UNICEF Türkiye İş Danışma Kurulu 6. Kez Bir Arada

UNICEF | her çocuk için

İSTANBUL, 18 Eylül 2024 – UNICEF Türkiye'nin İş Danışma Kurulu (BAB), çocuklar ve gençlerin güçlendirilmesi için yenilikçi çözümler keşfetmek ve sorun başlıklarını ele almak amacıyla iş dünyasından üst düzey liderlerin ve paydaşların bir araya geldiği altıncı toplantısını gerçekleştirdi. UNICEF’in Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi’nin başkanlık ettiği toplantıya; UNICEF Türkiye Milli Komitesi, Anadolu Birlik, CarrefourSA, DELL, Doğan Holding, Esas Sosyal,  Garanti BBVA,  Rönesans Holding, TOBB,  TÜSİAD ve gençlik temsilcileri katıldı.

Toplantı kapsamında Türkiye Etki Yatırımı Danışma Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil tarafından yönetilen bir oturumda, çocuklar ve gençler için ölçülebilir sonuçlar elde edilmesini sağlayacak yenilikçi finansman olanakları tartışıldı.

Yeni Üye Duyurusu: İpek Ilıcak Kayaalp Kurul’a Katılıyor

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp'in İş Danışma Kurulu’na katılımının da duyurulduğu toplantıda konuşan Paolo Marchi, Kurulun bu yeni katılımla daha da büyümesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Marchi, "İş Danışma Kurulu'nun bilgi paylaşımını ve ortak girişimleri kolaylaştıran, aynı zamanda çocuklar ve ailelerin refahı için daha büyük bir etki yaratmak adına yeni fırsatlar keşfeden güçlü bir ağa dönüşmesi gerçekten cesaret verici. UNICEF olarak, önümüzdeki yıllara yönelik program önceliklerimizi belirlemede Kurulun destekleyici bir platform rolü üstleneceğine olan güvenimizi belirtmek istiyorum" dedi.

Öne Çıkan Başlıklar: Genç İşletme Mutabakatı ve Yetenek Taahhüdü

Toplantıda, Kurulun son kez bir araya gelmesinden bu yana kaydedilen ilerlemeler ele alınırken, özellikle Doğan Holding tarafından 12 Ağustos 2024'te imzalanan Genç İşletme Mutabakatı’nın önemi vurgulandı. İlk olarak Genç Liderlik Konseyi tarafından geliştirilen ve Şubat ayında Kurula sunulan Mutabakat, özel sektörün gençlerin güçlendirilmesi konusundaki kararlılığını göstermesi açısından önem taşıyor. Bu kapsamda Doğan Holding, UNICEF’in desteğiyle bünyesindeki kuruluşlar arasında bir Gençlik Danışma Konseyi oluşturacak.

Toplantıda ayrıca Kurul öncülğünde  2023 yılında hayata geçirilen Mesleki Beceri Seferberliği de tartışıldı. Bu taahhüt kapsamında, 2023 yılında mesleki ve teknik eğitim öğrencileri (TVET) için 6.300'den fazla başvuru toplandı ve 500'den fazla özel sektör şirketi, bu öğrencilere iş temelli öğrenme fırsatları sunmak üzere çalışmalar yürüttü. Aynı zamanda sistemdeki zorluklar belirlenerek, özel sektörün Türkiye'deki beceri geliştirmedeki boşlukları kapatmaya nasıl yardımcı olabileceği de tartışılan konulardan biri oldu.

Yeşil Yeterlilikler ile Gençlerin Güçlendirilmesi

Toplantının önemli odak noktalarından bir diğeri ise,gençlerin çevresel sürdürülebilirlikle ilgili becerilerle güçlendirilmesini hedefleyen Yeşil Yeterlilik Laboratuvarlarının geliştirilmesi oldu. Bu model, Mayıs 2024'te lise öğrencileri ve öğretmenlerinin katılımıyla gerçekleştirilen başarılı bir İdeathon’un ardından, değerli fikirler laboratuvarlarının tasarımına entegre edildi. Bu sayede, teknik özelliklerin belirlenmesine yönelik bir çalıştaya katkı sağlanması ve Yeşil Yetrlilik Laboratuvarların kurulumunun ardından, 2 milyon gencin (14-18 yaş arası) çevresel sürdürülebilirlik için değişim öncüsü olmak üzere yeşil yeterliliklerle donatılması hedeflenmektedir.

Etkiyi Genişletme: Değer Çarkı Oyunu ve Meşetlik Tekstil ve Tasarım Merkezi

UNICEF ve Doğan Holding tarafından Mart 2024'te Türkiye’deki 26.000'den fazla çocuğa ulaşan Değer Çarkı Oyununun pilot aşamasını başarıyla tamamlandığıda toplantıda paylaşıldı. 7-10 ve 11-14 yaş arası çocuklar için ortak değerler ve karar alma becerilerini teşvik eden oyunun kapsamının genişletilmesine yönelik revizyon çalışmaları halihazırda devam ediyor.

Toplantıda paylaşılan bir diğer başarılı girişim ise UNICEF ve DELL Türkiye işbirliğinin en önemli bileşeni olan Kilis'teki Meşetlik Tekstil ve Tasarım Merkezi'nden 330'dan fazla gencin faydalanması oldu. Bu girişim, gençlere tekstil ve tasarım alanlarında beceri geliştirme fırsatları yaratmaya devam ediyor.

Erken Çocukluk Gelişiminde Yeni Alanlar Keşfetmek

Kurulda son olarak, işbirliği yapılacak yeni bir potansiyel alan olarak erken çocukluk gelişimi konusuna dikkat çekildi. Erken dönem müdahalelerinin çocukların gelişimi için hayati bir rol oynadığı konusunda ortak görüş bildiren üyeler, bu alandaki kolektif etkinin genişletilmesi konusundaki yöntem ve fırsatlara ilişkin görüş alışverişinde bulundular.