Türkiye’de meydana gelen depremlerden iki ay sonra insani yardıma ihtiyaç duyan 2,5 milyon çocuk için hayli zorlu koşullar devam ediyor!
Türkiye’deki çocuklar yoksulluk, çocuk işçiliği ve çocuk yaşta evlilik riskiyle karşı karşıyayken daha fazla yardıma ihtiyaç var.
ANKARA, 6 Nisan 2023 – UNICEF, Türkiye’yi ve Kuzey Suriye’yi sarsan iki büyük depremden iki ay sonra, bugün, 2,5 milyon çocuğun insani yardıma ihtiyaç duyduğu, çocukların yoksulluk, çocuk işçiliği ve çocuk yaşta evlilik riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.
UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis, “Çocukların hayatları depremler yüzünden altüst olmuş durumda, insani yardım hızlıca ve verimli bir şekilde yerine ulaştırılmış olsa da, milyonlarca çocuğun yakın gelecekteki durumları belirsiz. Ailelerin hayatlarını idame ettirmek için sahip oldukları kapasite ve imkanlar, yaşanan felaketten ciddi oranda etkilendi. İyileşme sürecinde çocukların korunması ve ihtiyaçlarının karşılanması için daha fazla destek hayati önem taşıyor”, dedi.
Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve insani yardım ortakları, en acil ihtiyaçları karşılamak ve temel hizmetleri sunabilmek için çalışmaya devam ederken ailelerin, toparlanmak ve hayatlarını yeniden inşa edebilmek için daha uzun vadeli desteğe ihtiyaçları var. Çocukların, bu felaketin etkilerini önümüzdeki yıllarda ve hatta 20 ila 30 yıl sonrasında hissetmemesi için toparlanmaya yönelik çabaların odağına ve merkezine yerleştirilmeleri gerekiyor.
Acil yardım çalışmaları kapsamında aileden ayrı düşme vakalarının engellenmesi ve aile birleştirme konusunda yapılan çalışmaları desteklemek için UNICEF ortaklarıyla yakın bir biçimde çalıştı ve 149,000 çocuğa ve bakımverene psikosoyal destek sağladı. Bu çalışmaların çocuk koruma hizmetlerinin sekteye uğramadan devam etmesi için hiç durmadan sürdürülmesi gerekiyor.
UNICEF (360.000 çocuğa ulaşmak üzere) çocuk felci aşılarının, (283.000’den fazla çocuğa ulaşmak üzere) difteri ve tetanoz aşılarının tedarik edilmesi konusunda Sağlık Bakanlığı’nı destekliyor. UNICEF ayrıca ekstra tıbbi malzeme ve ekipman sağlıyor.
390.000’den fazla kişiye hijyen kitleri, kışlık giysiler, elektrikli ısıtıcılar ve battaniyeler ulaştırdı. Bir yandan zarar gören su şebekeleri onarılırken temiz ve güvenli suya erişim hala büyük bir sorun teşkil ediyor. UNICEF halihazırda binlerce çocuğa su ulaştırdı ve bu konudaki çalışmalarını ortakları ile birlikte hızlıca geliştiriyor.
UNICEF ayrıca çocuklar, ergenler ve aileler için 10 ilde 37 destek merkezi de kurdu. Bu merkezlerde psikososyal destek, telafi eğitimlerine, ödev desteğine ve koruma hizmetlerine erişim sağlanabiliyor. Bu merkezler vasıtasıyla şu ana kadar 26.000’i aşkın çocuk ve bakımverene ulaşıldı. Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan yaklaşık 5.000 genç gönüllü, UNICEF’in verdiği eğitimlerle, bu merkezlerdeki yaşam becerileri etkinliklerinin düzenlenmesine yardımcı olacak ve ergen katılımını ve dahiliyetini destekleyecek.
Depremler, okul çağında olan yaklaşık 4 milyon çocuğun hayatını etkiledi. Bunlar arasında 350.000 mülteci ve göçmen çocuk da var. Yaklaşık 1,5 milyon çocuk, depremden etkilenen bölgelerde eğitime geri döndü. 250.000 çocuk ise eğitimlerine devam edebilmek için ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı. Geri kalan öğrencilerin çoğu ise, depremden en çok etkilenen illerdeki örgün eğitim kurumları halen açılmadığı için henüz sınıflarına dönemedi.
UNICEF, 1.170’den fazla okulun onarımı için finansal destek veriyor ve Millî Eğitim Bakanlığını, geçici tedbirler çerçevesinde destekliyor. Bu tedbirler arasında telafi eğitimleri ile sınava hazırlık için desteğin de verildiği ve yaklaşık 23.000 çocuğun yararlandığı 400 adet eğitim amaçlı çadırın yanı sıra prefabrik sınıflar ve idari yönetim odaları da var. Aynı zamanda 1000 adet rehber öğretmene ve sınıf öğretmenine de psikososyal destek ihtiyacı olan çocukları tespit etmeleri için eğitimler veriliyor.
UNICEF Türkiye, depremlerden etkilenen çocuklara destek vermeye devam etmek için ek 138 milyon ABD Doları talep ediyor. Ayrıca bu desteğin, esnek fon koşulları kapsamında ve zamanında temin edilmesi için de bağışçılara çağrıda bulunuyor. Bu sayede UNICEF ve paydaşlarının, değişen ihtiyaçlara hızlı ve düzenli şekilde müdahale etmesi sağlanabilir.
UNICEF ayrıca uluslararası topluma, çocukların en savunmasız grupta oldukları gerçeğini gözetmeleri ve ödenek verirken, çocuk merkezli müdahaleleri ve toparlanma sürecini onların ihtiyaçlarını karşılamak için önceliklendirmeleri konusunda çağrıda bulundu.
© UNICEF/Karacan