UNICEF, yarım milyardan fazla enjektör stokluyor

UNICEF | her çocuk için

UNICEF, beklenen COVID-19 aşılarının yapılmasına yönelik hazırlık çalışmalarının bir parçası olarak, bu senenin sonuna kadar yarım milyardan fazla enjektör stoklayacak

Gavi ve DSÖ işbirliğinde yürütülecek hazırlık çalışmaları kapsamında enjektörlerin güvenli şekilde imha edilmesi için güvenli atık kutusu satın alınacak ve aşıların teslimatı için soğuk zincir ekipmanlarıyla ilgili ayrıntılı bir çalışma yapılacak

NEW YORK, 19 Ekim 2020 – Tüm dünyada COVID-19 aşısının bulunmasına yönelik çalışmalar devam ederken, UNICEF, beklenen aşının sevkiyatının hızlı, güvenli ve zamanında yapılması için, enjektörleri ve diğer gerekli ekipmanı satın alarak hazırlık çalışmalarına başladı.  

COVID-19 aşıları başarılı bir şekilde testleri geçer ve kullanımı onaylanırsa, dünyada aşı dozu miktarı kadar enjektöre ihtiyaç duyulacak. 2021 yılına kadar 1 milyar enjektör stoklamayı hedefleyen UNICEF, hazırlıklara başlamak amacıyla bu yıl depolarında 520 milyon enjektör stoklayacak. Bu sayede UNICEF, enjektörlerin ülkelere COVID-19 aşılarından önce yeterli sayıda ulaştırılmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.  

2021 yılında herkese yetecek dozda COVID-19 aşısı üretileceği varsayımına dayanılarak, UNICEF’in, COVID-19 bağışıklama çalışmalarını desteklemek için 1 milyarın üzerinde enjektör sevkiyatı yapacağı öngörülüyor. Bunlara ek olarak, UNICEF kızamık ve tifo gibi diğer hastalıklara yönelik bağışıklama programları için de 620 milyon enjektör alımı yapacak.    

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore: “Herkesin COVID-19’a karşı aşılanması, insanlık tarihindeki en büyük kitlesel girişimlerden biri olacak ve aşıların üretimiyle aynı hızda harekete geçmemiz gerekecek. İleride hızlı şekilde harekete geçebilmek için şimdi de hızlı hareket etmeliyiz. Sene sonuna kadar yarım milyarın üzerinde uygun maliyetli ve hızlı erişilebilir enjektör elimizde olacak. Bu, dünyanın çevresini bir buçuk kez kaplayabilecek miktarda enjektör anlamına geliyor.”     

İki ortak arasındaki uzun süreli işbirliği doğrultusunda, Gavi, UNICEF’e enjektör ve güvenli atık kutusu alımı için harcanan miktar kadar ödeme yapacak. Ödenen miktar, daha sonra gerektiğinde COVID-19 Aşısı Küresel Erişim Girişimi (COVAX Girişimi) kapsamında ve Gavi tarafından finanse edilen diğer bağışıklama programları için kullanılacak. 

Enjektörlere ek olarak, UNICEF, kullanılan enjektör ve iğnelerin sağlık tesislerinde çalışan personel tarafından güvenli bir şekilde imhaya gönderilebilmesi  için 5 milyon güvenli atık kutusu da satın alacak. Böylece, iğne batması kazaları ve kanla bulaşan hastalık riskleri önlenecek. Her güvenli atık kutusu 100 enjektör alma kapasitesine sahip olup UNICEF, enjektörlere yetecek kadar güvenli atık kutusu tedarik etmek için enjektör atık kutularıyla “birlikte paketleyecek”.    

Enjektör ve güvenli atık kutusu gibi enjeksiyon ekipmanlarının 5 yıllık bir raf ömrü bulunmaktadır. Bu gibi ekipmanların tek seferde büyük paketler halinde deniz yoluyla taşınması gerektiği için teslimat süresi de uzun zaman alabilmektedir. Isıya dayanıklı olmayan aşılar ise genellikle hava yoluyla daha hızlı bir şekilde taşınmaktadır. Enjektörler ve güvenli atık kutularının önceden satın alınması, zaman kazandırmasının yanı sıra, pazardaki baskıyı da azaltacak ve aşılar kullanıma hazır olduğunda ilk dönemde talepte yaşanabilecek olası ani yükselişlerin önüne geçecektir.    

Aşı İttifakı Gavi’nin ana satın alma koordinatörü olan UNICEF, hâlihazırda dünyanın en büyük aşı alıcısıdır. UNICEF, rutin bağışıklama ve salgınlara müdahale etmek amacıyla yaklaşık 100 ülke adına yılda 2 milyar dozdan fazla aşı satın almaktadır. UNICEF her yıl dünya genelindeki çocukların neredeyse yarısı için aşı sağlarken, rutin bağışıklama programları için de 600-800 milyon enjektör satın alıp, tedarik etmektedir. Bu enjektör tedarik miktarının, UNICEF’in temininde rol oynayacağı Covid-19 aşı miktarına bağlı olarak üç ya da dört katına çıkması beklenmektedir.   

Gavi Başkanı Seth Berkley: “Gavi, 20 yıl boyunca, dünyanın en savunmasız ülkelerinde yaşayan ilave 822 milyon çocuğun hayat kurtarıcı aşılara erişim sağlamasına destek olmuştur. UNICEF’le ortaklığımız olmasaydı, bu mümkün olmazdı. Gavi’nin COVAX Girişimiyle ilgili çalışmalarını destekleyecek olan da yine bu işbirliğidir.”  

Aşıların doğru sıcaklıkta depolandığından ve taşındığından emin olmak için, UNICEF, DSÖ ile birlikte özel sektörde ve kamu sektöründe mevcut soğuk zincir ekipmanları ve depolama kapasiteleri hakkında ayrıntılı bir çalışma yapmaktadır. Buna ek olarak, aşı teslimatı yapılacak ülkeler için gerekli olacak kılavuz da hazırlanmaktadır. 

H. Fore “Büyük öneme sahip olan bu malzemeleri tüm dünya genelinde verimli, etkin ve doğru sıcaklıkta tedarik etmek için her zamanki gibi elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz.”

Koronavirüs salgınından önce dahi, aşıların yolculuk boyunca etkinliğini kaybetmemesini ve varış yerine ulaştırılmasını sağlamak amacıyla UNICEF, Gavi desteği ve DSÖ işbirliğiyle, ülkelerdeki sağlık tesislerindeki mevcut soğuk zincir ekipmanlarını iyileştirmeye yönelik çalışmalar yürütüyordu. 2017 yılından beri, büyük bir kısmı Afrika’da olmak üzere sağlık tesislerinde, güneş enerjili buzdolaplarını da içeren 40.000’in üzerinde soğuk zincir dolabının kurulumu yapılmıştır. 

UNICEF, tedarik zincirlerinin sürdürülmesi konusunda ülkelere destek olmak amacıyla, birçok ülkede güneş enerjisi teknolojilerini teşvik etmektedir. Dünyada elektriğe erişimin en düşük olduğu ülke olan ve sıcaklıkların sıklıkla 40 oC dereceyi aştığı Güney Sudan'da, 700’den fazla sağlık tesisine (ülkedeki tüm sağlık tesislerinin yaklaşık olarak yüzde ellisi) UNICEF tarafından güneş enerjili buzdolapları temin edilmiştir.

######

heart En zor durumdaki çocukların COVID-19 kapsamında en acil sağlık ihtiyaçlarını sağlıyoruz, bağışınla bize destek ol.