Gazze Şeridi'ndeki Çocuklar Temiz Suyun Yüzde 90’ına Erişemiyor

UNICEF | her çocuk için

AMMAN, 19 Aralık 2023 – UNICEF'in tahminlerine göre, Gazze Şeridi'nin güneyinde kısa süre önce yerinden edilen çocuklar, her gün sadece 1,5 ila 2 litre suya erişebiliyor. Bu miktar, sadece hayatta kalmak için gereken su miktarının bile oldukça altında.

İnsani yardım standartlarına göre, acil bir durumda içme, temizlik ve yemek pişirme gibi temel ihtiyaçları karşılamak için gereken asgari su miktarı günlük 15 litre. Sadece hayatta kalmak için bile günde en az 3 litre suya ihtiyaç var.

Tahminlere göre, Aralık ayının başından bu yana yiyecek, su, barınak ve ilaç bulma umuduyla Refah sınır kapısına gelen ve yarısı çocuk olan kişi sayısı yüz binleri aştı. Şehirde su talebi artmaya devam ederken su şebekeleri ve sıhhi tesisler son derece kritik bir durumda. Gerginliklerin yeniden başlaması, yakıt ve benzin kıtlığı, hizmetlere erişimin kısıtlı olması ve altyapının hasar görmesi nedeniyle, WASH tesislerinin yüzde 50'sinden fazlası kullanılamıyor ya da bütünüyle tahrip olmuş durumda.

Bu durum, çocuklar üzerinde daha da ciddi bir etki yaratıyor, çünkü çocuklar; dehidrasyon (susuz kalma), ishal, hastalık ve yetersiz beslenme karşısında daha savunmasızlar.  Bunların hepsi bir araya geldiğinde, çocukların hayatta kalmaları daha da güçleşebiliyor. Bölgede temiz su bulunmadığından, özellikle de bu hafta yağan yağmurlar nedeniyle yaşanan su baskınlarının ardından kolera ve kronik ishal gibi su ile bulaşan hastalıkların yaygınlaşması ile ilgili endişeler de arttı. Yetkililerden alınan raporlara göre, 5 yaşından küçük çocuklar arasında bildirilen aylık ishal vakası ortamalası şimdiden 20 katına çıkmış durumda. Uyuz, bit, suçiçeği, deri döküntüsü gibi hastalıklarda da artış görüldü. Bunların yanı sıra, 160 binden fazla akut solunum yolu enfeksiyonu vakası bildirildi.

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, "Acilen yeterli miktarda temiz suya erişim sağlanması gerekiyor. Bu, bir ölüm kalım meselesi. Gazze'deki çocuklar içecek bir yudum su dahi bulmakta zorlanıyor" dedi. “Çocuklar ve aileler, tuz oranı yüksek veya kirli kaynaklardan gelen suyu kullanmak zorunda kalıyor. Temiz su sağlanmadığı takdirde, önümüzdeki günlerde çok daha fazla sayıda çocuk, yoksulluk ve hastalık nedeniyle hayatını kaybedecek."

Gazze Şeridi'nde yorgun kadınlar ve çocuklar, sığınak tuvaletlerinin önünde oluşan uzun kuyruklarda sıra bekliyor. Ortalama 700 kişiye tek bir tuvalet düşüyor. Bu durum nedeniyle, insanlar, ihtiyaçlarını karşılamak için kova kullanıyor veya açık alanlarda tuvaletlerini yapmak gibi diğer yöntemlere başvuruyor. Bölgede duşlara erişmek daha da güç. Dolayısıyla kişisel hijyen için başvurulabilecek seçenekler, yok denecek kadar az. Bu durum özellikle de kadınları ve kız çocuklarını etkiliyor. Tüm bunlar, hastalıkların daha da yaygınlaşmasına yol açabilir.

UNICEF, paydaşlarıyla birlikte yakıt sağlayarak suyun kamyonlarla taşınmasına, kuyuların ve tuzdan arındırma tesislerinin çalıştırılmasına, suyun şişelenmesine, atık ve kanalizasyon yönetimine yardım ediyor. Krizin başlangıcından bu yana, 1,3 milyondan fazla kişiye temiz içme suyu sağlandı. Bunun yanı sıra, UNICEF, 45.000'den fazla su bidonu ve yüz binlerce kalıp sabun dağıttı. 130.000’i aşkın aileye, hjiyenik ped ve diğer hijyen ürünlerini de içeren aile hijyen kitleri temin etti. Krizin başlangıcından bu yana, UNICEF; paydaşlarıyla birlikte, 189.000'den fazla kişinin hijyen malzemelerine erişimini sağladı. Hijyen ve sanitasyon hizmetleri ile 400.000'i aşkın kişiye ulaştı. “İnsani Ara” sırasında, son derece zorlu erişim koşullarına rağmen, Gazze Şeridi'nin kuzeyine de ulaşarak 260.000 litre su ve 10.000 hijyen kiti dağıttı.

Kritik önem taşıyan su şebekelerini ve sıhhi tesisleri tekrar çalıştırmak için gereken jeneratörler, kısa süreli onarımlar yapmak için gereken plastik borular ve hızlı sıhhi çözümler sağlamak için gereken inşaat malzemeleri halihazırda Refah sınır kapısında bekliyor. Öte yandan, insanların ve çocukların hayatta kalması açısından büyük bir önem taşıyan, su ve sanitasyon hizmetlerini sağlamak için gerekli olan bu tür malzemelerin ulaşımı kısıtlanıyor. Bu nedenle, söz konusu hayati malzemelerin Gazze'ye geçişi sağlanamıyor. 

Russell, "Gazze halkının ihtiyaçlarını karşılamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz fakat temin edebildiğimiz ekipman ve malzeme, yeterli olmaktan çok uzak. Sürekli bombardıman, malzemenin bölgeye girmesine izin verilmemesi ve yakıt kısıtlamaları; bu bölge için hayati önem taşıyan ilerlemeleri baltalıyor. Hasar gören su şebekelerini onarmak için bu malzemelere acilen ihtiyacımız var" dedi.         

UNICEF, nerede olurlarsa olsunlar, ihtiyaç duyan tüm çocuklara ve ailelere insani yardımların hızlı, güvenli ve engelsiz bir şekilde ulaştırılabilmesi için çağrıda bulunuyor. Bu kapsamda Gazze Şeridi'ndeki su ve sanitasyon ihtiyaçlarının karşılanması için mevcut altyapının onarımına ve iyileştirilmesine izin verilmesini talep ediyor. Tüm taraflara, hem su ve sanitasyon tesislerini hem de bu tesislerin bakımını ve onarımını yapmakla görevlendirilen işçileri koruma konusundaki uluslararası yükümlülüklerini de hatırlatıyor.  

#####

Krizden etkilenen çocukların ihtiyaçları çok fazla. Bölgedeki çocuklar için bize destek olmak ister misin?