NEW YORK, 15 Ocak 2025 – "Bugün Gazze Şeridi'ndeki çatışmanın tarafları arasında ateşkes ilan edilmesi, UNICEF tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Bu ateşkes, uzun süredir beklenmekteydi. Çünkü Gazze’deki çocuklar ve aileler, bir yılı aşkın bir süredir bombardıman altında yaşamlarını sürdürmeye ve yoksullukla mücadele etmeye çalıştılar. Bu ateşkes, Gazze'deki rehineler ve İsrail'de acı çeken aileler için son derece önemliydi.
"Gazze'deki çocuklar, savaş nedeniyle korkunç bir bedel ödediler. Gelen raporlara göre 14.500’den fazla çocuk hayatını kaybetti ve binlerce çocuk yaralandı. Tahminlere göre 17.000 çocuk ailesinden ayrı düştü ve yaklaşık bir milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
"Bölgedeki insani ihtiyaçlar muazzam bir düzeye ulaştı. UNICEF ve paydaşları, yardım müdahalelerini yaygınlaştırmaya hazır durumda. Ateşkes kapsamında, insani yardım unsurlarına, Gazze Şeridi'nde yüksek seviyede ihtiyaç duyulan kitlesel yardımları güvenli bir şekilde dağıtma fırsatı sağlanmalı. Bu kapsamda tüm ailelere ve çocuklara engelsiz erişim izni verilmesi büyük önem taşımakta. Çünkü bu izin sayesinde ailelere ve çocuklara nakit yardımların yanı sıra temel gıda yardımları, sağlık hizmetleri, psikososyal destek, temiz su ve sanitasyon, eğitim ve öğretim hizmetleri sunulması mümkün olabilir. Ticari kamyon taşımacılığı operasyonlarının da yeniden başlatılması gerekmekte.
"Gazze'de temel hizmetlerin çökmesi nedeniyle, çocukların hayatlarını kurtarmak ve toparlanmalarına yardımcı olmak için acilen harekete geçmeliyiz.
"Gazze'deki 36 hastanenin sadece yarısından azı hizmet verebiliyor. Bu durum, bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini arttırıyor ve çocukların sağlığını tehdit ediyor. Su üretimi yüzde 25'in altında bir kapasitede. Bölgedeki 2,1 milyon insanın neredeyse tamamı yüksek düzeyde gıda güvensizliği ile karşı karşıya. Gazze'deki okul binalarının yüzde 95'i hasarlı veya tamamen yıkılmış durumda.
"Tarafların ateşkes anlaşmasının hükümlerine tam olarak uyması ve tüm güvenli giriş noktalarından Gazze Şeridi'ne gerekli düzeyde yardımın girmesine izin vermesi gerekiyor. Güvenlik sorunu da acilen ele alınmalı. Bu sayede, UNICEF, yetersiz beslenen çocuklara yönelik tarama ve tedavi hizmetlerini yaygınlaştırabilir; 5 yaşın altındaki 420.000 çocuğun aşı takibini kolaylaştırabilir; çocuk felci, kızamık ve kolera gibi salgın hastalıkların önlenmesini destekleyebilir.
"Buna ek olarak UNICEF, ilgili tarafları, bu ve gelecek nesillerin haklarına ve esenliğine öncelik veren kalıcı bir siyasi çözüm bulmaya davet ediyor.
"Gazze'deki savaş nedeniyle çocuklar, halihazırda çok büyük bir bedel ödedi. Hemen harekete geçmeli ve tüm çocuklara daha iyi bir gelecek sağlamak için birlikte çalışmalıyız."
UNICEF'in Gazzeli çocuklar için çalışmalarına katkıda bulunmak için buraya tıkla.