Myanmar'da Ölümcül Depremin Ardından Milyonlarca Çocuk Risk Altında

UNICEF | her çocuk için

NEW YORK/BANGKOK/YANGON, 30 Mart 2025 – 28 Mart’ta Myanmar’ı vuran ve halihazırdaki vahim insani durumu daha da kötüleştiren 7,7 büyüklüğündeki yıkıcı depremin ardından milyonlarca çocuk risk altında.

UNICEF, ihtiyaçların her geçen saat arttığı ve artçı sarsıntıların devam ettiği bu durumun çocuklar ve aileler üzerindeki etkisinin şiddetlendiği uyarısında bulunarak, uluslararası toplumu çocuklar ve aileler için hayat kurtarıcı çabaları desteklemek üzere acilen harekete geçmeye çağırıyor.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, “Bu deprem, birçoğu zaten çatışma, yerinden edilme ve yoksunluk içinde yaşayan Myanmar’daki çocuklar için bir başka acımasız darbe oldu. Dakikalar içinde sevdiklerini, evlerini ve temel hizmetlere erişimlerini yitirdiler. İhtiyaçlar çok büyük ve her geçen saat artıyor,” dedi.

Deprem ve artçı sarsıntılar Mandalay, Nay Pyi Taw, Sagaing, Bago ve Shan bölgeleri dahil olmak üzere Myanmar’ın orta kesimlerinde geniş çaplı yıkıma sebep oldu. Resmi rakamlara göre 1.600’den fazla insan hayatını kaybetti ve çoğu çocuk 3.400’den fazla kişi de yaralandı. Arama kurtarma çalışmaları devam ettikçe ve felaketin boyutları tam olarak ortaya çıkmasıyla ölü sayısının artması bekleniyor.

Evler, okullar, hastaneler ve kritik altyapı ciddi hasar görürken, toprak kaymaları ve çöken yollar sebebiyle birçok topluluğun elektrik ve mobil bağlantıya erişimi kesildi.

Halihazırda kırılgan koşullarda hayatta kalmaya çalışan pek çok aile; güvenli su, sağlık hizmetleri ve barınmaya sınırlı erişim nedeniyle şimdi daha da büyük zorluklarla karşı karşıya. 

Bu durumdan en çok etkilenenler arasında yer alan çocuklar; yaralanma, travma, ailelerinden ayrılma ve sahip oldukları zayıf istikrarın daha da bozulması gibi yüksek risklerle karşı karşıya. UNICEF ekipleri, en çok etkilenen bölgelerde sahada olup, ihtiyaçları değerlendirmek ve acil durum yardımı sağlamak için ortaklar ve yerel müdahale ekipleriyle birlikte çalışıyor.  

UNICEF, erken müdahale çalışmalarının bir parçası olarak, sağlık kitleri, tıbbi malzemeler ve çadırlarla birlikte sabun, hijyenik pedler, dezenfektanlar gibi hijyen kitlerinin dahil olduğu 80 metrik ton hayat kurtarıcı malzemeyi, acil ihtiyaç duyan çocuklara ve ailelere derhal ulaştırmak üzere seferber ediyor.

Russell, “Myanmar’daki çocuklar kriz üstüne krizle mücadele ediyor. UNICEF olarak, hayat kurtarıcı çalışmalarımızı büyütüyoruz ve uluslararası toplum da buna cevap veriyor, ancak çocukların ve ailelerin hayatlarını kurtarmak ve korumak için acilen daha fazla kaynağa gereksinim var. Bununla birlikte, acil ihtiyaç duyan insanlara yardım edebilmek için depremden etkilenen bölgelere güvenli, hızlı ve engelsiz insani yardım erişimine ihtiyacımız var,” dedi.

Myanmar, dünyadaki en karmaşık insani acil durum coğrafyalarından biri. Depremden önce bile 6,5 milyondan fazla çocuk yardıma muhtaç durumdaydı ve yerinden edilen her üç kişiden biri çocuktu. Buna rağmen, UNICEF’in 2025 yılı Çocuklara Yönelik İnsani Yardım Faaliyetleri (HAC) kapsamındaki fon ihtiyacının bugüne kadar yüzde 10’undan azına ulaşılırken, insani müdahaleye yönelik fonlar ciddi ölçüde yetersiz kalmaya devam ediyor.

UNICEF, depremden etkilenen çocuklara ve ailelere temiz su, tıbbi bakım, koruma, psikososyal destek ve acil durum eğitiminin dahil olduğu daha fazla hayat kurtarıcı desteğin ulaştırılması için acil fon çağrısında bulunuyor.