UNICEF: Dünyada çocuk yaşta tecavüze uğrayan veya cinsel saldırıya maruz kalan 370 milyonun üzerinde kız çocuğu ve kadın bulunuyor!

UNICEF | her çocuk için

NEW YORK, 10 Ekim 2024 – UNICEF'in bugün açıklanan yeni tahmin çalışmasına göre 18 yaşından önce tecavüze uğrayan veya cinsel tacize maruz kalan 370 milyonu aşkın kız çocuğu ve kadın bulunuyor. Diğer bir deyişle bu sayı, bugün hayatta olan her 8 kişiden 1’ine işaret ediyor.

Çocuğa yönelik cinsel şiddete ilişkin ilk kez yapılan bu global ve bölgesel tahminleme çalışması Dünya Kız Çocukları Günü’nün hemen öncesinde bu saldırıların dünya genelindeki boyutlarını ortaya koyuyor. Özellikle genç kızların hedef olduğu bu saldırılar çoğu zaman çocukların hayatları boyunca unutamadığı etkilere neden oluyor.

Çevrimiçi veya sözlü taciz gibi "temasa dayanmayan" cinsel şiddet türleri de kapsama dahil edildiğinde etkilenen kız çocukları ve kadınların sayısı dünya genelinde 650 milyona yükseliyor. Başka bir ifadeyle, her 5 kız çocuğu ve kadından 1’i, bu şiddet türlerinden etkileniyor. Bu durum her türlü şiddet ve istismara karşı etkin bir mücadele için acilen önleyici ve destekleyici nitelikte kapsamlı stratejilere ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Konuya ilişkin konuşan UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, "Çocuğa yönelik cinsel şiddet ahlaki vicdanımızda bir lekedir. Çoğu zaman çocuğun tanıdığı ve güvendiği biri tarafından, çocuğun sözde kendini güvende hissetmesi gereken yerlerde gerçekleştirilen bu olaylar derin ve kalıcı travmalara neden oluyor" dedi. 

Verilerden elde edilen bilgilere göre çocuğa yönelik cinsel şiddet dünyanın dört bir yanında görülebilen ve dolayısıyla coğrafi, ekonomik ve kültürel anlamda sınır tanımayan bir olgu. Sahra Altı Afrika, mağdur 79 milyon kız çocuğu ve kadınla (%22) mağdur sayısının en fazla olduğu yer. Sahra Altı Afrika'yı 75 milyonla Doğu ve Güneydoğu Asya (%8), 73 milyonla Orta ve Güney Asya (%9), 68 milyonla Avrupa ve Kuzey Amerika (yüzde 14), 45 milyonla Latin Amerika ve Karayipler (yüzde 18), 29 milyonla Kuzey Afrika ve Batı Asya (yüzde 15) ve 6 milyonla Okyanusya (yüzde 34) izliyor.

Yozlaşmış kurumların hakim olduğu, BM barış koruma güçlerinin operasyonlar yürüttüğü veya siyasi krizler ya da güvenlik krizleri nedeniyle başka ülkelere kaçmak zorunda kalan kişi sayısının çok yüksek olduğu bölgeler gibi kırılgan ortamlarda kız çocukları daha da büyük bir tehdit altında bulunuyor. Öyle ki bu gibi yerlerde tecavüze uğrayan ve cinsel şiddete maruz kalan çocukların oranı her 4 çocuktan 1’i olarak karşımıza çıkıyor.

Russell açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi: "Kırılgan ortamlardaki çocuklar daha fazla cinsel şiddet tehdidi altında. Tecavüz ve cinsiyete dayalı şiddetin çoğu zaman savaş silahı olarak kullanıldığı çatışma bölgelerinde korkunç cinsel şiddet olaylarına tanık oluyoruz.”

Elimizdeki verilere göre cinsel şiddet olaylarının çoğu ergenlik döneminde meydana geliyor ve 14 ile 17 yaşları arasında ciddi bir artış kaydediyor. Yapılan araştırmalar cinsel şiddete maruz kalan çocukların tekrarlayan nitelikte tacize maruz kalmalarının daha olası olduğunu gösteriyor. Ergenlik döneminde hedefe yönelik müdahalelerde bulunulması yoluyla bu döngü kırılarak bu tür travmaların yarattığı uzun vadeli etkiler azaltılabilir.

Cinsel şiddete maruz kalan kişiler çoğu zaman bu travmaların etkilerini yetişkinlik çağlarında da hissetmeye devam ederler. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, madde bağımlılığı, sosyal izolasyon, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal sağlık sorunları açısından daha büyük bir risk altında olan bu bireyler aynı zamanda sağlıklı ilişkiler kurma konusunda da sorunlar yaşayabiliyorlar. Yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre çocuklar başlarına gelen bu olayları kimi zaman çok uzun süreler kimseye açıklamıyorlar ve hatta bunu hayatları boyunca bir sır olarak saklamayı tercih edebiliyorlar ve bu da travmaların etkisinin daha da artmasına neden oluyor.

Her ne kadar mağdur grup arasında daha çok kız çocukları ve kadınlar yer alsa da ve onların deneyimleri daha net şekilde kayıtlara geçse de erkek çocuklarının ve yetişkin erkeklerin de mağdurlar arasında olduğu, verilerle sabittir. Tahmini 240 ila 310 milyon erkek çocuğu ve yetişkin erkek (veya yaklaşık her 11 kişiden 1’i) çocuk yaşta tecavüze uğramış veya cinsel saldırıya maruz kalmıştır. Temasa dayanmayan şiddet türleri de kapsama dahil edildiğinde bu sayı, 410 ile 530 milyon arasında bir seviyeye çıkıyor.

Özellikle erkek çocuklarının deneyimleri ve maruz kaldıkları temasa dayanmayan cinsel şiddet türleri açısından bakıldığında halen eksik veriler olduğu dikkat çekiyor. Dolayısıyla çocuğa yönelik cinsel şiddet olaylarını tüm boyutlarıyla ortaya koymak için veri toplama konusuna daha fazla yatırım yapılması gerekiyor.

Gelecek ay hükümet liderleri ile aktivistler, geçmişte bu tür olaylar yaşamış kişiler ve gençlerin de aralarında bulunduğu sivil toplumun üyeleri, Çocuklara Yönelik Şiddet Konusunda Global Bakanlık Konferansı için Kolombiya'da bir araya gelecekler. Bu etkinlik, çocuğa yönelik cinsel şiddetle mücadele ve dünyadaki tüm çocuklar için daha güvenli bir gelecek oluşturma misyonu çerçevesinde güçlü bir global aksiyonun ne denli acil olduğunun anlatılması açısından harika bir fırsat olacak. Misyonun hedefleri arasında ise şunlar var:

  • Cinsel şiddetin ortaya çıkmasına yol açan ve çocukların yardım istemekten çekinmesine neden olan sosyal ve kültürel normlara karşı çıkmalı ve bunları değiştirmeliyiz.
  • Tüm çocukları doğru, erişilebilir ve yaşlarına uygun bilgilerle donatmalıyız. Böylece cinsel şiddetin ne olduğunu bilen ve bunu bildirmekten çekinmeyen çocuklar yetişebilir.
  • Çocukken cinsel şiddete maruz kalmış tüm yetişkinlerin ve şu an mağdur olan tüm çocukların, adaleti ve iyileşme sürecini destekleyen ve bir yandan da daha fazla zarar görme riskini azaltacak hizmetlere erişimlerini sağlamalıyız.
  • Çocuklarla çalışan kurumlar da dahil olmak üzere çocukları her türlü cinsel şiddetten korumaya yönelik yasa ve yönetmelikleri daha güçlü bir hale getirmeli ve bunların uygulanması için ihtiyacımız olan insanlara, kaynaklara ve sistemlere yatırım yapmalıyız.
  • Kaydedilen ilerlemelerin takip edilmesi ve hesap verebilirliğin sağlanması için Çocuğa Yönelik Şiddetin Uluslararası Sınıflandırması gibi uluslararası standartların uygulanması yoluyla daha güçlü ulusal veri sistemleri kurmalıyız.

UNICEF, çalışmalarına destek ver, çocuklar haklarından mahrum kalmasın.

#####

Editörlere notlar:

Tahminler bir dizi ülke veri kümesine dayanmakta olup bu verilerde göstergelere göre değişiklik gözlemlenebilir. En kapsamlı veri analizi kız çocukları ve kadınların yaşadıkları temasa dayalı cinsel şiddet deneyimlerine ilişkin olup bu veriler 2010 ile 2022 yılları arasında 120 ülke ve bölgede yapılmış ülke geneli anketlerinden elde edilmiştir. Verilerde karşımıza çıkan mevcut eksiklikler, belli sınırlar içinde kalan analizler ve mevcut bilgilerin kapsam ve kalitesinin sürekli değişmesinden ötürü, erkek çocuklarına ve yetişkin erkeklere yönelik cinsel şiddet ve temasa dayanmayan cinsel şiddete ilişkin global tahminlere bir dizi farklı kaynak ve bazı dolaylı yöntemlerden yararlanılarak ulaşıldı.

Kırılgan ve çatışmalardan etkilenen durumların listesi her yıl Dünya Bankası Grubu tarafından yayınlanmaktadır. Sınıflandırma ve ülke listesine buradan ulaşabilirsiniz.