEF’in David Beckham’lı yeni filmini şimdi izleyin.

Yayın kalitesindeki diğer materyaller için: https://weshare.unicef.org/Package/2AMZIF0QPZN

Editörlere Not:

Eldeki en son istatistikler çocuklara yönelik şiddet olaylarının çarpıcı düzeylere ulaştığını göstermektedir:

  • Her beş dakikada bir çocuk şiddet sonucu yaşamını yitiriyor.
  • 20 yaşından küçük her 10 kız çocuktan yaklaşık biri ya da tüm dünyada 120 milyon kadar kız çocuk cinsel şiddet görüyor.
  • Her yıl 2-14 yaş grubundan neredeyse bir milyar çocuk ya da her 10 çocuktan 6’sı kendilerine bakan kişiler tarafından düzenli şekilde fiziksel olarak cezalandırılıyor.
  • Tüm dünyada 13-15 yaş grubundan öğrencilerin üçte biri düzenli olarak zorbalığa maruz kalıyor.

U-Rapor hakkında:

U-Rapor, gençlerin birtakım sorulara cep telefonlarından yanıt vermelerini sağlayan bir araçtır. UNICEF ise bu yanıtları hemen derleyerek bunları çocuklara yarar sağlayacak politikalar geliştirilmesi ve değişiklikler sağlanması için Hükümetler ve diğer önemli ortaklar nezdinde kullanmaktadır.

UNICEF hakkında:

UNICEF her çalışmasında çocukların haklarını ve iyiliğini gözetmektedir. Ortaklarımızla birlikte 190’dan fazla ülkede ve bölgede yürüttüğümüz çalışmalarda bu taahhüdü pratik işlere dönüştürüyoruz. Özel çabalarımız, nerede olurlarsa olsunlar tüm çocukların yararını gözeterek en güç durumdaki ve dışlanmış çocuklara ulaşmaya yoğunlaştırıyoruz.

UNICEF ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için: www.unicef.org.

UNICEF’in Şiddete Son kampanyası hakkında daha fazla bilgi için: https://www.unicef.org/endviolence

Daha fazla bilgi için:

Sema Hosta, UNICEF Türkiye, +90 312 454 1010, [email protected]

Melanie Sharpe, UNICEF New York +1 917-251-7670, [email protected]

Jess Ord, UNICEF UK +44 207 375 6237, [email protected]