NEW YORK, 4 Kasım 2024 — Geçtiğimiz hafta ilk defa Kolombiya’nın Bogota kentinde düzenlenen Çocuklara Yönelik Şiddetle Mücadele Küresel Bakanlar Konferansı’nda dünya liderleri, sivil toplum temsilcileri, hak savunucuları, şiddete uğramış kişiler ve gençler bir araya geldi. Konferans sırasında UNICEF, dünya genelinde milyonlarca çocuğun yaşamını derinden etkileyen şiddete karşı acil eylem çağrısında bulundu.
Küresel bir kriz halini alan çocuklara yönelik fiziksel, duygusal ya da cinsel şiddet; evlerde, okullarda, topluluklarda ve çevrimiçi ortamlarda yaşanmaya devam ediyor. Yaralanma ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların yanı sıra anksiyete ve depresyon gibi ruh sağlığı sorunlarını beraberinde getiren bu vakalar, çok ciddi etkilere yol açıyor ve hatta ölümle sonuçlanıyor. Erken yaşlarda bu şiddet türlerine maruz kalmak toksik strese neden olarak beyin gelişimini etkiliyor; saldırganlık, madde bağımlılığı ve suç davranışlarını tetikliyor. Şiddete maruz bırakılan çocuklar yetişkinlik dönemlerinde de travma ve şiddet döngüsünden daha çok etkileniyor ve bu durumun yansımaları da topluluk düzeyinde ortaya çıkıyor.
UNICEF Çocuk Koruma Direktörü Sheema SenGupta konferansta yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi: “Çocuklara yönelik şiddetin yaygınlığı, nedenleri ve maliyeti gibi konuları tam olarak idrak eden ve aynı zamanda çözüm yollarını da görebilen ilk nesil bizleriz. Önleme, eğitim ve destek hizmetlerine yatırım yaparak şiddet döngüsünü kırabilir, çocukların güvende olduğu bir dünya inşa edebiliriz.”
Elimizdeki en güncel küresel verilere göre:
· Dünyada her 4 dakikada bir çocuk şiddet eylemleri sonucunda hayatını kaybediyor.
· Bugün hayatta olan çocuklar arasında cinsel şiddete maruz bırakılmış olanların sayısı yaklaşık 90 milyon.
· Bugün hayatta olan 650 milyon kız çocuğu ve kadın (toplam kadın nüfusunun beşte biri) çocukluk çağında cinsel şiddete maruz bırakıldığını, bunların 370 milyondan fazlası (toplam kadın nüfusun sekizde biri) ise tecavüz veya cinsel saldırıya uğradığını belirtiyor.
· Kırılgan bağlamlarda kız çocuklarının daha büyük bir riskle karşı karşıya bulunduğu, bu bağlamlarda çocukları hedef alan tecavüz ve cinsel saldırı vakalarının görülme sıklığının dörtte birden biraz fazla olduğu kaydediliyor.
· Geçen yıl, 15-19 yaş grubundaki yaklaşık 50 milyon ergen kız çocuğunun (toplam ergen kız çocuğu nüfusunun altıda biri), eşleri veya partnerleri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz bırakıldığı rapor ediliyor.
· 410 ila 530 milyon erkek çocuğu ve erkek (toplam erkek nüfusunun yaklaşık yedide biri), çocukluk çağında cinsel şiddete uğradığını, bunların 240 ila 310 milyonu (toplam erkek nüfusunun yaklaşık on birde biri) tecavüz veya cinsel saldırıya maruz kaldığını ifade ediyor.
· 1,6 milyar çocuk (toplam çocuk nüfusunun üçte ikisi) yaşadıkları evde düzenli olarak şiddet içeren cezalara maruz bırakılıyor; bunların üçte ikisinden fazlası hem fiziksel ceza alıyor hem de psikolojik saldırıya uğruyor.
· Her yıl ortalama 130.000 çocuk ve 20 yaş altı genç, şiddet nedeniyle hayatını kaybediyor.
· Şiddet sonucu hayatını kaybetme riski bakımından erkek çocuklarının daha yüksek riskle karşı karşıya bulunduğu, şiddet nedeniyle yaşamını yitiren çocuk ve ergenlerin dörtte üçünün erkek olduğu rapor ediliyor.
· Şiddete bağlı ölüm riski, ergenliğin son döneminde keskin bir artış gösteriyor: şiddet nedeniyle hayatını kaybeden çocukların onda yedisinin 15-19 yaş aralığında olduğu ve bunların çoğunu erkeklerin oluşturduğu kaydediliyor.
· Yaklaşık 550 milyon çocuk (toplam çocuk nüfusunun dörtte biri), eşleri tarafından şiddete maruz bırakılan kadınlar olan anneleriyle aynı evde yaşıyor.
Bakanlar konferansı, çocuklara yönelik şiddetle mücadele alanında yürütülen gayretlere ivme kazandırmak ve her çocuğun güvende büyüdüğü bir gelecek inşa etmek için önemli bir fırsat sunuyor. Güçlü siyasi liderlik, kanıta dayalı politika ve müdahale faaliyetleri ile yeterli finansman çağrısında bulunan UNICEF, şu üç temel alanda harekete geçilmesini talep ediyor: 1) geliştiren bakımı teşvik eden ebeveyn destek programlarına kapsayıcı erişim 2) güvenli ve destekleyici okul ortamlarına kapsayıcı erişim 3) ihtiyacı olan tüm çocuklara yönelik özel amaçlı müdahale ve destek hizmetlerine erişim.
UNICEF'in her çocuk için yürüttüğü çalışmaları desteklemek için buraya tıklayabilirsiniz.