Çevrimiçi ortamda güvenlik

UNICEF | her çocuk için

Çocuğunuzun çevrimiçi ortamda güvenliğini ve olumlu deneyimler yaşamasını sağlamanın 5 yolu

COVID-19 nedeniyle evde kaldığınız süreçte çocuğunuzun çevrimiçi güvenliğini nasıl sağlarsınız?

Koronavirüs (COVID-19) salgını sırasında aileniz evde kalmak zorunda kalmışsa, çocuklarınız muhtemelen çevrimiçi ortamda çok daha fazla zaman harcıyordur. Okul, arkadaşlarla, büyükanne ve büyükbaba ile sohbetler, hatta müzik dersleri bile artık çevrimiçi ortamda gerçekleşiyor.

İnsanlarla iletişimde kalmak, çocukların ve gençlerin bu yeni (geçici) düzenin etkilerini hafifletmelerine yardımcı oluyor ve onları yaşamlarına devam etmeye teşvik ediyor. Ancak bu durum aynı zamanda her ebeveyn için yeni bir dizi zorluğu da beraberinde getiriyor. İnternetin potansiyel zararını en aza indirip, sunduğu faydayı nasıl en üst düzeye çıkarabilirsiniz? Normal bir günde bile denge kurmak kolay değilken, COVID-19 gibi bir sağlık kriziyle karşı karşıyayken hayatımızı nasıl dengede tutabiliriz?

Çevrimiçi ortamda çocuklarınızın güvenliğini sağlayabilmenin 5 yolu

1. Açık iletişim ile onlara güven verin

Çocuklarınızla kiminle ve nasıl iletişim kurdukları hakkında dürüst bir diyalog geliştirin. Nazik ve destekleyici etkileşimlerin değerini anlatın ve kaba, ayrımcı veya uygunsuz temasın asla kabul edilemez olduğunu anladıklarından emin olun. Çocuklarınız bunlardan herhangi birini yaşıyorsa, bu durumu gecikmeden size veya güven duydukları bir yetişkine söylemeleri için onları teşvik edin. Çocuğunuzun çevrimiçi etkinliklerden rahatsız olmuş veya bir şeyler saklıyor gibi görünmesi veya siber zorbalık yaşaması ihtimaline karşı tetikte olun.

İnternetin nasıl, ne zaman ve nerede kullanılabileceği konusunda kurallar koyun.
 

2. Onları korumak için teknolojiyi kullanın

Çocuğunuzun cihazında en güncel yazılım ve virüsten koruma programlarının çalıştığından ve gizlilik ayarlarının açık olduğundan emin olun. Kullanılmadığında web kameralarını kapalı tutun. Küçük çocuklar için, güvenli arama da dahil olmak üzere ebeveyn kontrolleri gibi araçlar çevrimiçi deneyimleri güvenli hale getirmede yardımcı olabilir.

Ücretsiz çevrimiçi eğitim kaynaklarına karşı dikkatli olun. Bu kaynakları kullanmak için çocuğunuzun  fotoğraf paylaşması veya tam adını vermesi kesinlikle gerekmemelidir. Veri toplamayı en aza indirmek için gizlilik ayarlarını kontrol etmeyi unutmayın. Çocuğunuzun, sizin ve kendisinin kişisel bilgilerini özellikle yabancılardan gizli tutması gerektiğini öğrenmesine yardımcı olun.

©UNICEF/UNI320497/Elias

3. Çocuğunuzla çevrimiçi ortamda zaman geçirin

Çocuğunuzun arkadaşlarıyla, ailenizle ve sizinle güvenli ve olumlu çevrimiçi etkileşimlere girmesi için fırsatlar yaratın. Başkalarıyla bağlantı kurmak şu an her zamankinden daha önemli ve bu, “sanal etkileşimlerinizde" nezaket ve empati gibi kavramları geliştirmeniz için mükemmel bir fırsat olabilir.

Çocuğunuzun COVID-19 virüsü hakkındaki kaygılarını arttırabilecek yanlış bilgileri ve yaşına uygun olmayan içerikleri tanımasına ve kendisini bunlardan uzak tutmasına  yardımcı olun. Çocuğunuzla birlikte UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü gibi güvenilir kuruluşların sağladığı dijital kaynaklardan virüs hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Yaşına uygun uygulamaları, oyunları ve diğer çevrimiçi eğlenceli aktiviteleri belirlemek için çocuğunuzla zaman geçirin.

>> Çocuğunuzla koronavirüs hakkında nasıl konuşulur?

4. Sağlıklı çevrimiçi alışkanlıklarını teşvik edin

Çevrimiçi ve görüntülü görüşmelerinde çocuğunuzun sergilediği doğru davranışları teşvik edin ve onları gözlemleyin. Çocuklarınızı sınıf arkadaşlarına karşı nazik ve saygılı olmaları, giydikleri kıyafetlere dikkat etmeleri ve yatak odasından video görüşmelerine katılmamaya özen göstermeleri için teşvik edin. 

Siber zorbalığı veya uygunsuz çevrimiçi içeriği bildirmek için okul politikalarını ve yardım hatlarını öğrenin.

Çocuklar çevrimiçi ortamda daha fazla zaman harcadıklarından, sağlıksız yiyecekleri, toplumsal cinsiyet kalıplarını/yargılarını veya yaşa uygun olmayan materyalleri özendirebilecek daha fazla reklama maruz kalabilirler. Çevrimiçi reklamları tanımalarına yardımcı olun ve gördüğünüz olumsuz mesajlardan bazılarında neyin yanlış olduğunu birlikte anlamaya çalışın.

>> Siber zorbalıkla nasıl başa çıkılır?
 

5. Eğlenmelerine ve kendilerini ifade etmelerine izin verin

Evde zaman geçirmek, bu kriz boyunca çocuklarınızın internet ortamında seslerini duyurarak görüşlerini paylaşmaları ve hassas durumdaki kişileri desteklemeleri için harika bir fırsat olabilir.

Çocuğunuzun, onları zinde tutacak ve hareket etmelerini destekleyecek çevrimiçi egzersiz yayınları, fiziksel hareket gerektiren video oyunları gibi dijital araçları kullanmasını teşvik edin.

Çevrimiçi eğlenceyi, mümkünse dışarıda geçireceğiniz zaman da dahil olmak üzere çevrimdışı etkinliklerle dengelemeyi unutmayın.  

 

>> UNICEF'in dijital topluluğuna, Voices of Youth'a katılın

>> Çocuklar için çevrimiçi güvenlik hakkındaki kılavuzumuzu okuyun
 

UNICEF ABD Çocuk Hakları ve İşletme Uzmanı Sarah Jacobstein tarafından sağlanan bilgiler ışığında hazırlanmıştır.

 

heart UNICEF'in Türkiye dahil dünya çapında Koronavirüsü Acil Durum çalışmasını desteklemek için tıklayın.